Wpis z mikrobloga

Heja, jak to jest ze zwrotem prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu hipotecznego? Jakiego rzędu są to kwoty? Mam kredyt na 30 lat, spłacam już 6 lat i mam możliwość spłacić całość. Czy banki robią problemy ze zwrotem prowizji? Ktoś ma doświadczenie? #kredythipoteczny
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Niechcemisie89: wygeneruje sobie ze strony banku listę wpłat i zsumuj wszystkie raty odsetkowe. To kwota kosztów które już zapłaciłeś. Potem sprawdź jaki masz całkowity koszt kredytu i pomnóż go razy 6/30. To koszt jaki należy się bankowi za czas jaki już minął. Odejmij jedno od drugiego i masz twoją nadpłatę.
  • Odpowiedz
Potem sprawdź jaki masz całkowity koszt kredytu i pomnóż go razy 6/30.

@kaspil: To niepoprawny wzór. Nie uwzględnia ubezpieczeń i innych bieżących kosztów.

Czy banki robią problemy ze zwrotem
  • Odpowiedz
@marcpol: założyłam że "całkowity koszt kredytu" zawiera już ubezpieczenia.

@kaspil: Tak, to właśnie jest błędne. Nie są to jednorazowo ponoszone opłaty za cały okres kredytowania, tylko pobierane na bieżąco składki.
  • Odpowiedz
@Niechcemisie89: mi w mbanku zwrócili automatycznie prowizje po spłacie, wyglądało to tak że po spłacie miałem więcej pieniędzy na koncie niż przed spłatą. Spłaciłem kredyt na 30k po pół roku i otrzymałem zwrotu jakieś 2k.
  • Odpowiedz
@Niechcemisie89: mi w mbanku zwrócili automatycznie prowizje po spłacie, wyglądało to tak że po spłacie miałem więcej pieniędzy na koncie niż przed spłatą. Spłaciłem kredyt na 30k po pół roku i otrzymałem zwrotu jakieś 2k.

@iMarket: Czy był to kredyt hipoteczny?
  • Odpowiedz