Wpis z mikrobloga

@Wojtegs: nie wiem co masz na myśli pisząc od zera, ale moja córka miała w przedszkolu podręczniki z serii Supersmyki wydawnictwa mac, tam były podstawy matematyki i dzieci sprawnie wszystko przyswajały, no to jeśli masz na myśli podstawy matematyki dla dziecka.
Dla dorosłego to coś bardziej poważnego, na polskim rynku może być problem z takimi materiałami, bo u nas jest powszechna podstawowa edukacja i nie ma dużego problemu z analfabetyzmem,
  • Odpowiedz
nie wiem co masz na myśli pisząc od zera

@voot: Pewnie wszystko powyżej podstawówki. Czyli pochodne, rachunki prawdopodobieństwa, macierze, całki i dalej, po liczby urojone i co tam w matematyce jest. Przecież tagi z rodu IT są nie na darmo.
  • Odpowiedz
3 książki do nauki matematyki

@Wojtegs: ale czego konkretnie? Analizy matematycznej? Algebry? Statystyki i probabilistyki? Logiki? Matematyki dyskretnej? Geometrii/Topologii?
  • Odpowiedz
@Wojtegs:
1.guzicki zakrzewski wykłady ze wstępu do matematyki (+ zbiór zadań)
2. Franciszek Leja Rachunek Różniczkowy i całkowy, a zbiór zadań do analizy Banaś Wędrychowicz
3. Kostrikin wstęp do algebry (3 tomy + zbiór zadań)
  • Odpowiedz
@Wojtegs: od zera to nie polecam się uczyć, bo całe (prawie) liceum to można zrobić bez żadnej nauki (prawie), a jak chodzi Ci o coś wyżej to krysicki włodarski to jest właśnie to czego szukasz, a do teorii zbiorów polecam wstęp do matematyki zakrzewskiego \
  • Odpowiedz
@Wojtegs a ja bym polecił Khan academy, darmowa platforma z której możesz się sporo nauczyć, jest tam bardzo rozwinięty dział matematyki od samego początku. Wszystko za free.
  • Odpowiedz