Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2426
A tak dla odmiany, jakieś plusiki życia w Polsce:
- świetnie rozwinięty system płatności bezgotówkowych
- paczkomaty, zabki i dina
- dość dobry poziom edukacji na skalę międzynarodową
- darmowe studia
- dobrzy programiści i prężnie rozwijającą się branża IT

Zapraszam do rozszerzania listy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 383
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Anesa: ogolnie plusow jest sporo i polska mimo wszystko top, ale wez ty mi powiedz jaki jest plus zabki gdzie wszystko jest drogie w uj? XD
  • Odpowiedz
@Tapirro: @Restej: ja widze jak ucza sie (male) dzieci w NL i w sumie to system mi sie podoba. Nie ma stalego programu, kazde dziecko idzie swoim tempem i uczy sie tego, co go interesuje. Szkola jest tu naprawde niezla w wylapywaniu predyspozycji. Z wiedza ogolna rzeczywiscie jest gorzej. Pewien stary Holender byl w szoku ze czytalam Proces Kawki. Bylam pierwsza osoba z jego zyciu z którą mogl
  • Odpowiedz
  • 23
@przepiorka dziecko nie ma pojęcia co go interesuje i co mi się w życiu przyda, a już zupełnie jak ma kilkanaście lat (patrz korwinistów na wykopie) dlatego po latach uważam że lepiej jak ktoś cię mimo wszystko na coś kierunkuje. Co do Procesu to o tym właśnie mówię. W dupie mam bio roboty, ale jak jesteś na jakimś poziomie to warto by było coś sobą reprezentować. Tego potem nie nadrobisz albo
  • Odpowiedz
  • 285
@Wiciu89 czyste powietrze XDDDDDD. Przecież zimą mamy najbardziej zanieczyszczone powietrze w europie. Cały czas padają rekordy, że polskie miasta są na poziomie tych indyjskich. A i jak zimą wyjdziesz na zewnątrz we Wrocławiu to j---e smogiem.
  • Odpowiedz
@Anesa: Polacy lubią się porównywać z bogatymi krajami i na ich tle szukać wad Polski. Ja się jednak zapytam jak na tle Libanu, Ugandy, Wietnamu czy Ekwadoru wypada Polska? Polacy nie zdają sobie sprawy, że Polska przy całych swoich wadach należy już do czołówki najbogatszych krajów świata i większość na Ziemi może Polakom pozazdrościć. Brak wojen, głodu, konfliktów religijno-rasowych, dostęp do świeżej wody, edukacja i (jako taka) służba zdrowia. Polska
  • Odpowiedz
@rador314 jakie darmowe na NFZ?
Zapytaj pracodawcę jaką składkę zdrowotną za ciebie płaci to się zdziwisz to raz, a dwa to próbuj się leczyć na NFZ.
Wizyta u specjalisty neurologa za kilka miesiecy.
Rehabilitacja po wypadku, która musi być natychmiast - rok czekania.
Zęby?
Wszyscy skladki zdrowone płacimy, ale leczymy sie prywatnie.
  • Odpowiedz
@Tapirro: to juz rola nauczycieli. I jak patrze jak funcjonuje to spoleczenstwo to w sumie wyglada na to, ze dobrze sobie radza. Albo inaczej: edukacja doskonale wypelnia role jakich wymaga od niej spoleczenstwo. Bo spoleczenstwo nie potrzebuje plytkarza czy rolnika ktory zna zasady gramatyki czy geografie afryki. A zawody dla ktorych ta wiedza jest niezbędna ucza sie tego na pozniejszych etapach.
  • Odpowiedz
@Restej: Polska edukacja jest do zdecydowanej poprawy to prawda. Ale, do Legii nędzy przestań wygadywać jakieś bzdury o ogromie niepotrzebnej wiedzy typu nazwy rzek. Ile Ci to szufladek w mózgu zajmie? Podstawy geografii, po prostu wiedza ogólna o świecie którą wypada znać by nie być zwykłym kretynem. Już nie wspomnę o tym, że to po prostu często się przydaje w życiu.
Druga sprawa, kiedy Ty ostatnio byłej w jakiejś szkole?
  • Odpowiedz
@Anesa: dorzucam do puli:
-kasy samoobsługowe
-w miarę rozwinięta komunikacja miejska
-brak podatku dochodowego dla osób poniżej 26 r.ż.
-czyste ulice (porównując do takiego UK to u nas można jeść z ulicy xD)
  • Odpowiedz