Wpis z mikrobloga

@seboxtc: ze smietana 18% beach pls...jak juz gwalcic to ze smietana 30% ale jak kon zwalony i umysl czysty to bez smietany naprawrade jej nie trzeba. jedyny + carbonary ze smietana to to ze lepiej sie odgrzewa a ta tylko z jajaem robi sie w jajecznice z makaronem(tak da sie wiem ale to sa sekundy )
@marko2: trzymaj się miras olej tych kuchcikow, spuszczają się nad turbo poprawnością dań, jedz tak jak Ci smakuje, dania według oryginalnych przepisów warto poznać, ale szkalować coś, co nie jest zrobione według oryginalnego przepisu to beka z tych ludzi. Uwielbiam pizzę hawajską i się tego nie wstydzę ()
@Pally: No bo dobrze zrobiona na boczku i padano i tak będzie wielokrotnie lepsza niż na śmietanie. Nie rób z kuchni włoskiej jakiegoś posh gówna, to jest kuchnia prosta, dobra i wbrew pozorom przyjmie wiele wariacji na temat składników, o ile są dobrej jakości
via Wykop Mobilny (Android)
  • 24
@marko2: #pdk
Na grupach kulinarnych nie ma nic gorszego niż #!$%@? obrońcy oryginalnej carbonary. Te zjeby zachowują się jakby sami pracowali we włoskich kopalniach co najmniej 40 lat. I po ciemku pod ziemią mieszali jaja z makaronem o temperaturze nie przekraczającej 58 stopni. #!$%@? boczek, źle. Ma być #!$%@? pancetta dojrzewająca w słońcu północnych Włoch, smagana wiatrem wiejącym z alp. Przynajmniej tak Ci się wydaje, dopóki jednego #!$%@? nie zastąpi jeszcze
@CyrekLax: przeczytaj mój komentarz jeszcze raz, to wykopki robią z tego jakąś nienaruszalną świętość, że śmietany do carbonary nigdy nie wolno bo to już w ogóle nie będzie prawdziwa carbonara i w ogóle pasta la vista, a jeżeli mamy się trzymać przepisu co do joty to na zwykłym boczku i padano to też nie będzie "prawdziwa" carbonara, jak ktoś lubi ze śmietaną to niech robi i dla niego to może być
via Wykop Mobilny (Android)
  • 9
@marko2: może i zarzutka ale samo istnienie takiego produktu jak ten "fix" Knorra, to jest niezła beka. Znaczy przecież, że ktoś to kurła kupuje xD
I kij już w to, czy carbonara jest ze śmietaną czy bez, z boczkiem czy guanciale, którym dokładnie serem itd.
Ale to jest przecież tak proste danie, że #!$%@? tam czegokolwiek "gotowego" z proszku zwyczajnie nie ma sensu.
To jest dosłownie pięć składników (celowo podaję te
@Pally: Kurde nie wiem czy tylko ja tak mam, ale zupełnie mi pecorino nie podchodzi czy to do carbo czy ogólnie i wyżej smakowo stawiam grana padano czy parmegiano reggiano
@Pally: ogólnie ciężko dostać nawet pancette porządną, wiec niestety stawiam na jakiś dobrej jakości boczek i rzeczywiście kupuje grana padano, bo parmezan rzadko jest dostępny, a pecorino to widziałem tylko na gmach na yt