Aktywne Wpisy

vieniasn +30
przyszedł kolejny model zatyczek testowy i jak nie będzie ucho boleć aż tak szybko i nie będą wypadać to super bo wygłuszenie mają bardzo dobre
źródło: 1000048075
Pobierz
JakDorobic_com +35
Halo, halo, przyszła pora na piątkowe #rozdajo świąteczne! Do zdobycia jest karta podarunkowa Allegro o wartości 100 zł!
A zasady są bardzo proste:
• Daj plusika.
• Napisz w komentarzu, jaki jest Twój wymarzony prezent świąteczny, a odpowiedź uzasadnij.
A zasady są bardzo proste:
• Daj plusika.
• Napisz w komentarzu, jaki jest Twój wymarzony prezent świąteczny, a odpowiedź uzasadnij.
źródło: Wykop-konkurs-swieta
Pobierz

Pas lewy jest dla skręcających w lewo oraz taksówek itp.
Pytanie. Z powodu nie utrzymania osi jezdni przed i za w/w skrzyżowaniem kto ma pierwszeństwo. Taxik czy ja jeśli jedziemy równolegle. Wg przepisów ja bo jestem z prawej o on nie jest pojazdem uprzywilejowanym.
Znając życie to taxik by się upierał. Jak myślicie?
źródło: comment_1659627350PjirSVNYnddlJVis0XhlU9.jpg
Pobierz@LaHamTen: mam nadzieję że to jednak żart, bo jeśli naprawdę myślałeś że w przypadku takiej kolizji nie byłbyś winny to prawo jazdy zdecydowanie do oddania - stwarzasz na drodze zbyt duże zagrożenie (ʘ‿ʘ)
No to nie ma tak, ze w kazdej sytuacji jak jestes z prawej to masz pierwszenstwo.
Przepis - art. 22 prawa o ruchu drogowym
@Wychwalany: * nowowiejska
źródło: comment_16596300324LUaNif9LZZO4tjE94Jt5W.jpg
Pobierzźródło: comment_1659630058i9fKFwlCh2mS7QtUJeh1i3.jpg
Pobierz@LaHamTen:
źródło: comment_1659630189ZGkWk2MRqtEc284jrH3wiw.jpg
Pobierz@LaHamTen: jest dokładnie odwrotna, bo tam TAXI zmienia pas ruchu
Op nie zmienia pasa ruchu, bo ten manewr oznacza jazdę dalej innym pasem tej samej drogi. Op przecina pas ruchu taxi, a na taką sytuację nie ma wprost żadnego przepisu, bo ustawa nie
IMHO to skrzyzowanie jest zle oznakowane, bo ktos nie pomyslal. Ponizej fota z gmapsow, oznakowanie poziome, strzalka na wprost powinna byc biala i odpowiedni znak pionowy i problem ewentualnej kolizji znika. Niestety u nas robi sie te buspasy na odpierdziel, nikt nie mysli,
źródło: comment_1659630606MFbCnAvlfmLyQ9sUd3nFAH.jpg
Pobierz@PurpleHaze: no akurat kolor strzałek nie ma nic do rzeczy
Podsumowując wg Was jadąc na wprost powinienem włączyć lewy kierunkowskaz żeby zmienić niewidoczny pas ?
Panowie zadałem pytanie o jedną sytuację. Już mi powinni za samo zadanie tego pytania odebrać papiery.
Wg mnie przepisy tutaj wskazują kto był z prawej i czy nie było przypadkowego zajechania drogi przez tego z prawej przy wyprzedzaniu na pasach.
Przed zadaniem pytania poszperałem w przepisach i dalej
źródło: comment_16596310190RHxczrbwu2suGCzh51eHU.jpg
Pobierz@PurpleHaze: no nie. Przepisy mówią co innego. Masz się stosować do obu kolorów i jedynie w przypadku konfliktu pierwszeństwo mają żółte. Więc lewy to bus/taxi we wszystkich kierunkach, a reszta w ogóle nie może na niego wjechać.