#anonimowemirkowyznania Skonczylem technikum informatyczne, chcialbym isc na jakiejs studia z tym zwiazane jednak mam sporo dylematów. Interesuje mnie głównie programowanie, w wolnym czasie staram się coś tam uczyć Pythona, jednak nie jest to żaden "zawodowy" poziom póki co. Niestety na te typowo informatyczne kierunki raczej nie mam szans się dostać, zwłaszcza gdzieś w większym mieście, a myślałem głównie o Kraków ze względu na to, że większość znajomych tam aktualnie studiuje, lecz nie wykluczam też innych miast jeśli byłyby tam lepsze perspektywy. Problem jest jednak taki, że w każdym większym mieście na informatykę próg jest ogromny, a te "około informatyczne" kierunki w stylu jakiejś informatyki stosowanej mają przeważnie ogrom przedmiotów którym bliżej do jakiegoś elektronika / automatyka co mnie niezbyt przekonuje. Myślałem też ewentualnie o studiach zaocznych ze względu na to, że progi są tam niższe, jednak sam nie wiem. Zdaję sobie sprawę z tego, że programowanie to głównie nauka samemu w wolnym czasie, ale chciałbym też przy okazji jakoś te studia wykorzystać.
@dean_corso: z technikum to co najwyżej możesz wynieść kable RJ45 @AnonimoweMirkoWyznania: Zawsze możesz iść na zaoczne (mniejszy próg) lub na prywatną (praktycznie brak progów), pamiętaj że studia nie nauczą Cię programowania na tyle byś miał zawód, spróbujesz wszystkiego po trochu i zdobędziesz ogólną wiedzę na temat programowania, a do pracy zawodowej i tak będziesz musiał sam się uczyć. Pozdrawiam z 6 semestru inżyniera.
@dean_corso: Znane czy nie, jestem pewien, że tej wiedzy nie zapewniło im technikum, a już w szczególności państwowe. Ja znam 17 latka który pracuje jako programista na pół etatu, też po znanej szkole. Gdyby szkoła zapewniała tą wiedzę to nie jedna osoba a minimum 5 już by pracowała w intelu. Takie bajki opowiadaj kolegom.
@dean_corso: sorka, ale chrzanisz od rzeczy. Samouk nieraz jest lepszym specjalista niż pan/i magisterz z 10 letnim doświadczeniem. Dlaczego? Bo to jego pasja.
@dean_corso: Wymieniłeś dwie najbardziej krytykowane firmy na polskim rynku jako wyznacznik zajebistości. Panu podziękujemy. Dlaczego samouk nie będzie dobrym programistą? Nie wiem, ale się domyślam.
@dean_corso: I tu Cię zaskoczę, bo wykształcenie mam, do postawienia mostu wymagany jest inżynier i projekty inżynierskie/wytrzymałościowe. Najwidoczniej nigdy nie robiłeś nic z pasji oraz zatrzymałeś w rozwoju skoro tak sądzisz, jak sam twierdzisz, pracujesz od dawna, ale tu Cię zaskoczę świat się zmienił, a aktualny poziom nauczania na studiach nie odzwierciedla rynku pracy. Skoro szedłeś całe życie najniższą linią oporu to nie oceniaj innych ludzi swoją miarą.
@dean_corso: Jak sam mówiłeś masz 50 lat, masę zaczętych i jakieś skończone studia, a nadal szufladkujesz ludzi i jesteś zamknięty w swojej bańce i przekonaniach. Następne studia wybierz jakieś socjalne z interakcji między ludzkich byś zobaczył jak wyglądają realia.
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°
Skonczylem technikum informatyczne, chcialbym isc na jakiejs studia z tym zwiazane jednak mam sporo dylematów. Interesuje mnie głównie programowanie, w wolnym czasie staram się coś tam uczyć Pythona, jednak nie jest to żaden "zawodowy" poziom póki co. Niestety na te typowo informatyczne kierunki raczej nie mam szans się dostać, zwłaszcza gdzieś w większym mieście, a myślałem głównie o Kraków ze względu na to, że większość znajomych tam aktualnie studiuje, lecz nie wykluczam też innych miast jeśli byłyby tam lepsze perspektywy. Problem jest jednak taki, że w każdym większym mieście na informatykę próg jest ogromny, a te "około informatyczne" kierunki w stylu jakiejś informatyki stosowanej mają przeważnie ogrom przedmiotów którym bliżej do jakiegoś elektronika / automatyka co mnie niezbyt przekonuje. Myślałem też ewentualnie o studiach zaocznych ze względu na to, że progi są tam niższe, jednak sam nie wiem. Zdaję sobie sprawę z tego, że programowanie to głównie nauka samemu w wolnym czasie, ale chciałbym też przy okazji jakoś te studia wykorzystać.
#krakow #studbaza #studia #informatyka #programowanie #python
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62741671e21a371902cab467
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
Komentarz usunięty przez autora
@AnonimoweMirkoWyznania: Zawsze możesz iść na zaoczne (mniejszy próg) lub na prywatną (praktycznie brak progów), pamiętaj że studia nie nauczą Cię programowania na tyle byś miał zawód, spróbujesz wszystkiego po trochu i zdobędziesz ogólną wiedzę na temat programowania, a do pracy zawodowej i tak będziesz musiał sam się uczyć. Pozdrawiam z 6 semestru inżyniera.
P.S a
@AnonimoweMirkoWyznania: informatyka UJ - kiedyś wystarczyło 40% z matematyki rozszerzonej