Wpis z mikrobloga

• 512
Czy naprawdę coś to w waszym życiu zmienia, że ktoś jest innego koloru skóry niż według was, "domyślny biały"? Tym bardziej, że to jest adaptacja?
Czy wy nie widzicie ilości absurdów? Jesteśmy jednym gatunkiem ludzkim i to tak samo jakbym ja powiedziała, że osoby leworęczne są nienormalne xD
No ale typ w komentarzu porównujący kolor skóry do czołgów, dostał 700 plusów xDDDDD więc jakiej logiki mam się spodziewać po prawakach skoro pruli się nawet, że aktorka od Yennefer nie jest zbyt biała xD Czym to w sumie tłumaczyć niż lekkim rasizmem?
Nie ma to jak narzekać na to że Amerykanie kręcą filmy i seriale w których udział biorą ludzie z ich kraju i narzekać że to jakaś malformacja "białej" kultury, i poprawność polityczna, samemu konsumując amerykański produkt z innego kontynentu i obcej od polskiej kultury xD
Przecież "kultura białego człowieka" nie jest w żaden sposób jednolitym tworem. A współczesna kultura amerykańska jest tak samo kulturą amerykańskich anglosasów, niemców, irlandczyków, włochów, polaków, jamajczyków czy afroamerykanów. Nie ma jednolitej kultury "białego człowieka" ani w Europie, ani w Ameryce, bo Europa jest kontynentem wielu kultur (w tym polskiej), a Ameryka jest narodem imigrantów z każdego kontynentu na świecie. Oglądając seriale na Netflixie, czy bajki Disneya de facto konsumujecie amerykańską kulturę, czyli kulturę imigrantów. Jeśli się to wam nie podoba, że to wygląda inaczej, niż byście chcieli, to polecam nie oglądać amero-brytyjskich produkcji i ograniczyć się tylko do polskiego kina, będziecie mieli wtedy komfort oglądania produkcji wytworu "białego człowieka" xD
#lotr #amazon #wladcapierscieni #bekazprawakow #bekazpodludzi #seriale
Filippa - Czy naprawdę coś to w waszym życiu zmienia, że ktoś jest innego koloru skór...

źródło: comment_1644580489waSK4KLRVAnkBdNm3ZsDi9.jpg

Pobierz
  • 430
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@johny-kalesonny no tak. Dlatego idą gromy na to. To jest przekładanie wymieszanie ludzi w świecie zachodu na powieści. Jeszcze 100 lat temu ludność była bardzo jednorodna. Ba. Jeszcze 50 a tutaj w takim quasi średniowiecznym świecie są murzyni xd no skąd. Nawet jak to kreacjonizm to Tolkien by stworzył całe rasy z danym kolorem skóry a nie co 2 czarna xd przestań mi odpisywać bo mnie irytujesz.
  • Odpowiedz
@Filippa: Ty tak uważasz xD
Dla mnie książka którą przeczytałem jest prawdziwsza niż historia co miała miejsce na świecie 100 lat temu i tylko o niej słyszałem.
Liczy się wyobrażenie jakie mialem w trakcie czytania i kuriozalnym jest aby popełniać błędy kardynalne w rzucających się na oczy elementach stylistyki lub odchodzić mocno od fabuły.
  • Odpowiedz
  • 1
@Filippa też wydaje mi się, że to ból d--y, a twórcy serialu robią to specjalnie by wszyscy o tym pisali. Z jednej strony jak to walczą z rasizmem, a z drugiej cały ten ból d--y rozproszony na cały internet. Żaden film nigdy nie dorówna książce, wszystkie te filmy są po to by dobrze się sprzedały i oni mogą sobie interpretować świat jak im się podoba. Szczególnie świat fantasy. I to nie
  • Odpowiedz
@maad wtedy nie byłyby już krasnoludami xD więc argument z d--y

@Filippa to m----n moze byc elfem a dwumetrowy gosc nie moze byc krasnalem ? Czemu ?
W kazdym lore elfy sa blade w kazdym, po co dla ideologii to zmieniac ? Jak tak bardzo chcieli wrzucic mniejszosc etniczna to juz chyba chinczyka bym bardziej widzial w roli elfa niz murzyna - po prostu nie pasuje
  • Odpowiedz
@Filippa: Tak. Nie lubie tez rudych (mezczyzn) i brzydkich ludzi generalnie i nie chce ich ogladac. Bo nie lubie i juz i oburzam sie jak sie ich wciska bez potrzeby. Elo.
  • Odpowiedz
@Simfecstio: Ludność nie była jednorodna 100 lat temu, ani tym bardziej 50 xD. To co było 50 i 100 lat temu to większa dyskryminacja i chowanie ludzi, którzy nie byli białymi hetero facetami. Świat Władcy Pierścieni NIE JEST quasi-średniowieczem, jest światem fantasy.

