Wpis z mikrobloga

Mirki, wreszcie udało się!! ʕʔ Za dwa tygodnie rozpoczynam pracę jako junior .NET developer, czyli wreszcie zaczynam robić faktycznie to - co jest moim hobby i sprawia mi frajdę ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dla potomnych wrzucam info jak wyglądał proces mojej nauki + poszukiwania pracy i ile co trwało:

- start nauki programowania: 5 kwietnia 2020 (pamiętam dobrze, bo wtedy 1. przypadek COVID w pl ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
- wiedza przed rozpoczęciem nauki: podstawy HTML, CSS oraz umiejętnośc wywołania alert za pomocą JS
- ilość nauki dziennie: na początku około godzina wieczorem po pracy (słowo klucz - regularnie), później przerodziło się to w hobby i mogłem siedzieć godzinami, ale najczęściej czas pozwalał na max kilka godzin wieczorem/w nocy
- projekty do szuflady: 6 (i liczę tu takie ambitniejsze, jak jakaś pogodynka domowa z integracją z Raspberry Pi itd.)
- start nauki angielskiego (żeby podnieść poziom z marnego A2 na mocne B1): październik 2021
- pierwsze wysłane CV: 21 marca 2022
- ilość wysłanych CV: a z 30 na pewno ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- ilość odpowiedzi na CV: 6
- ilość zaproszeń na rozmowę/testy: 5
- ilość otrzymanych ofert pracy: 5
- najniższa oferta finansowa: 4000 UOP netto
- najwyższa oferta finansowa: 7700 UOP netto

- planowany start pracy: 25 kwiecień 2022

#csharp #programowanie
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Priya: @Priya: tak, po technikum ( ͡° ͜ʖ ͡°). Najbardziej bałem się, że właśnie na rozmowach będzie wymagana wiedza teoretyczna (taka zdobyta głównie na studiach) np. definicja klasy abstrakcyjnej wyuczona z Wiki czy jakieś algorytmy i na tym polegnę.

Na jednej rozmowie miałem pytanie "co to jest klasa abstrakcyjna", ja odpowiedziałem że tak teorię cieżko mi będzie powiedzieć. To chłop mi mówi, że
  • Odpowiedz
@krunky: wszystkich nie pamiętam. Pamiętam że miałem też 4 750 zł UOP netto, a w innej z racji że miałem do nich jakieś 650 km (bo zdarzyło mnie się wysłać też CV nie patrząc na lokalizację firmy ( ͡° ͜ʖ ͡°)) zaoferowali 5000 netto UOP + dopłatę do wynajmu mieszkania max 1500 zł
  • Odpowiedz
@Hararr: ucząc się i czytając dokumentację po eng czy oglądając kursy po eng to czytanie i słuchanie jakoś automatycznie podciągnąłem. Co do gadania to na preply kupowałem sobie lekcję z jakimiś osobami z Nigerii czy innych części świata gdzie za 30 zł gadaliśmy sobie po Angielsku
  • Odpowiedz
@Dethspike: w czasie jazdy żeby nie skupiać się na tłumaczeniu to puszczałem na YouTube głównie filmiki od Cezary Walenciuk, Marek Zająć czy @devtalk bo fajnie się tego słuchało. Z zagranicznych to kanały Nick Chapas czy Rainer Stropek.
  • Odpowiedz
@alochomora12: hej, jakbyś mógł to proszę o info:
- Jakie miałeś pytania na rekrutacjach? Łatwe, trudne? Podasz kilka przykładów?
- Podawałeś w CV githuba, czy coś? Jeśli tak to jakie projekty pokazałeś?
- Jakbyś mógł mi podesłać templatkę CV to byłbym wdzięczny ʕʔ
  • Odpowiedz
@alochomora12: Dwa lata nauki. Też mi, mniej więcej, tyle to zajęło. Nie .net, tylko android. Teraz mam 5 lat expa i przyznaję, że przebranżowienie się na dev było moją najlepszą decyzją zawodową w życiu.

Gratuluję! Za jakiś czas nie będziesz musiał wysyłać cv :) Sami Cię będą nagabywać.
  • Odpowiedz