Wpis z mikrobloga

1271 + 1 = 1272

Tytuł: Wojna Kalibana
Autor: James S.A. Corey
Gatunek: fantasy, science fiction
Ocena: ★★★★★★★★
ISBN: 9788374809245
Tłumacz: Marek Pawelec
Wydawnictwo: Mag
Liczba stron: 596
To samo co w części pierwszej, tylko więcej i lepiej. Co ciekawe dużo w tej książce elementów jakby z "poradnika pisania bestsellerów", czasem ma się wrażenie, jakby autorzy już pisząc wyobrażali sobie ekranizację swojego dzieła - a mimo to historia wciąga jak czarna dziura, bo w całej masie popularnych klisz ma "to coś" co pozwala wciągnąć się w historię, świat i bohaterów. Nawet cliffhanger na sam koniec, którego się przecież spodziewałem niemal od końcówki poprzedniej części sprawił, że poczułem chęć natychmiastowego sięgnięcia po trzeci tom.
Tłumaczenie lepsze niż w części pierwszej, dialogi są naturalniejsze, czyta się płynniej, ale nie obyło się bez zgrzytów i paru wpadek, znowu wraca mój ulubiony "genocyd" zamiast "ludobójstwa" :) Korekta też by się mogła przyłożyć, bo jest więcej niż parę literówek, a sierżant Bobbie ma w jednym zdaniu zmienioną płeć.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #ksiazki #ksiazkiwegorza #literatura #czytajzwykopem #sciencefiction #lubimyczytac #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
thedestroyerofeels - 1271 + 1 = 1272

Tytuł: Wojna Kalibana
Autor: James S.A. Corey
G...

źródło: comment_1649709096EHkgh7k4S5zmagEsMCryT8.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach