Wpis z mikrobloga

Jak jeździć. Raz na miesiąc sobie jeżdżę do PCK krew oddać. Jeżdżę Nowowiejską i gdy przecinam Piastowską to czegoś nie rozumiem. Znaczy kto ma pierwszeństwo. Normalnie jest jasne. Jadę prosto, trzymam się prawej strony na pasie gdzie jest możliwość jazdy prosto i w prawo.
Pas lewy jest dla skręcających w lewo oraz taksówek itp.
Pytanie. Z powodu nie utrzymania osi jezdni przed i za w/w skrzyżowaniem kto ma pierwszeństwo. Taxik czy ja jeśli jedziemy równolegle. Wg przepisów ja bo jestem z prawej o on nie jest pojazdem uprzywilejowanym.
Znając życie to taxik by się upierał. Jak myślicie?

LaHamTen - Jak jeździć. Raz na miesiąc sobie jeżdżę do PCK krew oddać. Jeżdżę Nowowie...

źródło: comment_1659627350PjirSVNYnddlJVis0XhlU9.jpg

Pobierz
  • 71
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

żeby zmienić niewidoczny pas ?

@LaHamTen: ja ten pas widze a mam wade wzroku ( ͡º ͜ʖ͡º)

wskażą winnego na takim skrzyżowaniu k. Skytower. Też bubel

@LaHamTen: ale nie uczyli Cie ze zajmuje sie pierwszy pas od kraweznika? Dlaczego ciagnie cie na drugi pas?
  • Odpowiedz
@Wychwalany: dzięki Ci że masz jeszcze cierpliwość ()

@LaHamTen: ruch prawostronny - znalezienia się pod sky towerem na tym pasie spodziewał bym się wyłącznie po autach nauki jazdy z przysypiającym instruktorem ()
  • Odpowiedz
@LaHamTen:

Jadę prosto z prawego pasa.. W sytuacji taxika walącego w prawo z lewego pasa też nie działa prawa ręka i koleś mi się wpierdziela pod koła.

Tam jest lamane pierwszenstwo w prawo, taxi w prawo, ty prosto, kto ma pierwszenstwo? Pomijam fakt, ze ludzie nie potrafia uzywac kierunkow na takich skrzyzowaniach i trzeba byc ostroznym.
  • Odpowiedz
@LaHamTen ja rozumiem jakbyś koło Sky Tower rzucił następne skrzyżowanie po tym skręcie bo tam faktycznie jest cyrk z oznaczenien. Czyli skręt z dwóch pasów w 3 a właściwie 4.
@xTortox @Wychwalany Tam jest śmiesznie z tym zajmowaniem prawego pasa bo za cholere nie wiadomo czy są 3 czy 4 pasy i często ludzie są zdziwieni jak zajmiesz pierwszy od prawej do jazdy na wprost zamiast tego który jest
  • Odpowiedz
@Wychwalany: No i właśnie dlatego zapytałem. Błąd. Skręcając w prawo z jednego pasa tam gdzie są dwa lub więcej możesz wjechać na którykolwiek. Prawa ręka i ograniczone zaufanie. W przepisach nie jest określone który pas masz zająć. Natomiast w lewo jest prawie identycznie jak w prawo z tym, że jeśli są do skrętu w lewo dwa pasy na jezdnię gdzie są trzy lub więcej trzeba uważać na prawy pas+reguła prawej
  • Odpowiedz
Skręcając w prawo z jednego pasa tam gdzie są dwa lub więcej możesz wjechać na którykolwiek.

@LaHamTen: możesz, a co do przepisów to obowiązuje tutaj

art. 16 ust. 4 „Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.”

więc jeśli twój wjazd na drugi pas był nieuzasadniony, np. zatorem na pierwszym pasie, to łapiesz się na powyższy paragraf
  • Odpowiedz
art. 16 ust. 4 „Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.”

@Wychwalany: ah, i przy okazji przypomniało mi się żone we wrocławiu zatrzymali na podstawie tego paragrafu i dostała pouczenie
  • Odpowiedz