Wpis z mikrobloga

Ech kurde jak to jest. Jak zaczynałam 5 lat temu przygodę z #programowanie, to łaziłam na te rozmowy rekrutacyjne na kompletnym luzie, nie umiejąc kurde n i c, i będąc kompletną kretynką z perspektywy czasu. Umiałam zrobić małą apkę w reakcie i tyle. I szłam na te rozmowy, oni mnie tam orali, za którymś razem dostałam robotę i tyle. Później zmiana pracy, z konieczności, pierwsza rozmowa, podeszło i się udało.

A teraz? 5 lat później, umiem dużo więcej, mam doświadczenie, czuję że muszę zmienić pracę.... i już drugi raz wymyśliłam wymówkę i odmówiłam rekruterce udziału w tech interview bo się boję że mnie zmieszają z błotem. Że przyjdzie jakiś dynamiczny javascript evangelist i mnie zacznie pytać z jakichś podstaw podstaw typu blabla bla klasy bla mutowalność bla bla

a ja powiem

nie wiem, nie było na wykł.. w projekcie

A oni

ohohoho a Pani ma napisane senior a jak senior takich rzeczy nie wie to ja dziękuję, wstyd straszny.

Porąbane, przez ten strach będe robić w obecnej firmie do końca żywota

#it
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mali8_: Mam to samo z IT ale nie z programowaniem tylko szeroko rozumianym wsparciem IT.

To jest chyba kwestia tego ze im wiecej zaglebiasz w dany temat to uswiadamiasz sobie ze wiecej nie wiesz niz wiesz.
  • Odpowiedz
@mali8_: Taka natura czlowieka inteligentnego. Czym wiecej czlowiek umie tym bardziej zdaje sobie sprawe, ze jest ciagle wiecej do nauczenia co moze doprowadzic do kwestionowania swojej wiedzy i strachu. Mi zawsze pomagalo podejscie praktyczne, nie chodze na rozmowy o prace, dlatego jestem w tym slaby. Nawet jak mi odmowia, albo polegne na jakiejs glupocie to mozna wyciagnac z tego wnioski i sie poprawic. Umiejetnosc jak wiele innych, a jak ktos
  • Odpowiedz
@mali8_: takie czasy, jeszcze nie zapomnij wykuć na pamięć pierdyliona algorytmów, bo przecież w pracy codziennie potrzebujesz sprawdzać czy ile wieży z lewej i z prawej strony widać, lub sprawdzanie palindromu itp ;)
mathematics_in_school_university_excel_at_work.png
  • Odpowiedz
@mali8_ polecam zrobić 2-3 rozmowy w firmach do których sie nie chcę iść i wtedy nie ma znaczenia co powiedzą ;) jak czegoś nie będziesz umieć to po każdej rozmowie masz okazję się tego douczyć :)
  • Odpowiedz