Wpis z mikrobloga

Jak jeździć. Raz na miesiąc sobie jeżdżę do PCK krew oddać. Jeżdżę Nowowiejską i gdy przecinam Piastowską to czegoś nie rozumiem. Znaczy kto ma pierwszeństwo. Normalnie jest jasne. Jadę prosto, trzymam się prawej strony na pasie gdzie jest możliwość jazdy prosto i w prawo.
Pas lewy jest dla skręcających w lewo oraz taksówek itp.
Pytanie. Z powodu nie utrzymania osi jezdni przed i za w/w skrzyżowaniem kto ma pierwszeństwo. Taxik czy ja jeśli jedziemy równolegle. Wg przepisów ja bo jestem z prawej o on nie jest pojazdem uprzywilejowanym.
Znając życie to taxik by się upierał. Jak myślicie?

Pobierz LaHamTen - Jak jeździć. Raz na miesiąc sobie jeżdżę do PCK krew oddać. Jeżdżę Nowowie...
źródło: comment_1659627350PjirSVNYnddlJVis0XhlU9.jpg
  • 71
@Wychwalany: gdzie jest ten osławiony pas taksówkarza który jedzie prosto. Gdzie jest kończący się pas dla auta jadącego prosto. Jazda na wprost jest jak wspomniałeś przy prawej krawędzi jezdni. Jeśli dwa auta są w kolizji w związku z e zwężająca się jezdnią to pierwszeństwo ma ten przy krawędzi jezdni. Pamiętaj jezdnią to nie pas.
W artykule są przepisy. https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/589610,zwezajacy-sie-pas-ruchu-pierwszenstwo-przejazdu-policja.html
pas taksówkarza który jedzie prosto.

@LaHamTen: pasy idą tu zgodnie z droga główną, nie ma pasów do jazdy na wprost

aby pojechać na wprost:
- taksówkarz musi przeciąć dwa pasy, które ida w przeciwnym kierunku
- ty musisz przeciąć trzy pasy

Tu nic sie nie zwęża, zmienia sie kierunek drogi głównej
@Wychwalany: Odpowiadasz wymijająco.Nie pytałem się o skręt ani gdzie jest główn droga. To wiem. Pasy oddzielające bus pasy też widziałem. Po czym sugerujesz że taxi ma pierwszeństwo jeśli oboje jedziemy na wprost. Proszę o artykuł o takiej sytuacji albo przepisy. Ja Ci wpisałem linki. Jeśli nie potrafisz znaleźć to nie ma ichi sam musisz prawko oddać jak to sugerował @xTortox: