Wpis z mikrobloga

Potrzebowałem się dzisiaj dostać z dzieckiem pilnie do lekarza. Pojechałem do swojej przychodni, no niestety, będzie ciężko, w kolejce do gabinetu 17 kobiet z Ukrainy, ile dzieciaków to nawet nie dało się policzyć.

Trudno, pojechałem do drugiej przychodni, tam zawsze jest trochę luźniej. Samych "pilnych przypadków" kilkanaście a jeszcze są ludzie z dziećmi które normalnie były umówione na godziny. Nic nie da się zrobić.

Poprosiłem panią na recepcji, żeby zadzwoniła do szpitala, czy z naszym przypadkiem nas przyjmą na sorze (Żwirki). To samo, cały sor dziecięcy zawalony dziećmi z Ukrainy, bez zagrożenia życia mówią, żeby nawet nie przyjeżdżać.

I wiecie co? Gówno.

Trwa wojna. Kilkaset kilometrów ode mnie spadają rakiety, zrzucane są bomby, giną ludzie.
Ojcowie tych dzieci które "zajęły nasze miejsce" u lekarza w tym momencie walczą o to, żebyśmy ja czy moi synowie w przyszłości nie musieli walczyć z orkami.

Musiałbym być skończonym robakiem, żeby na to narzekać.

Pojechaliśmy do prywatnego szpitala na wizytę, mojemu synowi udało się bez większych problemów pomóc.

Zdecydowanie wolę mieć takie problemy niż żeby w Polsce działo się to co obecnie na Ukrainie.
Prywatna wizyta u lekarza czy brak miejsca w żłobku najbliżej domu to bardzo niska cena jak za to co otrzymujemy w zamian.

#ukraina
#wojna
#polska
źródło: comment_16503808870keo4YzGSl1zbXUxgOaDiW.jpg
  • 250
@robertx: Myślenie, że albo dostaniemy gospodarczy #!$%@? albo wojna zawita u nas to fałszywa dychotomia i propaganda władzy, która chce zrzucić odpowiedzialność za swoje błędy na wojnę i rzekomą wyższą konieczność. Nie, Ukraińcy nie walczą za nas, tylko za siebie i może interesy USA. Nie, Putin nie zaatakuje NATO, bo dostałby #!$%@?. Nie, Ukraińcom nie trzeba lizać dupy, żeby pomagać, nie trzeba stawiać ich ponad Polakami, nie trzeba im dawać zasiłków.
@PoncjuszPijak: Ukrainy też nie miał atakować. Przecież atak siłami 1:1 jest bez sensu, na pewno nie zaatakuje, to nielogiczne xD

I przecież nie każe nikomu płacić itd, musiałeś coś źle zrozumieć
@robertx: >Ukrainy też nie miał atakować. Przecież atak siłami 1:1 jest bez sensu, na pewno nie zaatakuje, to nielogiczne xD

Okazuje się, że atak był wiadomy dla ludzi u góry od dłuższego czasu, a co do Ciebie medialnie docierało to inna sprawa.

I przecież nie każe nikomu płacić itd, musiałeś coś źle zrozumieć

Jeśli popierasz darmową opiekę zdrowotną i zasiłki dla uchodźców, to pośrednio wpływasz na to, że polak płaci więcej.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Urojony_programista: nie oni wybrali i nie my. Trzeba pomagać ile się da. Tylko trzeba pamiętać o najważniejszej zasadzie, że aby komuś pomóc trzeba najpierw zapewnić sobie samemu bezpieczeństwo. Wie to każdy kto kiedykolwiek kończył chociażby kurs pomocy przedmedyczej.
@robertx za miesiąc, dwa już będzie jechane równo po ukraincach. Już się z kilku procent #!$%@? zamienia w kilkadziesiąt, ludzie są zmęczeni pomocą i że ich "dobrobyt" się ogranicza.

Moim zdaniem Ukraińcy walczą za siebie, tak jak Polacy walczyli w całej Europie za wolna Polskę, mamy natomiast zbierzne interesy, oraz umowy międzynarodowe i ludzka godność nam nakazuje pomoc.

