Aktywne Wpisy
Guadalajara +170
W końcu się zdecydowałam i kupiłem mieszkanie :) co prawda w Katowicach a nie w Krakowie (jak wcześniej zakładałem), ale udało się sporo urwać od ceny ofertowej, warto dzwonić i negocjować aż ktoś spuści z ceny. Fajna lokalizacja zaraz przy Trzech Stawach, będzie gdzie z pieskiem na spacery chodzić. Pracuję zdalnie, więc wolałem już osiedlić się w Kato niż kredytować się dużo więcej, a połączenia do Krakowa też są dobre. Wreszcie na
Beznazwyy +195
Sprawność mechaniczna silników spalinowych w peaku dochodzi do 90%.
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który

Komentarz usunięty przez autora
I niestety dla transów, Juleczki z Twittera ten temat spłyciły do granic możliwości, same doprowadzając do tego, że większość społeczeństwa widzi to jako głupią modę, a nie realny problem promila ludzi.
@PrzeKomentator: PiS albo k0nfę, dwie strony tej samej monety spie...lenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Oczywiście, każdy może czuć się dobrze w swojej skórze i nie być z tego powodu szkalowany i żyć sobie godnie i wygodnie dla siebie
Mieszanie młodym w głowach zbędną wiedzą, nie tylko jest daremne dla szkodliwe. Zajmuje czas i energię na naukę ważniejszych rzeczy. Co konstruktywnego niby jest w roztrząsaniu którą z 79 płci dzisiaj się jest?
Jakbyś tego faceta posłuchał, to byś wiedział, że pomimo tego, że sam ma cipę, to na taką samą bekę z lewactwa od 79 płci jak przeciętny prawak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@PrzeKomentator: wyjedz do kraju w którym będziesz się czuł szczęśliwy.