Wpis z mikrobloga

Trochę mnie przerazaja ceny mieszkan ktore zżeraja polowe wyplaty... No i jak rodzina to zniesie...

@JayCube: mozna znalezc mieszkanie za w miare normalna kase. Przykładowo u mnie w bloku (miejscowość na obrzeżach Monachium z dojazdem kolejka do centrum w 20min) mieszkania trzypokojowe sa wynajmowane po 1200€ warm, moja znajoma w tej samej miejscowości tyle placi za domek 90m2 z ogródkiem. Także sie da tylko trzeba szukać.

Największą zmorą sa tak
  • Odpowiedz
@Mirko_z_Przypadku: Jest nas piecioro plus pies. Ale w mojej niszy zarobki sa troche wyzsze. Oferta w Amerykanskiej firmie, dosyć znanej.
Na razie negocjuje, ale w tym tygodniu musze podjac decyzje.

Z tego co rozuniem to liczysz ze €2300 wystarczy na utrzymanie rodzinki 2+2?

Jak dzieciaki i niemiecka szkola? Dostana pomoc w nauce jezyka?
  • Odpowiedz
@JayCube: według naszych wyliczeń to 1000 euro powinno wystarczyć, ostatnio zrobiłem zakupy w Lidlu niemieckim za 28 euro czyli około 130 zł, w Polsce w Carrefourze kosztowałyby 112 zł, więc nie jest dużo drożej.
Córka ma 1,5 roku a syn 5 miesięcy, więc same się nauczą języka ze żłobka, ale z tego co wiem są chyba też jakieś pomoce.

Nie wierz w to co mówią, zwierzęta i dzieci mocno utrudniają
  • Odpowiedz
Rekruter twierdzi ze po pokazaniu kontraktu z ich logo to my bedziemy wybierac w ofertach :p

@JayCube: Jak są tacy cwani, to niech Ci sami chatę ogarną ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie chcę Cię martwić, ale Mü to miasto ekspatów i jeżeli to nie jakaś lukratywna fucha dla armii albo jakieś unijnej instytucji, to każdy to zlewa jakie logo będzie na umowie, bo w stolicy Bawarii
  • Odpowiedz
@Mirko_z_Przypadku to do Niemiec idealnie pasujesz z takim podejściem. Ja dlatego nie wyobrażam sobie żyć tutaj na stałe. Koleżanka robi kurs z niemieckiego. Na egzamin jak będzie wchodzic ma ubrać maskę, jak już będzie zdawać może ja zdjac. Na siłce był nakaz noszenia jak przemieszczasz się od ławki do innej, nawet te 4-5 metrów, jak ćwiczysz i ciężko oddychasz możesz zdjąć, czy to nie jest robienie z ludzi debili?
  • Odpowiedz
Na egzamin jak będzie wchodzic ma ubrać maskę, jak już będzie zdawać może ja zdjac. Na siłce był nakaz noszenia jak przemieszczasz się od ławki do innej, nawet te 4-5 metrów, jak ćwiczysz i ciężko oddychasz możesz zdjąć, czy to nie jest robienie z ludzi debili?

@Hfishman1: a najlepsze ze cale stada niemcow żyją tylko tym tematem i dwa razy dziennie potrafią aktualizować dane jakie nowe obostrzenia wprowdzono by je
  • Odpowiedz
@Mirko_z_Przypadku:

w Höhenkirchen-Siegertsbrunn

O niedaleko mnie, bardzo ładna okolica, jeżdżę tam na spacery po lasach a wczoraj byłem właśnie na S7 Kreuzstrasse w dolinie rzeki Mangfall. Na piwko to masz jedną stację do Aying do lokalnego browaru i ogródka piwnego.
  • Odpowiedz