Wpis z mikrobloga

@Kouros: wg = według, ludzie skracają to wg jakichś nowych zasad i np wg staje się w ogóle. Widziałem kilka takich patentów, czepianie sie o ok akurat nie ma sensu bo tego nie zmienili.
  • Odpowiedz
@CherryJerry: Sporo takich patentów - będę = bd, nie wiem = nw, w ogóle = wg. Język się zmienia, a ludziom nie chce się pisać na telefonach całego słowa, skoro i tak zostaną zrozumiani.
  • Odpowiedz
@astonish: i jak zwykle nie jest ujęty chyba najczęstszy błąd - dodawanie końcówek fleksyjnych do liczebników. To jest w nim najbardziej irytujące - to, że wszyscy go olewają. A jest tak powszechny, że występuje nawet w prawniczych umowach, na witrynach sklepów, firmowych prezentacjach, książkach i artykułach (oraz nazwach ulic sprzed reformy ortografii - ponad 80 lat temu).
xhxhx - @astonish: i jak zwykle nie jest ujęty chyba najczęstszy błąd - dodawanie koń...

źródło: comment_1645179122r3XwUS5YKSi3Xyc6GmPLgE.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@astonish:

A gdzie zła pisownia "także"? To moim zdaniem najgorszy i najbardziej irytujący błąd w ostatnim czasie, gdy to słowo zaczęło być modne i używane przez ludzi. Zwrócisz uwagę i tak dalej ludzie źle piszą.
Także - też
Także możecie składać mi życzenia - poprawnie jest 'Tak że możecie składać mi życzenia'
Także tego - Tak
  • Odpowiedz