Wpis z mikrobloga

Szybkie trawienie i wchłanianie sacharozy sprawia, że w ciągu zaledwie kilku minut przedostaje się do krwi. Lecz inaczej jest z owocami. Owoce dużo dłużej zalegają w żołądku i dużo dłużej są trawione. W konsekwencji wchłoniecie cukru z owoców zajmuje znacznie więcej czasu. Widać to na przykład po tym, że Indeks Glikemiczny owoców jest zawsze niższy niż sacharozy, natomiast Ładunek Glikemiczny (Indeks standaryzowany do zwyczajowej porcji) znacznie mniejszy niż wielu produktów niekojarzonych z
@Hihot_chisteri: Taka ze owoce zawieraja min pektynt ktore spowalniaja wchlanianie cukru, skok insuliny bedzie wolniekszy. Ale tylko cale owoce, soki dzialaja jak rozpiszczony cukier co przy fruktozie jest szczegolnie zle.
Zeby bylo zabawniej, owoce w diecie sprzjaja poprawie WI (odpowiedniej diecie)