@Vealheim: (#) powinny być, jakieś krótkoterminowe cele chociażby, bo szybko nie będzie nas stać (nie sądzę, żeby w ciągu 20 lat to było możliwe) na likwidację podatków dochodowych przy jednoczesnym obniżeniu VATu. Sam głosowałem na nich i ze znanych mi partii jest mi do nich najbliżej, ale jakby przedstawiali jakieś realne cele, to o wiele lepiej by się na to patrzyło.
@maciejkack: Konieczne właśnie ze względów finansowych. Gdyby zmiany proponowane przez KNP przeprowadzono 20 lat temu, było by to mniej bolesne, niż przeprowadzenie ich teraz, ale w końcu trzeba to zrobić.
@maciejkack: Wraz z obniżeniem podatków chcą przecież zlikwidować większość urzędów i drastycznie zredukować aparat państwowy, tak więc wydatki będą mniejsze. M.in. ze względu na likwidację podatku dochodowego wpływy z ich 15% VAT będą prawdopodobnie większe niż obecnie z 23%, a do jego egzekwowania nie potrzeba legionu urzędników. Nie można pomijać też faktu, że po wolnorynkowych reformach nastąpi znaczny napływ kapitału zagranicznego i wzrost gospodarczy jakiego w Polsce nigdy nie było.
@Vealheim: (#) to dalej za mało, budżet jest zbyt usztywniony, potrzebne jest przygotowanie podłoża pod obniżkę podatków, bo obecnie zabiłoby to budżet.
@maciejkack: Chcą realizować. Była komisja Kluski, Palikota, pomysł jednego okienka. Wola jest, ale obecny system, armia urzędników, skutecznie uniemożliwia realizację tego typu postulatów.
@franekfm: Bez przesady. Naprawdę chciał to zrealizować, ale niestety ugrzązł w mackach obecnego systemu. Kluska miał pomysł na pakiet reform - nie udało się. Palikot chciał robić drobne usprawnienia - nie udało się. Potrzebna jest zmiana filozofii państwa jaką proponuję KNP.
@kunajk: (#) właśnie reformy po to, żeby zmienić system, sama obniżka podatków, to nie jest zmiana systemu. Trzeba je obniżać, ale rozważnie i nie na hurra.
@franekfm: (#) tu wyjdzie moja lewackość (och jaka wielka), bo uważam, że część publicznych placówek edukacyjnych (nie licząc uczelni wyższych) powinna zostać. Rodzice mogą być debilami/biedni (głupi i biedni będą zawsze, nie ważne jakiego raju się nie zbuduje, spadnie ich %, ale
@maciejkack: Właśnie to robią obecne partie. Rozważnie obniżają podatki, reformują, i tak dalej. Jak kiedyś wyrywano zęby, to robiono to szybko, a nie stopniowo :) Cały obecny system nie sprzyja reformom. Wielu próbowało, i nie udało się. To nie są gdybania, tylko fakty historyczne.
@maciejkack: Pod względem edukacji KNP nie jest monolitem. O ile likwidacje centralnego sterowania wszyscy popierają, to część osób jest za publicznymi bibliotekami, albo obowiązkowymi szkołami podstawowymi.
@kunajk: (#) to, że mówią, że to chcą robić, to nie znaczy, że to robią ;) Rozważnej obniżki podatków nie było w Polsce od lat (obniżka za czasów PiSu była nierozważna, bo za nią powinno pójść ograniczenie wydatków). Na inne się nie zapowiada. Liczę teraz tylko z głupią nadzieją, że Szczurkowi uda się w ciągu tych dwóch lat uprościć opodatkowanie, co zapowiadał.
To dobrze, bo zacząłem odnosić wrażenie, że popadają
@kunajk: (#) konieczne, ale nierealne ze względów
no Szumlewicz wiemy że się z Tobą nie podzieli
PIT to mniej więcej tyle tyle co obsługa długu państwa, tak nota bene
już po prostu w pełni prywatyzując edukację można bez wahania zlikwidować PIT i CIT ;-);-);-)
@franekfm: (#) nie dostaję
@kunajk: (#) program, którego nie realizują, potrzeba jest realizacji tych postulatów
@maciejkack: patrz komentarz wyżej (#)
@franekfm: (#) tu wyjdzie moja lewackość (och jaka wielka), bo uważam, że część publicznych placówek edukacyjnych (nie licząc uczelni wyższych) powinna zostać. Rodzice mogą być debilami/biedni (głupi i biedni będą zawsze, nie ważne jakiego raju się nie zbuduje, spadnie ich %, ale
To dobrze, bo zacząłem odnosić wrażenie, że popadają