Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#orange #funbox #swiatlowod #router #router
za kilka dni będę podłączony do sieci światłowodowej, będę podpisywał umowę z Orange, gdzie dostanę router Funbox 3.0.
potrzebowalbym informacji jak ten router rozsiewa zasieg wifi. muszę mieć zasieg wifi przy bramie wjazdowej na działce. aktualny router od tmobile (huawei b525s) rozsiewa zasieg na tyle dobrze, że brama oddalona o ok. 30 metrów i mająca na swojej drodze ścianę domu dziala bez problemów. funbox też da radę? na necie wyczytałem, że ktoś miał problemy ze ledwo 7 metrów zasięgu bylo
  • 12
  • Odpowiedz
  • 2
@RobiS: nie wiem czy to pomoże, myślę że tak, ale możesz wziąć wyższy pakiet (600+) i wziąć router funbox 6, podobno niebo a ziemia. Ewentualnie poproś o terminal ONT i kup własny router.
  • Odpowiedz
@RobiS: no szału nie ma z tym WiFi, zawsze możesz puścić kabel i podpiąć acces point. U szwagra wszędzie pościliśmy kable, WiFi zostało tylko dla telefonów
  • Odpowiedz
  • 0
@JestemZielonka: @MvtxMxntvnv: @ebson: no dobra, a jak się zasięg wifi ma w tym funboxie 6? bo w sumie najtańszy access Point to koszt ponad 100zl co. daje mi już minimum 10 miesięcy internetu 600Mb/s z lepszym routerem.
natomiast napęd do bramy specjalnie kupilem z modułem wifi żeby móc z dalszej odległości ja otworzyc + ustawic automatyczne otwieranie i zamykanie o danej godzinie więc wifi przy bramie to mus. zasieg
  • Odpowiedz
  • 0
@FatZgred: właśnie próbowałem to robić, bez karty sim nie ruszy nic, ma tylko porty LAN bez portu WAN. Testowałem z routerem ciotki (cerberus p6369), daje zasieg bez problemu do bramy, albo wezmę ten router od ciotki i podłącze do funboxa (jak ciotka zrezygnuje z radiówki a router u niej zostanie) albo dokupię taki sam.
dzięki wszystkim za pomoc
  • Odpowiedz
@RobiS: jest myk, każdy cywilny router może być acess pointem, nawet jak nie ma portu wan. Wyłączasz serwer dhcp i wszystkie porty wchodza w tryb bridge. Podlączasz kabel ze switcha do routera neostrady i działa.
  • Odpowiedz
  • 0
@FatZgred: no ogolnie to lekko smieszna sytuacja się wywiązała, wpisałem w google "huawei b525s WAN" no i tak patrzę że na zdjęciach ten router ma jeszcze złącze USB i na RJ do telefonu, patrze na swój router no i tak mówię, że coś się nie zgadza, okazało się, że routery brandowane dla tmobile mają z tyłu naklejony taki pasek z jakiegoś tworzywa i pod nim znajdują się te 2 złącza xD
  • Odpowiedz