Jak jeździć. Raz na miesiąc sobie jeżdżę do PCK krew oddać. Jeżdżę Nowowiejską i gdy przecinam Piastowską to czegoś nie rozumiem. Znaczy kto ma pierwszeństwo. Normalnie jest jasne. Jadę prosto, trzymam się prawej strony na pasie gdzie jest możliwość jazdy prosto i w prawo. Pas lewy jest dla skręcających w lewo oraz taksówek itp. Pytanie. Z powodu nie utrzymania osi jezdni przed i za w/w skrzyżowaniem kto ma pierwszeństwo. Taxik czy ja jeśli jedziemy równolegle. Wg przepisów ja bo jestem z prawej o on nie jest pojazdem uprzywilejowanym. Znając życie to taxik by się upierał. Jak myślicie?
@LaHamTen: przecież tam są dwa osobne pasy ruchu więc w czym problem? Jak zmienisz pas ruchu na ten taksówkarza i dojdzie między Wami do kolizji to wina jest twoja - nie ustapiles mu pierwszeństwa przy zmianie pasa ruchu
@kotlet200: czyli jak na rondzie ja mam pierwszeństwo. Prawa strona. Tam nie ma ustalonych pasów wskroś skrzyżowania.. podobnie jest na pl. Legionów od dworca Świebodzkiego na główny. Niektóre skrzyżowania są kopnięte
Pas lewy jest dla skręcających w lewo oraz taksówek itp.
Pytanie. Z powodu nie utrzymania osi jezdni przed i za w/w skrzyżowaniem kto ma pierwszeństwo. Taxik czy ja jeśli jedziemy równolegle. Wg przepisów ja bo jestem z prawej o on nie jest pojazdem uprzywilejowanym.
Znając życie to taxik by się upierał. Jak myślicie?
źródło: comment_1659627350PjirSVNYnddlJVis0XhlU9.jpg
Pobierz@LaHamTen: to nie ma znaczenia, jest pas dla taxi to on jedzie cały czas swoim pasem i ty musisz mu ustąpić bo to ty przecinasz jego pas rachu.
źródło: comment_1659628135rroubnEgxRhmKUC3Rchp3y.jpg
Pobierz@LaHamTen: na skrzyżowaniu to juz nie jest pas dla taksowek tylko zwykly pas, taka sztuczka ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
@LaHamTen: jedzie po przerywanej na pasy z naprzeciwka, a ty po przerywanej na jego pas
źródło: comment_165962911962KmMRKvBzrIalb9rVDSZZ.jpg
Pobierzźródło: comment_1659629165cSUDHnbxE65UuM8JvnDMMC.jpg
Pobierzźródło: comment_1659629226gklpsHzjnC4mwmxwasRoKT.jpg
Pobierz@LaHamTen:
źródło: comment_1659629378k8QKuMJQ4bT49psleC2K0Y.jpg
Pobierz