Wpis z mikrobloga

Jest jakiś protokół transferu plików z szyfrowaniem end to end? W sensie taki ftp w którym plik będzie szyfrowany podczas wysyłania i ściągania tak by na serwerze zawsze był zaszyfrowany. Ewentualnie jakiś klient który szyfruje w locie.

#linux #devops #informatyka
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sequan: Właśnie mam na myśli coś takiego co robi mega, tylko chcę by to było przezroczyste.

@Olszewski: WinScp ma szyfrowanie ale tylko dla SFTP. W innych klientach nie widzę tej opcji. Tak czy inaczej dzięki ziom :)
  • Odpowiedz
WinScp ma szyfrowanie ale tylko dla SFTP

@K-S-: SCP to po prostu transfer plików puszczony po SSH. SSH domyślnie jest szyfrowane.

Może ogarnij sobie kontener TrueCrypta i synchronizuj po rsync jako pojedynczy plik? W środku kontenera możesz mieć dowolny system plików.
  • Odpowiedz
@Olszewski: W scp szyfrowany jest tylko transfer. A winscp dla SFTP ma opcje szyfrowania plików, patrz jak to wygląda na serwerze a jak w kliencie. Wydaje mi się że samo sftp ma z tym niewiele wspólnego i to ficzer klienta.

@patrolez: Nie sprawdzałem tego ale mam wrażenie że to nie to, wiem że mogę sobie zaszyfrować jakiś plik i go wysłać, ja mam na myśli coś co może
K-S- - @Olszewski: W scp szyfrowany jest tylko transfer. A winscp dla SFTP ma opcje s...

źródło: comment_1644527030XRTLzsn4QzdDThfkjbBKbP.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
A winscp dla SFTP ma opcje szyfrowania plików, patrz jak to wygląda na serwerze a jak w kliencie.

@K-S-: lol, nawet nie wiedziałem o tej opcji. To chyba masz już rozwiązanie swojego problemu?
  • Odpowiedz
W scp szyfrowany jest tylko transfer. A winscp dla SFTP ma opcje szyfrowania plików, patrz jak to wygląda na serwerze a jak w kliencie. Wydaje mi się że samo sftp ma z tym niewiele wspólnego i to ficzer klient

@K-S-: scp i sftp to to samo. To po prostu transfer plików przez ssh. A że ssh służy do transferu danych w bezpieczny sposób to tylko transfer jest szyfrowany z definicji.
  • Odpowiedz
@K-S-: no to przecież wirtualny system plików ci to rozwiązuje, tylko flow jest taki:

[storage Chmury]
[refleksja/mirror(sync) storage Chmury na komputerze użytkownika]
[wirtualnysystemplików - CryFS (de)szyfrowanie z/do chunków]
  • Odpowiedz
@Olszewski: Czyli jeszcze podpowiedziałeś mi przypadkiem :) Mam wrażenie że mało kto o tym wie bo szukałem tego dość długo i nie mogłem nic znaleźć. Wszędzie są rady typu zaszyfruj plik a następnie go wyślij, co jest dziwne bo obecnie do wielu rozwiązań stosuje się szyfrowanie end to end (email, komunikatory, filmy) gdzie na serwerze lądują zaszyfrowane dane.

Tak to wygląda w opcjach zaawansowanych, jest tylko hasło nie ma żadnych
K-S- - @Olszewski: Czyli jeszcze podpowiedziałeś mi przypadkiem :) Mam wrażenie że ma...

źródło: comment_1644527756tnQZT8TpV3Itxk9ujeWNHS.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Wiem źle zadałem pytanie, powinno brzmieć "szukam klienta który szyfruje pliki w locie i wysyła zaszyfrowane na serwer".

@patrolez: Twoje rozwiązanie jest dobre, ale akurat nie do tego czego szukam.
  • Odpowiedz
@K-S-: FUSE, czy VFS, czy wirtualny system plików to taki twór w systemach operacyjnych, że użytkownik/aplikacje/programy mogą pracować na takim wirtualnym zasobie, niczym jakby to były fizyczne pliki/katalogi na komputerze, ale nie muszą to być nawet pliki, lub mogą to być pliki z innego komputera.

Pod pewnymi względami jest to lepsze niż np. używanie programu okienkowego, gdzie musisz coś przeciągać i upuszczać.

Może to też być lepsze niż np. wtyczka kliencka do
  • Odpowiedz
@K-S-: przykład z gocryptfs, który jest appką korzystającą z FUSE: https://github.com/rfjakob/gocryptfs

Teraz w zależności, gdzie mają być przechowywane zaszyfrowane pliki, to masz dwa schematy:
1️⃣) zastosować znowu klienta FUSE typu sshfs, wtedy zaszyfrowane pliki są w jedynej kopii trzymane na zdalnym komputerze/zasobie,
2️⃣) zastosować klienta, który utrzymuje mirrorowanie/synchronizację typu DropBox, rsync, NextCloud, Syncthing i zaszyfrowane pliki wtedy trzymasz zarówno u siebie, jak i na
patrolez - @K-S-: przykład z gocryptfs, który jest appką korzystającą z FUSE: https:/...

źródło: comment_1644529184p5gPoPIHSILVwmFRmoHu08.gif

Pobierz
  • Odpowiedz
@patrolez: Panie kolego, fajnie że dzielisz się wiedzą, ale szukałem właśnie czego takiego do bólu prostego. winscp spełnia to zadanie, choć przyznam że jestem zdziwiony że żaden inny klient z tego nie korzysta, oraz że działa to tylko z jednym protokołem.

Swoją drogą zauważyłem że również zgłębiałeś tajniki emotek na wykopie, na moje to nie kodowanie tylko jakiś filtr który źle działa https://www.wykop.pl/wpis/61014629/emotki-dzialaja-na-wykopie-cos-sie-zmienia-w-kodzi/
  • Odpowiedz
@K-S-: istnieje takie kodowanie jak UCS-2 i najprawdopodobniej cały zestaw znaków na wykopie jest ograniczony tym kodowaniem :P

Ostatni drukowalny znak, który wchodzi na wykopie to �, czyli Unicode Character 'REPLACEMENT CHARACTER' o codepoint U+FFFD: https://www.fileformat.info/info/unicode/char/fffd/index.htm

Kodowanie UCS-2 (lub też kodowanie utf8mb3 [o wprowadzającym w błąd aliasie utf8 w MySQL *]) ma zasięg do codepointa
  • Odpowiedz