Wpis z mikrobloga

Bajka – krótki utwór literacki zawierający morał, często jest wierszowany, czasem żartobliwy. Morał może znajdować się na początku lub na końcu utworu albo wynikać z jego treści. Istotną cechą bajki jest alegoryczność.

@kochamschabowe: No i po co mi to wklejasz? Ja znam kilka znaczeń słowa bajka, więc niczego nowego się od Ciebie nie dowiedziałem. To Ty nie znałeś znaczenia, w jakim zostało użyte w tym wątku, więc chciałem Ci pomóc,
  • Odpowiedz
Przecież wszyscy wiedzą, że prawdziwe wróżki to białe heteroseksualne blond dziewczynki.

@Weretek: Tak. Pochodzą z kultury białych i heteroseksualnych. I były przedstawiane jako blond dziewczynki.
  • Odpowiedz
@lord_xenu: Widzisz, były. Teraz kulturę tworzą nie tylko biali i nie tylko dla białych, więc postacie przedstawiane w kulturze już nie są tylko białe. Kultura zmienia się razem ze społeczeństwem.
  • Odpowiedz
Personalne przytyki, gratuluje!

@kochamschabowe: Coś mocno wrażliwy jesteś na złośliwości biorąc pod uwagę fakt, że dopiero co kręciłeś bekę z użytkownika nazywającego Pinokia bajką, bo jedyne znaczenie bajki jakie znasz, to to encyklopedyczne. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@yahoomlody: Kwestia wizji artystycznej reżysera i scenarzystów. Może reżyser nie chciał, żeby wróżka wyglądała jak najzwyklejszy człowiek z poświatą, tylko jako istota o innych cechach. No i to tylko trailer, z oceną trzeba się wstrzymać do premiery.
  • Odpowiedz
Personalne przytyki, gratuluje!

@kochamschabowe: Coś mocno wrażliwy jesteś na złośliwości biorąc pod uwagę fakt, że dopiero co kręciłeś bekę z użytkownika nazywającego Pinokia bajką, bo jedyne znaczenie bajki jakie znasz, to to encyklopedyczne. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@ZygmnuntIgthorn: Jest subtelna różnica pomiędzy wyrażeniem opinii zwieńczonej „xD” dotyczącej jedynie wypowiedzi a nie poziomu intelektualnemu czy edukacji danej osoby od tego co napisałeś. Wszystko trzeba tłumaczyć
  • Odpowiedz
@Ustrojstwo:
Czarna wróżka w filmie w latach 90 XXw:
- O jak ciekawie, przełamanie schematów, eksperyment, może nawet śmieszne zderzenie kultur
Czarna wróżka w filmie w latach 20 XXIw:
- O MÓJ BOŻE ATAK NA CYWILIZACJĘ BIAŁEGO CZŁOWIEKA!
  • Odpowiedz
@suweren_sudoku: Ale ty nadal mówisz, że historycznie wywodzi się z europejskiego folkloru. Zauważ, że ten film pochodzi z hollywood i jest przeznaczony dla amerykańskiego widza. Sztuka to nie nauka ścisła i nie ma w niej prawd wyrytych w kamieniu. Jeżeli ci się dane dzieło nie podoba, to za nie nie płać. Tak długo jak ludzie płacą za taką sztukę, tak długo będą ją dostawać.
  • Odpowiedz
@Weretek:

Ale ty nadal mówisz, że historycznie wywodzi się z europejskiego folkloru. Zauważ, że ten film pochodzi z hollywood i jest przeznaczony dla amerykańskiego widza.

Nieistotne jest to dla mnie. Skądkolwiek by nie pochodził, powinien wg. mnie respektować źródło i historię. Tak samo jak fani książki mogą pluć na niepoprawną ekranizację, tak samo ja pluję na taką amerykanizacje niektórych
  • Odpowiedz
Jest subtelna różnica pomiędzy wyrażeniem opinii zwieńczonej „xD”

@kochamschabowe: Wiedz, że istnieje niesubtelna różnica między używaniem XD w celu wyrażenia radości, a kończeniem śmiechem wypowiedzi, w której wytyka się komuś rzekomy błąd.

dotyczącej jedynie wypowiedzi a nie poziomu intelektualnemu czy edukacji danej osoby od tego co
  • Odpowiedz
Jest subtelna różnica pomiędzy wyrażeniem opinii zwieńczonej „xD”

@kochamschabowe: Wiedz, że istnieje niesubtelna różnica między używaniem XD w celu wyrażenia radości, a kończeniem śmiechem wypowiedzi, w której wytyka się komuś rzekomy błąd.

dotyczącej jedynie wypowiedzi a nie poziomu intelektualnemu czy edukacji danej osoby od tego co
  • Odpowiedz