Wpis z mikrobloga

Mam problem z kotem i jego łapkami. Wygląda na to że stracił pazur w tylnej łapie. Wygląda to tak jak na zdjęciu.
Nie mam pojęcia jak do tego doszło, może ktoś z was ma jakieś przypuszczenia? Około trzy miesiące temu sytuacja była podobna, stracił pazura w przedniej łapie. Jakim cudem w ogóle coś takiego mogło się stać i to dwa razy w tak krótkim czasie?
Co mam z tym robić teraz? Ojciec nie chcę mi pomóc i ogarnąć weta na dziś, bo sobota a poza tym "szkoda kasy i zachodu"...
Kociak liże sobie to cały czas, poza tym chce wyjść na dwór polatać, ogólnie żywy jest dość i nie kuleje jeszcze, ale przeszkadza mu to trochę. Wyjść z nim na zewnątrz? boję się że pogorszy się stan tej łapy jak będzie latać po ziemi.
Jak obecnie temu zaradzić domowymi sposobami, póki nie ogarnę veta?
#koty #kot #weterynaria #zwierzeta
Aammon - Mam problem z kotem i jego łapkami. Wygląda na to że stracił pazur w tylnej ...

źródło: comment_1659789542F07cmg4KmVaugXxec3vcAo.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Aammon: Masz w domu coś takiego jak Ocetnisept? spryskaj konkretnie, ładnie pomaga na rany. Ale nic ze spirolem %. Obicnacie mu pazury czy wrastają mu się co kilka miechów i dlatego to się dzieje?
  • Odpowiedz
a koty nie powinny wychodzić z domu bo zabijają ogromne ilości zwierząt

@megawatt: Tak, też tak uważam. Mój kot nie wychodzi i ma obcinane pazury.

OP pisze jednak, że jego wychodzi. Jak już ktoś wypuszcza kota na zewnątrz, to niech ten kot ma jak uciec na drzewo przed psem albo obronić się przed innym kotem.
  • Odpowiedz
@nietostuje: @Aammon: kotom w ogóle nie powinno obcinać się pazurów, ani wychodzącyn ani niewychodzącym. Bardzo łatwo jest uszkodzić miazgę paznokcia. Koty paznokcie u tylnich łap regulują same przez obgryzanie, przednie muszą być tępione na odpowiednich, stojących drapakach.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
@Aammon: mój kot też stracił pazura, wdało się zakażenie i pomimo antybiotyku w zastrzykach i takiego psikanego miejscowo nie wygoilo się i konieczna była amputacja palucha. Nie lekceważ lepiej takiej rany i do veta. Lizanie tylko pogarsza sprawę.
Pewnie będzie kołnierz + antybiotyk + maść. Odkaź to octeniseptem najsamwpierw
  • Odpowiedz