Aktywne Wpisy
heksengerg +227
PeterWeiss +753
#ciekawostki #medycyna #neurobiologia #silownia
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Ćwiczysz mięśnie, budujesz... neurony: nowe odkrycie z MIT
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Czy wy nie widzicie ilości absurdów? Jesteśmy jednym gatunkiem ludzkim i to tak samo jakbym ja powiedziała, że osoby leworęczne są nienormalne xD
No ale typ w komentarzu porównujący kolor skóry do czołgów, dostał 700 plusów xDDDDD więc jakiej logiki mam się spodziewać po prawakach skoro pruli się nawet, że aktorka od Yennefer nie jest zbyt biała xD Czym to w sumie tłumaczyć niż lekkim rasizmem?
Nie ma to jak narzekać na to że Amerykanie kręcą filmy i seriale w których udział biorą ludzie z ich kraju i narzekać że to jakaś malformacja "białej" kultury, i poprawność polityczna, samemu konsumując amerykański produkt z innego kontynentu i obcej od polskiej kultury xD
Przecież "kultura białego człowieka" nie jest w żaden sposób jednolitym tworem. A współczesna kultura amerykańska jest tak samo kulturą amerykańskich anglosasów, niemców, irlandczyków, włochów, polaków, jamajczyków czy afroamerykanów. Nie ma jednolitej kultury "białego człowieka" ani w Europie, ani w Ameryce, bo Europa jest kontynentem wielu kultur (w tym polskiej), a Ameryka jest narodem imigrantów z każdego kontynentu na świecie. Oglądając seriale na Netflixie, czy bajki Disneya de facto konsumujecie amerykańską kulturę, czyli kulturę imigrantów. Jeśli się to wam nie podoba, że to wygląda inaczej, niż byście chcieli, to polecam nie oglądać amero-brytyjskich produkcji i ograniczyć się tylko do polskiego kina, będziecie mieli wtedy komfort oglądania produkcji wytworu "białego człowieka" xD
#lotr #amazon #wladcapierscieni #bekazprawakow #bekazpodludzi #seriale
Dla mnie książka którą przeczytałem jest prawdziwsza niż historia co miała miejsce na świecie 100 lat temu i tylko o niej słyszałem.
Liczy się wyobrażenie jakie mialem w trakcie czytania i kuriozalnym jest aby popełniać błędy kardynalne w rzucających się na oczy elementach stylistyki lub odchodzić mocno od fabuły.
@Filippa to m----n moze byc elfem a dwumetrowy gosc nie moze byc krasnalem ? Czemu ?
W kazdym lore elfy sa blade w kazdym, po co dla ideologii to zmieniac ? Jak tak bardzo chcieli wrzucic mniejszosc etniczna to juz chyba chinczyka bym bardziej widzial w roli elfa niz murzyna - po prostu nie pasuje
Skoro więc jest kreacjonizm, to pigment skóry jest taką samą cechą, jak kolor włosów czy kolor oczu. My, jako homo sapiens, jesteśmy zróżnicowani po prostu - stąd takie
@Filippa: Nie, dopóki nie cierpi na tym jakość. Jednak po Wiedźminie widać, że cierpi.
@Simfecstio: No tak, w P0lsce, która raczej ma więcej wspólnego z Rosją niż z Zachodem ;D
@Simfecstio: Nie, nie ma. Bo rasy nie istnieją. To co istnieje, to pigment skóry - po prostu możesz mieć różny.
Skąd ci się wzięło to południe? Skoro kontynent wygląda zupełnie inaczej niż nasz xd