Aktywne Wpisy
czarrny +5
Czy Waszym zdaniem opłaca się brać AC do auta o wartości 26k? Auto będzie użytkowane w dużym mieście.
Koszt AC 1488zł.
#motoryzacja #finanse #kiciochpyta
Koszt AC 1488zł.
#motoryzacja #finanse #kiciochpyta
źródło: temp_file1182500063809495684
Pobierz
dos_badass +115
źródło: 20251130_113723
Pobierz

Mam na umówię o prace roczne zarobki nie mieszczące się w przedziale dotyczącym ulgi dla klasy średniej. (Gdyby była w to wliczona premia to prawdopodobnie by mnie złapało.)
W moim przypadku najlepiej jest zrezygnować z ulgi? Proszę o oponie. Dziękuje.
#polskilad #ekonomia #podatki
A jak będzie na odwrót (skorzystasz, a ci się nie należy) to będzie dopłata
W razie wątpliwości lepiej zrezygnować, jeśli okaże się, że przysługiwała to w picie w przyszłym roku sobie odbierzesz jako premie wakacyjna ;)
Także chyba zrezygnuje dla świetego spokoju by mieć jak coś mniej załatwiania spraw w przyszłym roku XD
Właśnie w najgorszej sytuacji są osoby które moga się np tylko 3 miesiące w roku załapać do ulgi i jeśli nie złożą oswiqdczenia to zostanie im ona naliczona.
Mam taki przykład w rodzinie, teściowa ma
albo zarabiać 8500 i wypłatę grudniową 40tys żeby zwrócić 2tys, to są przypadki skrajane w których należy zrezygnować, w pozostałych rezygnacją według mnie nie jest wskazana i lepiej oddać niewielką kwotę
A jak wyjdzie inaczej to masz 2 wyjścia:
1. składasz rezygnacje z ulgi dla klasy średniej
2. nie składasz rezygnacji i w miesiącach w których przekroczysz 5700 dostaniesz dodatkowe 0-190zł, które na koniec roku być może będzie trzeba zwrócić czyli po wypełnieniu PITa zrobić jeden przelew na kwotę która się tam wyliczy