Wpis z mikrobloga

#sushi #gotujzwykopem
Macie sprawdzony przepis na gotowanie i zaprawę do ryżu? Próbowałam już dwóch przepisów i niestety ryż nie wychodzi ani jakiś bardzo smaczny, ani nie klei się na tyle żeby potem rolka się nie rozpadła. Zawsze wygląda tak.. amatorsko mimo że dobrze ściskam w macie.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@daddyissues_: Łopatologiczny przepis na gotowanie ryżu:

1. Na X gram suchego ryżu przed zagotowaniem gotujesz go w 1.25*X gram wody.

2. Ryż przed gotowaniem opłukujesz w zimnej wodzie kilka razy a po ostatnim opłukaniu
  • Odpowiedz
@daddyissues_: Ryż lepiej mi się gotuje w garnku z powłoką, nie w stalowym. Po kilkukrotnym opłukaniu zalewam go wodą na około 5 cm ponad ryż, zakrywam i nastawiam palnik na średni ogień, nie mieszam, zawsze się udaje ale dobra radą jest stać na nim i wyłączyć gdy zje wodę. Mimo to choćby nie wiem co to mój ryż będzie na maksa klejący zawsze. Nie wiem co robisz że nie masz
arinkao - @daddyissues_: Ryż lepiej mi się gotuje w garnku z powłoką, nie w stalowym....
  • Odpowiedz
@daddyissues_: Z takim garem jest łatwiej, w stalowym wiadomo że zaraz przywiera. To może dajesz za dużo wody. Następnym razem daj trochę ponad ryż, nie nastawiaj gazu na pełną pi... i stój nad tym garem bo z doświadczenia wiem że bardzo łatwo przegapić moment w którym należy go ściągnąć z gazu a najgorsze co możesz zrobić to dolewać wody.
  • Odpowiedz
@daddyissues_: Płucze z 6 razy, gotuje z 15 min. Szklanka ryżu na 2 szklanki wody. Czekam aż wystygnie i dodaje gotowy ocet ryżowy lub ocet jabłkowy. Tadam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz