Wpis z mikrobloga

jak szybko powinien isc progres na silce?
ja zaczynalem na poczatku czerwca z mniej niz 40 kg na klate (4x10) (mam 175cm, 75kg), teraz robie 50kg, czyli mniej niz 2kg na tydzien progresu.

wczoraj odpisal mi @TenOdMirabelek i mnie troche dobilo

ja zacząłem ostro wrzucać ciężar, dużo trenować ciężko, dużo jeść. I zrobiłem na ławce z 50kg - 85 kg w 5tygodni. Waga z 86 na 90. Myślę, że głównie zwiększenie masy dało mi taki progres na ławce :)

czy tak jak mi idzie progres to jest masakrycznie zle?
#mikrokoksy #silownia
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gharman: Wszystko zależy od treningu i diety. Mięsień buduje się przez uszkodzenia mikrowłókien, jednak do ich wzrostu i regeneracji potrzebne są odpowiednia dieta, mądre ćwiczenia, a czasem dodatkowe składniki z suplementów. BCAA, dobra ilość białka, jak nie żal Ci pieniędzy, np. kreatyna.

Jeden będzie robił szybkie postępy, u drugiego się to zatrzyma, etc. Nie patrz na innych, bo każdy jest "inny", a zazwyczaj to co mówią, zazwyczaj można podzielić na
  • Odpowiedz
@gharman za dużo powtórzeń w za wielu seriach. Jak chcesz zwiększać siłę to polecam robić inaczej. Załóżmy wyciskanie na klatę
Zaczynasz od 4x8 50kg
Za tydzień dokładasz 2,5, więc masz 4x8 52,5kg
Za kolejny tydzień 55kg, ale załóżmy, że w ostatniej serii już nie dajesz rady wycisnąć 8 powtórzeń. Wtedy w kolejnym tygodniu robisz 4x7 znowu 55kg i wyciskasz wszystkie powtórzenia. Kolejny tydzień znowu dokładasz i masz 4x7 z ciężarem 57,5kg.
  • Odpowiedz
@Hutterite: biore 1 tabletke kreatyny, w dni treningowe 2 tabletki, pije tez bialko w kazdy dzien treningowy 1-2 miarki, w dni nietreningowe jak jest bardziej glodny to jedna miarke.
  • Odpowiedz
@TenOdMirabelek: to co cisnac 2 tabletki codziennie, + 2 miarki bialka codziennie? Jajka mieso warzywa orzechy mam w diecie. Choc przyznam rozpisywac diety mi sie nie chce, jestem gotow sie troche 'zalac' ale zeby nie liczyc wszystkeigo pol dnia xD
  • Odpowiedz
@gharman ja biorę 3 tabsy w nie treningowe i 5 w treningowe. Chociaż podobno warto brać ta sama dawkę bo kreatyna rozkręca się dopiero po 1-2msc. "Tak piszą". Białko pije w sytuacjach awaryjnych nie stosuje go codziennie - wolę SB coś zjeść :) jak wszędzie podkreślam JESTEM AMATOREM - pisze co na mnie działa. Diety nie trzymam , zobaczyłem co ile średnio waży i "już wiem" jak jeść. Nie mam wysportowanego
  • Odpowiedz
@gharman ja codziennie czuję, że daje z sb za mało. Nikt nie jest idealny a w te upały? Zaliczam ledwo 1.5h treningu i brakuje mi powietrza praktycznie jestem na skraju stracenia przytomności. U mnie trening jest głównie pokierowany ku lepszej głowie. Gdy dostanę srogi wycisk dostaje kopa na kolejne 24h do życia ;D
  • Odpowiedz
  • 1
@gharman daj sobie spokój z ego liftingiem. Każdy ma swój progres i swoje predyspozycje. Liczy się też pamięć mięśniowa. Moim zdaniem Twój progres jest ok. Żeby nie było, to w dawnych czasach WK promowało progres 2-2,5kg na trening. Czyli idziesz zgodnie z tą normą mniej więcej.
  • Odpowiedz
@gharman: Za 3 lata będziesz się modlił, żeby dołożyć 2 kg w 3 miesiące więc nie przesadzaj i progresuj sobie dalej. Nie patrz na innych bo jest tyle determinantów progresu łącznie z budową anatomiczną, że patrzenie na innych nie ma sensu
  • Odpowiedz
@gharman: im wolniej progresujesz tym lepiej. Zbyt szybki progress = ryzyko uszkodzenia stawów lub zastoje, stagnacja, deloady, kumulacja zmęczenia.

To maraton, nie sprint

Pamiętaj, że organizm nie odróżnia bodźca hipertroficznego. Jeżeli dołożysz 10kg więcej na treningu, albo tylko 1 powtórzenie w serii więcej (x 5 serii to +5 powtórzeń calościowo) - to nie urośniesz więcej od dodania 10kg względem 1 powtórzenia, jeśli serie były do upadku to wzrost masy będzie
  • Odpowiedz
@gharman: Dorzucaj na każdym treningu 1kg do swojego 4x10 i będzie git, to jest odpowiednie tempo. Czasem się okaże, że będzie problem i w ostatniej lub nawet trzeciej serii nie zrobisz 10 powtórzeń. Wtedy możesz zatrzymać się na danym ciężarze robiąc te minus dwa, trzy, czy cztery powtórzenia dopóki nie wejdziesz na 4x10. Jeżeli się czujesz przetrenowany i wolniej się regenerujesz, to zamiast tego robisz deload - dwa treningi schodzisz
  • Odpowiedz
@auimbaue: robie 2-3 treningi co 2 dzien a potem 2-3 dni przerwy i znowu.
Niestety chyba dokladac 1 kg sie nie da? nie widzialem na silowni krazkow po 0,5 kg zeby symetrycznie dokladac.
  • Odpowiedz
@gharman: Jak nie ma połówek albo 2.5 kg talerzy to dokładaj więcej powtórzeń. Np jak teraz robisz 4x10 na 50 kg to na następnym treningu zrób 4x12 na 50 kg, jak wejdzie na miękko to dodajesz 2 kg na następnym, jak nie to zostań na 4x12 lub zrób 4x13 i wtedy dołóż 2 kg. Powinny jednak być jakieś połówki na siłowni, często się przydają
  • Odpowiedz