Niestety ludzie będą komentowali głupio, że lepiej żeby wojna się w 3 dni skończyła,
@robertx Rozumiem, że za paliwo też zapłacisz 50zl za litr i 25 za chleb jeżeli, to ma być cena pokoju? XD Pomagać też trzeba umieć. Nawet przy ratowaniu życia. Najpierw bezpieczeństwo własne. Ale skoro mój naród jest głupi, to widocznie jest skazany na samozaoranie. Większość tych ukrów robi sobie badania, które nie są im jakoś specjalnie niezbędne. Przez co inni mogą badań nie doczekać. Coś jak stare baby, które przychodzą do lekarza
@robertx: 50 milionowy bogaty w zasoby kraj nie był w stanie dołączyć do żadnej międzynarodowej organizacji i oddał broń atomową za paczkę żelek. Ukraińcy płacą obecnie za 30 lat zaniedbań rzadu i wzbogacania oligarchów. Ja już zapłaciłem z podatków nie będę dokładać.
@robertx: Oo, medicover na Jerozolimskich mam z pracy ful wypas. Jak mnie o 10 zaczęło boleć ucho, to laryngologa miałem o 13 bez wojen ze starymi babami w kolejce i to w abonamencie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Cieszę się że masz takie podejście. Zdrowia dla latorośli.
@robertx szanuje że tak długo chciało Ci się niektórym dzbanom odpisywać. Zdrówka dla dzieciaka. Co do wydarzeń okolowojennych to dzisiaj przy przeglądaniu YT trafiłem na fajny dokument o czeczeni sprzed dobry paru lat. Pod koniec jest wywiad z chłopcem w wieku mojego syna. Ta niezręczność z jaką odpowiada czemu obecnie jest w tym miejscu, że jego rodzice już nie żyją, ten smutek w jego oczach...zostanie to ze mną przez długi czas. Ten
Trwa wojna. Kilkaset kilometrów ode mnie spadają rakiety, zrzucane są bomby, giną ludzie.

Ojcowie tych dzieci które "zajęły nasze miejsce" u lekarza w tym momencie walczą o to, żebyśmy ja czy moi synowie w przyszłości nie musieli walczyć z orkami.

@robertx:
Całe szczęście tylko orki zabijają ludzi. Nikt w Polsce jeszcze nie umarł z powodu niewydolnej służby zdrowia, na pewno nie, przecież byśmy wiedzieli prawda?

@robertx: Ja w pełni popieram Ukrainę, ale ty jednak trochę upośledzony to jesteś XD Oni walczą za swój kraj, gdzie Rzym gdzie Krym XD Ty wierzysz w to, że jak padnie Ukraina, to potem Rosja FULL WAR ON NATO XD?

@NieistotneKto.
Teraz na
@Jachnucy: Czyli uważasz, że ta jedna bidna Ukraina przesądza, że Rosja może wjechać w NATO? Serio, zastanów się. To tak jakbyś mi powiedział, że jak USA zajmie nie wiem, Gruzję, to potem rzuci się na Chiny.
Pojechaliśmy do prywatnego szpitala na wizytę, mojemu synowi udało się bez większych problemów pomóc.

@robertx: skończ pitolić, realia są takie że dostaniesz refunda z prywatnego TU jak im wyślesz ten rachunek z podpiskiem że nie mieli Cię jak przyjąć.

No, chyba że nie kontaktowałeś się ze swoją infolinią, to wtedy jesteś 4 stówki w plecy i trochę mądrości do przodu.
@Jachnucy: Czyli uważasz, że ta jedna bidna Ukraina przesądza, że Rosja może wjechać w NATO? Serio, zastanów się. To tak jakbyś mi powiedział, że jak USA zajmie nie wiem, Gruzję, to potem rzuci się na Chiny.

Już ci tłumacze. Ruskie by to zrobili tylko nie wiadomo kiedy, kwestia dogodnych warunków.

W najbardziej prawdopodobnym scenariuszu Amerykanie by musieli wycofać się z Europy i przenieść się na Pacyfik w obronie Tajwanu a pamiętaj
@robertx: 1. 430 złotych to jest uczciwa cena za poradę chirurgiczną w trybie pilnym. Ja sam, ze względu na swoją przypadłość, muszę konsultować się z chirurgiem i za wizytę u dobrego specjalisty trzeba wyskoczyć przeważnie 200 złotych w trybie planowym, a jak patrzę na ZnanyLekarz to już coraz częściej widuję stawki z przedziału 250-300 złotych.
2. Chyba nie myślałeś, że ktoś Cię przyjmie od ręki?
W NiŚOZ i na SOR się
@robertx politycy jak zawsze nie podumali.
Trzeba było zrobić osobne kolejki do Ukraińców
- raz że organizacyjnie tak łatwiej (zwłaszcza jelsi w danej przychodni wiedzą że będzie ich dużo)
- pandemia i te sprawy. Choć tak zapomniałam. Że rządzący już odwołali wirusa i już nie trzeba się go bać xd
Rozumiem, że za paliwo też zapłacisz 50zl za litr i 25 za chleb jeżeli, to ma być cena pokoju? XD Pomagać też trzeba umieć. Nawet przy ratowaniu życia. Najpierw bezpieczeństwo własne. Ale skoro mój naród jest głupi, to widocznie jest skazany na samozaoranie. Większość tych ukrów robi sobie badania, które nie są im jakoś specjalnie niezbędne. Przez co inni mogą badań nie doczekać. Coś jak stare baby, które przychodzą do lekarza nie
@TS_X9: a dziękuję. Nie wiem po co ten sarkazm, jest jak jest i nie jest to wina Ukraincow tylko ruskich, no i polskich polityków że służba zdrowia wygląda jak wygląda