Aktywne Wpisy
Dostałem podwyżkę #pracbaza na początku roku i właśnie zdałem sobie sprawę że wejdę w II próg podatkowy, będzie delikatnie powyżej 120k zł w 2025 roku. Na cholerę w takim razie było mi zarabiać więcej skoro teraz będę mieć do wywalenia 32% podatku co daje ponad 40k zł... Mam na to oszczędności, poradzę sobie, ale jestem w opór wkurzony.
Jest jakaś opcja żeby wykazać mniejszą kwotę na zeznaniu pit? Życie w
Jest jakaś opcja żeby wykazać mniejszą kwotę na zeznaniu pit? Życie w
źródło: temp_file724616512454029400
Pobierz
MistrzKowalski +16

#szachy
Wyszukaj sobie jakiegoś jednodniowego turnieju i weź udział. Są turnieje typowo juniorskie i tam nie zagrasz, ale są też openy i grają dorośli i dzieci. Sprawdzisz to w komunikacie turniejowym, jaki to turniej i jakie tempo, ile rund itd. V spokojnie pykniesz, a może i więcej się uda.
Nie ma co porównywać wirtualnego do realnego, trzeba zagrać. Ale jak tyle grasz, to na spokojnie V czy IV złapiesz
Porównując rankingi pomiędzy lichess a chess.com możesz zerknać tutaj:
https://chessgoals.com/rating-comparison/
Wynika z tego, że 1700 rankingu blitz na lichess odpowiada 1400 na chess.com - więc na luzie robisz V kategorię, może i IV.
@r4do5: O tak, zauważyłem, że jak gram na prawdziwej szachownicy, to autentycznie spada mi skill. Po prostu z braku przezwczyajenia do sachownicy 3d nie widzę czasem tego, co bym z łatwością zobaczył na szachownicy 2d. No ale chyba nie ma innego sposobu niż granie na prawdziwej aby się przyzwyczaić.
Im wyższa kategoria do zdobycia tym trzeba grać dłuższym tempem, na III i II – godzina na stronę, I – 90