Wpis z mikrobloga

Przecież wszyscy wiedzą, że prawdziwe wróżki to białe heteroseksualne blond dziewczynki.

@Weretek: no w kulturze europejskich baśni skąd się wywodzą disneyowskie wróżki, były one portretowane jak cała populacja europejska czyli jako biała kobieta
  • Odpowiedz
Debilizm. Nie używam zazwyczaj słowa rasizm, ale nie chce ci bardziej mieszać, bo mało inteligentny jesteś. Rasizm jest kompletnym przeciwieństwem zachowania nieracjonalnego.

@suweren_sudoku: Jest dokładnie zachowaniem nieracjonalnym

Ludzie od dawna mieli preferencje do własnej grupy, tak zachowywali swoją tożsamość i przetrwali. Rasizm jest jak najbardziej naturalny i
  • Odpowiedz
ja tam nie mam problemu, że jest czarna, ale z bajki za dzieciaka pamiętam, że wróżka była ładna. dlaczego więc nie mogli do roli zatrudnić atrakcyjnej czarnoskórej aktorki? xD

@yahoomlody: bo chodzi o walkę ze stereotypami - dobra, znaczy ładna. A złe charaktery są stare, brzydkie, albo z defektami np bliznami. Piękno może pochodzić z wewnątrz, przegrywy z wykopu cały czas piszą, że kobiety patrzą tylko na wygląd - stąd
  • Odpowiedz
Pytasz o Pinokia? No jakby wróżce jakieś niebieskie czy fioletowe włosy zrobili to głupio by to wyglądało. Skąd takie durne pytanie?

@suweren_sudoku: Zaprawdę durne to pytanie. W końcu żaden z Ciebie dureń, tylko prawdziwy obrońca europejskiej kultury. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

I wówczas ukazała się w oknie piękna Dzieweczka o błękitnych włosach, a twarzyczce tak

białej, jakby to była figurka woskowa; oczy miała
  • Odpowiedz
@ZygmnuntIgthorn: Tak jak już wyjaśniałem. Mam problem z tym, gdy europejskie postacie w europejskiej twórczości są zamieniane na murzynów z jakiegoś powodu. Nie mam większego problemu, jeżeli nie trzymają się oryginalnego dzieła 1 do 1. Ale idź strugać kolejne debilne argumenty jakoby jakieś błędy logiczne popełniłem.
  • Odpowiedz
Mam problem z tym, gdy europejskie postacie w europejskiej twórczości są zamieniane na murzynów z jakiegoś powodu.

@suweren_sudoku: Wiem, wiem. Zadając pytanie o te włosy chciałem tylko się upewnić, że zdaniem "normalnych" można zmieniać wszystko, tylko nie kolor skóry fikcyjnej postaci. Luzik.
  • Odpowiedz