Wpis z mikrobloga

Chyba przez rok siłowni wyrobiłem sobie złe nawyki. Jak czytam na stronach kulturystycznych, że trening na biceps powinien zawierać cztery ćwiczenia to aż nie chce mi się w to wierzyć. Ja zawsze robie około siedmiu. Przy czym przyznam, że zawsze trenuję każdą partię jedynie raz w tygodniu (jeśli zdarza się, że nie mogę iść na siłownie czasami którąś pominę). I tu pytanie: lepiej robić mniej ćwiczeń na daną partię mięśniową na jednej sesji treningowej, ale ćwiczyć ten mięsień dwa, trzy razy w tygodniu, czy walić po osiem ćwiczeń, ale trenować go raz na tydzień? Często zdarza mi się też, że ostatnich powtórzeń nie wykonuję dokładnie. Przykladowo wczoraj na tricepsie ciągnąłem ciężar z bramy barkami od szóstego powtórzenia. Związane jest to oczywiście z upadkiem mięśniowym, ale jeśli dobrze rozumiem to mimo, że do ostatnich powtórzeń angażuje inne partie to jednak mięsień trenowany rownież w jakimś stopniu pracuje (?). Dodam, że u mnie upadek mięśniowym zwłaszcza na wspomnianym tricepsie polega nie na samym bólu fizycznym, lecz na niemożliwości wykonania poprawnie technicznie kolejnego powtórzenia. Na bicepsie za to zakwasy na nastepny dzień mam na ścięgnie łączącym biceps z przedramieniem, a nie na samym bicku.

Wytykać smiało błędy, ale proszę bez hejtu. Konstruktywnej krytyki chętnie posłucham, bo zapewne wiele rzeczy robię źle ale przez ten rok czasu ciężko było się przyznać przed samym sobą, bo efekt potwierdzenia połączony z myśleniem życzeniowym robi swoje.

#mirkokoksy #mikrokoksy #silownia #silownia #logikaniebieskichpaskow #przegryw #wychodzimyzprzegrywu #anonimowemirkowyznania
  • 16
@FCB1899: a ile w tym bicepsie w ogóle masz?
Ja pamiętam, jak byłem kiedyś na siłowni w swoim rodzinnym mieście i był tam taki koleś, który w czasie kiedy ja zrobiłem cały, dosyć ciężki trening góry, to on katował łapy. Oczywiście nie muszę mówić, że wyglądał słabo.
W planie liczy się prostota i na początku po prostu robisz 1-2 ciężkie ćwiczenia wielostawowe i następnie dodajesz jakaś izolację na partię. 30 serii
dużo lepiej rozbić to co robisz na dwie sesje w skali tygodnia, może nawet więcej jeżeli chciałbyś się stricte skupić na jakiejś partii. Ale 7 ćwiczeń na biceps w skali tygodnia to i tak dość dużo, ja bym raczej zarzucił 2 ćwiczenia po 4 serie na dwóch sesjach w tygodniu. Biceps tez pracuje mocno przy jakichkolwiek przyciaganiach wiec nie ma sensu katować go aż tak, no chyba, ze jak wspomniałem chcesz go