Aktywne Wpisy
#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #programista30k
Kumpel, lead java developer został zwolniony ze swojego korpo w którym pracował przeszło dwie dekady. Zaczynał tam od interna, przez juniora, mida, seniora aż po leada. Początkowo pracował na UoP aż z czasem z chęci większych zarobków kosztem l4/wakacji, przeszedł na b2b (Do spółki-córki korpo, taka prawna furtka, żeby przejść z uop na b2b w tej samej firmie
Kumpel, lead java developer został zwolniony ze swojego korpo w którym pracował przeszło dwie dekady. Zaczynał tam od interna, przez juniora, mida, seniora aż po leada. Początkowo pracował na UoP aż z czasem z chęci większych zarobków kosztem l4/wakacji, przeszedł na b2b (Do spółki-córki korpo, taka prawna furtka, żeby przejść z uop na b2b w tej samej firmie

Misaka +104
Kebab do oceny
źródło: 1000010790
Pobierz

Dlaczego tak mało mówi się o dywidendach, a wszyscy zajmują się ceną akcji?
Rozumiem gdy ktoś gra, kupuje i zaraz sprzedaje, to wtedy liczy się cena. Ale to jak gra na loterii.
Ja wolałbym przyjrzeć się dokładnie spółce, wybrać, poczekać aż cena chociaż nie będzie na górce, kupić i trzymać.
I bym tak długo trzymał. Po to wybieram spółkę, bo wierzę w jej działaność. No to nie będę sprzedawał bardzo długo. Jakbym sprzedał to tylko strata na przyszłość, bo chcę mieć te akcje.
Tylko jak nie sprzedam, to nie mam żadnego zysku. Za trzymanie nic nie ma. Ale tu wchodzą dywidendy.
To jest prawdziwy zysk z inwestycji. To się powinno głównie liczyć. Na te wykresy powinniśmy patrzeć.
Czy gdzieś mam błąd w rozumowaniu?
W 5:10 masz porównanie kosztu alternatywnego
Komentarz usunięty przez autora
Polecam obejrzeć, jeśli chcesz zagłębić się w sens inwestowania dywidendowego.
PS Nie trzeba wybierać jednego słusznego podejścia. Wielu inwestorów prowadzi zarówno portfele dywidendowe, jak i wzrostowe nastawione na zarobek w wyniku wzrostu wyceny spółek.
@picasssss1: Mając miliony do dyspozycji i chęć przejścia na życie z odsetek to bezpieczniejsze są obligacje - cokolwiek, gdzie jest się pewnym że wypłata będzie.
@czup: Przy bazowaniu na dochodzie pasywnym liczy się też pewność tego, że kasa będzie - dywidendówki nie mają obowiązku płacić dywidendy.
Idea spółek dywidendowych czy REITów jest taka że nawet jak kurs walnie o 50% to dalej będzie z tego jakiś rekurencyjny zysk - problem w tym że nijak to się ma do twojego stanu psychicznego który
z jednej strony to niby bonus dla inwestorów, że kupili ich akcje...
z drugiej zaś pokazuje, że firma nie ma pomysłu w co zainwestować $ żeby się bardziej rozwinąć, więc decyduje się część z tego rozdać
Cały artykuł tu: https://blogi.bossa.pl/2022/05/22/wykres-dnia-czy-skup-akcji-uratuje-gieldy-w-usa/
źródło: comment_1653210644Y0TzvZbl306g4hLm7ONBGb.jpg
Pobierz