Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
#gielda

Dlaczego tak mało mówi się o dywidendach, a wszyscy zajmują się ceną akcji?

Rozumiem gdy ktoś gra, kupuje i zaraz sprzedaje, to wtedy liczy się cena. Ale to jak gra na loterii.

Ja wolałbym przyjrzeć się dokładnie spółce, wybrać, poczekać aż cena chociaż nie będzie na górce, kupić i trzymać.

I bym tak długo trzymał. Po to wybieram spółkę, bo wierzę w jej działaność. No to nie będę sprzedawał bardzo długo. Jakbym sprzedał to tylko strata na przyszłość, bo chcę mieć te akcje.

Tylko jak nie sprzedam, to nie mam żadnego zysku. Za trzymanie nic nie ma. Ale tu wchodzą dywidendy.

To jest prawdziwy zysk z inwestycji. To się powinno głównie liczyć. Na te wykresy powinniśmy patrzeć.

Czy gdzieś mam błąd w rozumowaniu?
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ki3mon: @mk321: Nie no, czekaj, pierwszy komentarz mówi o tym że wszystkie te obliczenia nie zakładają reinwestycji dywidend, a w takim razie to trochę nie ma sensu.
  • Odpowiedz
@mk321: Lepiej gdy spółka reinwestuje kasę a "dywidendę sobie wypłacasz" sam sprzedając część akcji. A tak jesteś zmuszony do zapłaty podatku od tego zysku, zamiast zostawić go w spółce w którą jak napisałeś wierzysz.
  • Odpowiedz
@mk321: imo ludzi interesuje zarabianie a nie pasywny dochód na dywidendówkach można siedzieć jak się ma k------o wielki kapitał i sam dochód z nich jest wystarczający na rok życia
  • Odpowiedz
To wszystko zależy. Jeśli spółka jest w stanie efektywnie reinwestować kapitał to nie powinna wypłacać dywidendy. Buybacki tez zależą od aktualnej ceny akcji, bez sensu jest przepłacać bo to niszczy wartość. Czasami udziałowcy są w stanie lepiej zainwestować kapitał z dywidend niż sama spółka. Przykład np telekomow które nie musza ciagle inwestować, są w stanie tanio zaciągać dług i maja duży cashflow. Zazwyczaj wypłacają wlasnie dywidendę.
  • Odpowiedz
dywidenda jest spoko jak masz miliony, dla szaraków to taki "dodatek" i nic więcej.

@picasssss1: Mając miliony do dyspozycji i chęć przejścia na życie z odsetek to bezpieczniejsze są obligacje - cokolwiek, gdzie jest się pewnym że wypłata będzie.
  • Odpowiedz
Tyle tylko, że jak masz niską inflację to spółki dywidendowe wygrywają z obligacjami dość znacznie.

@czup: Przy bazowaniu na dochodzie pasywnym liczy się też pewność tego, że kasa będzie - dywidendówki nie mają obowiązku płacić dywidendy.
  • Odpowiedz
@mk321: Bo o ile dywidendy są fajne i przynoszą stały dochód to tanie spółki i sektory są fajniejsze. Ba, nawet szeroki rynek jest fajniejszy - porównaj ETFy na amerykańskie akcje ogółem i spółki dywidendowe.

Idea spółek dywidendowych czy REITów jest taka że nawet jak kurs walnie o 50% to dalej będzie z tego jakiś rekurencyjny zysk - problem w tym że nijak to się ma do twojego stanu psychicznego który
  • Odpowiedz
@mk321: spółka może płacić dywidendę ale nie musi..
z jednej strony to niby bonus dla inwestorów, że kupili ich akcje...
z drugiej zaś pokazuje, że firma nie ma pomysłu w co zainwestować $ żeby się bardziej rozwinąć, więc decyduje się część z tego rozdać
  • Odpowiedz