Wpis z mikrobloga

@maestrozo: wymierająca ale molochy dalej trzymają w tym swoje api i jak chcesz robić jakąś integrację czasami to trzeba niestety użyć. Na githubie znajdziesz CoreWCF dla nowego dotneta
  • Odpowiedz
@maestrozo: Tak i nie.

Tak, bo wiele korpo systemów wciąż tego używa, ale tu mówimy o już istniejących systemach napisanych z 10, 15 lat temu i będących ciągle w użyciu z różnych względów.

Nie, bo w nowych aplikacjach korzysta się z HTTP lub gRPC.

Czemu pytasz?
  • Odpowiedz
@maestrozo: Jeśli jakaś firma ma WCF w wymaganiach to na 95% oznacza to utrzymywanie jakiegoś potworka napisanego wiele lat temu, jak swoje pierwsze kroki w IT stawiały takie dinozaury jak ja. Jeżeli jesteś z tym ok, to ucz się i aplikuj.

Jeżeli natomiast twoim celem są firmy, które tworzą i rozwijają bardziej współczesne aplikacje, to raczej będą oczekiwać znajomości HTTP i gRPC, ponieważ jest to obecnie standard w nowych aplikacjach.
  • Odpowiedz
@maestrozo: Nie wydaje mi się. Jeżeli jako junior oprócz podstaw programowania, wiesz jak działa HTTP i gRPC, czym się od siebie różnią, jakie mają wady/zalety i jak napisać proste API i klienta do niego, to właśnie przeskoczyłeś jakieś 70% juniorów po bootcampach i po przebranżowieniu się.

Ja bym odpuścił sobie tracenie czasu na naukę starych technologii. Świat IT poszedł tak do przodu przez ostatnie 10, 15 lat że ja p------ę.
  • Odpowiedz