Aktywne Wpisy
Za jedyne 4 kafle miesięcznie, 10k kaucji I prowizję dla biura możesz wykończyć mieszkanie panu landlordowi.
Ile kosztuje wystawienie ogłoszenia na otodom, bo ciężko mi uwierzyć, że to nie jest żart ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#wroclaw #nieruchomosci
Ile kosztuje wystawienie ogłoszenia na otodom, bo ciężko mi uwierzyć, że to nie jest żart ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#wroclaw #nieruchomosci
leeaxe +1
4 letnie dziecko w przedszkolo od roku zgłasza regularnie, że on i jego brat, 2,5 roku są bici przez ojca. Gdzie nauczyciel może to zgłosić? Sytuacja była zgłaszana do dyrekcji kilkukrotnie bez żadnej reakcji.
#dzieci #przemocdomowa #nauczycielen #przedszkole
#dzieci #przemocdomowa #nauczycielen #przedszkole
- rozwinięta gospodarka,
- świetne relacje biznesowe z Niemcami,
- PKB per capita wyższe o 25% od Polski, wynagrodzenia również,
- dobra infrastruktura sportowa (narty),
- rozsądne laickie społeczeństwo,
- piękna zadbana stolica,
- dobre p--o.
A u nas, co? Jaką drogę obraliśmy?
#czechy #oswiadczenie #polska #gorzkiezale
@BajerOp: Syndrom Polaka ktoś tu ma.
PS. W sklepach czuć, że płaci się więcej za produkty typowo codzienno-spożywcze, oprócz pysznej kofoli.
@Projecto: Bzdura. Czeskie PKB w 25% składa się z inwestycji, nasze jedynie z 16%. A te brakujące 9 pp. to tyle ile wydajemy ŁĄCZNIE na służbę zdrowia, armię i edukację podstawową.
No jak porównujesz miasto 100k mieszkańców do miast
@Projecto: Nie. Jeśli chodzi o inwestycje itp. to prostu Ty mówisz co Ci się wydaje, a ja przedstawiam twarde dane które wskazują na coś innego. Tyle ¯\_(ツ)_/¯. Jak chcesz to pokaż dane, które wskazują na ten rzekomy zastój gospodarczy.
@Projecto: Bardziej rozwinięte gospodarki zawsze mają wolniejszy wzrost. Im bardziej dojrzała gospodarka, tym mniejszy krańcowy przyrost. Niemcy od 50 lat nie przekroczyły 5% wzrostu PKB, a chyba nie powiesz, że Polska notująca nieraz po 7% jest lepsza?
A do Pragi to akurat mam elegancką autostradę z 10 dniową winietą na cały kraj za 50 zł, a nie 45 zł za jednorazowe przejechanie 150 km jak w Polsce xD.
@CarrighanN: Tak. Ale jeśli zamierzasz mówić, że w Czechach jest ogólnie syf i brud bo gdzieś zobaczyłeś niepomalowany dom z czasów komunizmu to chyba się nie dogadamy xD.
Masz fotkę z nowoczesnej europejskiej stolicy na zachętę ( ͡° ͜ʖ ͡°).
No pewnie. Ogólnie zawsze chciałem podróżować, ale nie miałem dobrych powodów i w sumie trochę brakowało mi odwagi bo to jednak ryzyko.
Niemniej, tuż przed pandemią rzuciłem pracę żeby robić coś na własną rękę, ale moja wspólniczka okazała się niewiarygodna, a że zacząłem w to inwestować to tak jakby byłem w czarnej d*pie przez pandemię bo firmy dookoła raczej zwalniały niż zatrudniały, zostały jedynie kołchozy w których nikt nie chciał pracować. Przeprowadziłem się, przerobiłem trzy firmy w Polsce i trafiłem na ofertę pracy w Czechach.
A co skłania ludzi żeby tam wyjechać?
Po pierwsze praca- w Czechach większość fabryk(na inną pracę niż w fabryce, ewentualnie korpo w dużych miastach jako obcokrajowiec na początku nie masz szans, ale to drugie jest średnio opłacalne bo wynajem jest abstrakcyjnie drogi) stawia się w strefach przemysłowych pod miastami lub miasteczkami, miasto ogarnia komunikację miejską zgodnie z godzinami pracy, a jak nie miasto to firma organizuje własne busy.
Do tego standardem jest kantyna, stołówka, karta cipówka, obiady albo bony na posiłki za każdy dzień roboczy, darmowe zakwaterowanie