Skoro więc jest kreacjonizm, to pigment skóry jest taką samą cechą, jak kolor włosów czy kolor oczu. My, jako homo sapiens, jesteśmy zróżnicowani po prostu - stąd takie
  • Odpowiedz
@Filippa: Ogladalem ostatnio film o siostrach Williams, tenisistkach. Role ich ojca gral Will Smith, a dziewczynki w filmie rowniez grane byly przez murzynki. Kogo by bolalo, jakby ojca gral azjata, a corki jakies blond pieknosci ze Szwecji?
  • Odpowiedz
Czy naprawdę coś to w waszym życiu zmienia, że ktoś jest innego koloru skóry niż według was, "domyślny biały"? Tym bardziej, że to jest adaptacja?

@Filippa: Nie, dopóki nie cierpi na tym jakość. Jednak po Wiedźminie widać, że cierpi.
  • Odpowiedz
Rasa czarna wy owulowała w ciepłych krajach wiec brakiem logiki jest mieszanie czarnoskórych do ludności która jest wzorowana na średniowiecznej europie i żyje w takim anie innym klimacie. Wciskanie ich wszędzie jakby świat fantasy był współczesnymi USA. Czarnoskórzy tak ale jako osobna ludność z południa czy coś. I jak bardzo komuś na nich zelży niech w końcu się weźmie za mity z Afryki a nie w kółko europejskie mielą.
  • Odpowiedz
@trevoz: Zgoda, też wolałbym wersję wizualnie zgodną z uniwersum jednak już pomijając ideologiczny aspekt myślę, że bardzo ważny jest tu po prostu biznesowy pragmatyzm ze strony Amazona. Ten serial ma na siebie zarobić na całym świecie. Dlatego są tam ludzie o różnych kolorach skóry.
  • Odpowiedz
@johny-kalesonny no właśnie xd celem tego jest to aby murzyni mieli się z kim utożsamiać. Nawet teraz w Polsce m----n na ulicy wywołuje zaciekawienie xd jeżeli w fantasy murzyni byliby skądś. Każda rasa ma jakieś pochodzenie. To skąd by byli? Dlaczego się nie wymieszali z innymi? Rasizm? Dlaczego nie ma nic o rasizmie w książkach Tolkiena? Bo nie halo czarnych? Xd
  • Odpowiedz
Nawet teraz w Polsce m----n na ulicy wywołuje zaciekawienie

@Simfecstio: No tak, w P0lsce, która raczej ma więcej wspólnego z Rosją niż z Zachodem ;D

Każda rasa ma jakieś pochodzenie.

@Simfecstio: Nie, nie ma. Bo rasy nie istnieją. To co istnieje, to pigment skóry - po prostu możesz mieć różny.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@lalabomba co jest wzorowane na średniowiecznej europie? Bo jeżeli chodzi o takiego wiedźmina np, to to nawet konotacji z sredniowieczem nie ma a ludzie mają ta mentalność w zasadzie współczesną.
Skąd ci się wzięło to południe? Skoro kontynent wygląda zupełnie inaczej niż nasz xd
  • Odpowiedz
@johny-kalesonny no to ciekawe. W świecie Tolkiena są wyraźnie zaznaczone rasy a czy rasy w realnym świecie nie istnieją... Tutaj nie ma też zgody. Bo to nie tylko pigment skóry. Da się rozróżnić rase człowieka po szkielecie a ty mówisz że to tylko pigment xd pigment zapisany w kościach xd lewacki p---------e byle nikogo nie stygmatyzowac. Spójrz na średnie iq w Afryce a później na Europę i Azję. Średni wzrost. To
  • Odpowiedz