Wpis z mikrobloga

Jak jeździć. Raz na miesiąc sobie jeżdżę do PCK krew oddać. Jeżdżę Nowowiejską i gdy przecinam Piastowską to czegoś nie rozumiem. Znaczy kto ma pierwszeństwo. Normalnie jest jasne. Jadę prosto, trzymam się prawej strony na pasie gdzie jest możliwość jazdy prosto i w prawo.
Pas lewy jest dla skręcających w lewo oraz taksówek itp.
Pytanie. Z powodu nie utrzymania osi jezdni przed i za w/w skrzyżowaniem kto ma pierwszeństwo. Taxik czy ja jeśli jedziemy równolegle. Wg przepisów ja bo jestem z prawej o on nie jest pojazdem uprzywilejowanym.
Znając życie to taxik by się upierał. Jak myślicie?

LaHamTen - Jak jeździć. Raz na miesiąc sobie jeżdżę do PCK krew oddać. Jeżdżę Nowowie...

źródło: comment_1659627350PjirSVNYnddlJVis0XhlU9.jpg

Pobierz
  • 71
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

gdzie przecinam taxika pas.

@LaHamTen: mam nadzieję że to jednak żart, bo jeśli naprawdę myślałeś że w przypadku takiej kolizji nie byłbyś winny to prawo jazdy zdecydowanie do oddania - stwarzasz na drodze zbyt duże zagrożenie (ʘʘ)
  • Odpowiedz
@LaHamTen: nie rozumiem do czego chcesz zastosować regułe prawej ręki. Ty masz swój pas, on ma swój pas. On nic nie robi, jedzie swoim pasem, a Ty chcesz wjechac na jego pas a pozniej pojechac w piastowska.
  • Odpowiedz
@LaHamTen: @PurpleHaze: @xTortox: @LaHamTen: co prawda dotyczy to innej sytuacji, bo gdy pierwszeństwo nie jest łamane, ale wtedy sąd najwyższy orzekł, że skręt w lewo nie jest równocześnie zmianą pasa ruchu.
Op nie zmienia pasa ruchu, bo ten manewr oznacza jazdę dalej innym pasem tej samej drogi. Op przecina pas ruchu taxi, a na taką sytuację nie ma wprost żadnego przepisu, bo ustawa nie
  • Odpowiedz
@radziol88: no masz racje, on przecina pas ruchu, ale ja bym tu widzial wine tego ktory to robi, bo wymuszasz zatrzymanie sie auta ktore jedzie swoim pasem.

IMHO to skrzyzowanie jest zle oznakowane, bo ktos nie pomyslal. Ponizej fota z gmapsow, oznakowanie poziome, strzalka na wprost powinna byc biala i odpowiedni znak pionowy i problem ewentualnej kolizji znika. Niestety u nas robi sie te buspasy na odpierdziel, nikt nie mysli,
PurpleHaze - @radziol88: no masz racje, on przecina pas ruchu, ale ja bym tu widzial ...

źródło: comment_1659630606MFbCnAvlfmLyQ9sUd3nFAH.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@radziol88: czemu? Zolte to bus/taxi/mpk/elektryki, biala to "cywilne" pojazdy. Z lewego pasa wg oznakowania mozesz jechac tylko w lewo, taxi moze cisnac gdzie chce. Jesli pojechalbys z lewego pasa w prawo lub prosto, to jedziesz po buspasie co jest zabronione (sprawdzic czy nie elektryk/motor).
  • Odpowiedz
@Wychwalany: @xTortox: @PurpleHaze:
Podsumowując wg Was jadąc na wprost powinienem włączyć lewy kierunkowskaz żeby zmienić niewidoczny pas ?
Panowie zadałem pytanie o jedną sytuację. Już mi powinni za samo zadanie tego pytania odebrać papiery.
Wg mnie przepisy tutaj wskazują kto był z prawej i czy nie było przypadkowego zajechania drogi przez tego z prawej przy wyprzedzaniu na pasach.
Przed zadaniem pytania poszperałem w przepisach i dalej
LaHamTen - @Wychwalany: @xTortox: @PurpleHaze: 
Podsumowując wg Was jadąc na wprost ...

źródło: comment_16596310190RHxczrbwu2suGCzh51eHU.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Zolte to bus/taxi/mpk/elektryki, biala to "cywilne" pojazdy

@PurpleHaze: no nie. Przepisy mówią co innego. Masz się stosować do obu kolorów i jedynie w przypadku konfliktu pierwszeństwo mają żółte. Więc lewy to bus/taxi we wszystkich kierunkach, a reszta w ogóle nie może na niego wjechać.
  • Odpowiedz