Aktywne Wpisy
tomasz-jarmoc +129
#ufo #uap #ufonapowaznie #kosmici #teoriespiskowe
Witam wszystkich tu zgromadzonych.
Wiem, że ten post zapewne przejdzie bez echa, ale do rzeczy.
W Archiwach Narodowych w USA pojawiły się dziś tony notatek/dokumentów i zdjęć przedstawiające te mniej lub bardziej ciekawe przypadki. Zostały ujawnione również kompletnie nowe zdjęcia i przypadki, o których nigdy przedtem nie słyszałem.
Zamieszczam
Witam wszystkich tu zgromadzonych.
Wiem, że ten post zapewne przejdzie bez echa, ale do rzeczy.
W Archiwach Narodowych w USA pojawiły się dziś tony notatek/dokumentów i zdjęć przedstawiające te mniej lub bardziej ciekawe przypadki. Zostały ujawnione również kompletnie nowe zdjęcia i przypadki, o których nigdy przedtem nie słyszałem.
Zamieszczam
Za jedyne 4 kafle miesięcznie, 10k kaucji I prowizję dla biura możesz wykończyć mieszkanie panu landlordowi.
Ile kosztuje wystawienie ogłoszenia na otodom, bo ciężko mi uwierzyć, że to nie jest żart ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#wroclaw #nieruchomosci
Ile kosztuje wystawienie ogłoszenia na otodom, bo ciężko mi uwierzyć, że to nie jest żart ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#wroclaw #nieruchomosci
- rozwinięta gospodarka,
- świetne relacje biznesowe z Niemcami,
- PKB per capita wyższe o 25% od Polski, wynagrodzenia również,
- dobra infrastruktura sportowa (narty),
- rozsądne laickie społeczeństwo,
- piękna zadbana stolica,
- dobre p--o.
A u nas, co? Jaką drogę obraliśmy?
#czechy #oswiadczenie #polska #gorzkiezale
Komentarz usunięty przez autora
@krisstof2: Selgros to nie jest jakiś sklep, tylko hurtownia spożywcza i trzeba mieć specjalną kartę (chyba trzeba mieć działalność, a przynajmniej do niedawna trzeba było) żeby tam s ogóle wejść. Do najbliższego mam 120 km ¯\_(ツ)_/¯. Btw. 9 zł za litr, wciąż drożej niż w Czechach.
@krisstof2: No u nas 17-18. Ale to 10% mniej, a nie 30 ani 50.
@zzbkk: Ja żartuję, że kiedy zobaczyłam cygańskiego ochroniarza w Rossmannie, to w Czechach skończył się rasizm XD A tak serio, to w Czechach cyganie nie są tacy sami jak w Polsce i nie budzą takich kontrowersji jak kiedyś. Szczególnie, że są już zasymilowani, jest wiele par mieszanych a młodzi nie chcą żyć tak jak ich rodzice. Bezrobocie jest tak niskie,
pomijając pragę kraj ten biedniejszy niż polska, do tego mają ogromny problem z cyganami
Dlatego nie ma tu zbiórek na leczenie śmiertelnie chorych ludzi, np. na SMA, bo ten "najdroższy lek świata" jest w Czechach w pełni refundowany, bo to aktualnie najlepszy lek na tę chorobę ¯\_(ツ)_/¯
Od kiedy tu mieszkam (11 lat) nie pamiętam żadnego strajku jakiejś grupy zawodowej (no dobra, poczta raz strajkowała), bo budżetówka zarabia całkiem nieźle (nowy rząd zapowiedział 130% średniej krajowej dla
@Disegno:
Czyli jest dokładnie tak samo jak w Polsce. W Czechach też sklepy spożywcze są zagranicznymi korporacjami albo prowadzą je Wietnamczycy.
pomijając pragę kraj ten biedniejszy niż polska, do tego mają ogromny problem z cyganami
Pomijając Pragę, cały kraj Środkowoczeski gdzie leżą ośrodki przemysłowe których Polacy mogą zazdrościć, Pilzno, Brno, dobrze sobie radzący sobie czeski Śląsk, Morawy turystyczna perełka która biedna wcale nie jest... I tak można by długo wymieniać.
Na końcu zostaną pewnie tylko miasta pokroju Mostu i Chomutova które faktycznie mogą jawić
@Disegno:
Dobre p--o? Możliwe. Znajomi z zagranicy, którzy mieszkali w Pradze oraz Krakowie mówili, że takie przeciętne p--o jest lepsze w Czechach, ale takie lepsze piwa z minibrowarków są lepsze w Polsce. Kwestia
@krisstof2:
Akurat tam gdzie byłem miasto było zadbane, z wyjątkami rzecz jasna, ale co mnie totalnie rozbiło to to, że w umowie o konto bankowe zrobili tyle literówek, że zastanawiałem się jak to możliwe, że oni tam się o własne nogi nie potykają :P
Dopiero jakoś po miesiącu uzyskałem dostęp do konta(pomijam to, że stałem 2h w "kolejce"),
@Disegno:
Na początku zeszłego roku widziałem w Albercie Pilsnera za 180 CZK za sześciopak.
A co do sera Królewskiego to online w Czechach kosztuje 340 CZK(~64 PLN), w Polsce ~36 PLN.