Aktywne Wpisy

addddd +781
Kochani, jakiś czas temu pytałam się Was czy warto iść na medycynę w wieku 28 lat…wszyscy wyrazili się jasno, że tak. No i zgadnijcie co… zlożyłam dokumenty, dostałam się i dzisiaj oficjalnie zaczynam 1 dzień studiów (。◕‿‿◕。) przede mna wykłady! A jutro anatomia i prosektorium między innymi (╭☞σ ͜ʖσ)╭☞
#medycyna #studia #studbaza
#medycyna #studia #studbaza

mirko_anonim +16
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

#linux #devops #informatyka
@Olszewski: WinScp ma szyfrowanie ale tylko dla SFTP. W innych klientach nie widzę tej opcji. Tak czy inaczej dzięki ziom :)
Hostować to możesz na czym chcesz zdalnym, byle umiało obsługiwać abstrakcję plików - zaszyfrowane chunki się uploadują jak pliki, a po stronie klienta następuje montowanie przez FUSE.
@K-S-: SCP to po prostu transfer plików puszczony po SSH. SSH domyślnie jest szyfrowane.
Może ogarnij sobie kontener TrueCrypta i synchronizuj po rsync jako pojedynczy plik? W środku kontenera możesz mieć dowolny system plików.
@K-S-: z https://www.cryfs.org/comparison
(VeraCrypt to fork i następca TrueCrypta)
źródło: comment_1644526542kVoj47UTh7iSGr8uacrsCa.jpg
Pobierz@patrolez: Nie sprawdzałem tego ale mam wrażenie że to nie to, wiem że mogę sobie zaszyfrować jakiś plik i go wysłać, ja mam na myśli coś co może
źródło: comment_1644527030XRTLzsn4QzdDThfkjbBKbP.jpg
Pobierz@K-S-: lol, nawet nie wiedziałem o tej opcji. To chyba masz już rozwiązanie swojego problemu?
@K-S-: scp i sftp to to samo. To po prostu transfer plików przez ssh. A że ssh służy do transferu danych w bezpieczny sposób to tylko transfer jest szyfrowany z definicji.
[storage Chmury]
[refleksja/mirror(sync) storage Chmury na komputerze użytkownika]
[wirtualnysystemplików - CryFS (de)szyfrowanie z/do chunków]
Tak to wygląda w opcjach zaawansowanych, jest tylko hasło nie ma żadnych
źródło: comment_1644527756tnQZT8TpV3Itxk9ujeWNHS.jpg
Pobierz@patrolez: Twoje rozwiązanie jest dobre, ale akurat nie do tego czego szukam.
Pod pewnymi względami jest to lepsze niż np. używanie programu okienkowego, gdzie musisz coś przeciągać i upuszczać.
Może to też być lepsze niż np. wtyczka kliencka do
Teraz w zależności, gdzie mają być przechowywane zaszyfrowane pliki, to masz dwa schematy:
1️⃣) zastosować znowu klienta FUSE typu
sshfs, wtedy zaszyfrowane pliki są w jedynej kopii trzymane na zdalnym komputerze/zasobie,2️⃣) zastosować klienta, który utrzymuje mirrorowanie/synchronizację typu DropBox, rsync, NextCloud, Syncthing i zaszyfrowane pliki wtedy trzymasz zarówno u siebie, jak i na
źródło: comment_1644529184p5gPoPIHSILVwmFRmoHu08.gif
PobierzSwoją drogą zauważyłem że również zgłębiałeś tajniki emotek na wykopie, na moje to nie kodowanie tylko jakiś filtr który źle działa https://www.wykop.pl/wpis/61014629/emotki-dzialaja-na-wykopie-cos-sie-zmienia-w-kodzi/
Ostatni drukowalny znak, który wchodzi na wykopie to �, czyli Unicode Character 'REPLACEMENT CHARACTER' o codepoint U+FFFD: https://www.fileformat.info/info/unicode/char/fffd/index.htm
Kodowanie
UCS-2(lub też kodowanieutf8mb3[o wprowadzającym w błąd aliasieutf8w MySQL *]) ma zasięg do codepointa