Wpis z mikrobloga

@kiedysmialemtubordo: To ile według ciebie procentowo powinno wynosić zobowiązanie kredytowe? W większości dostępnych materiałów odnośnie inwestowania i budzetu domowego mówią o maksymalnych 30%. Policzmy
Załóżmy, że wzięli ten kredyt na 30 lat, przy minimalnych stopach. Ich rata wynosiła ok. 1200zl. Przy ich budżecie 5400, rata kredytu to 22% dochodów. Po aktualnych podwyżkach, rata to pewnie ok. 1600. To nadal tylko 29%. Oczywiście, że gdy stopy polecą jeszcze do góry to rata
  • Odpowiedz
pis w jakiś magiczny sposób zdobył swój elektorat. Ci ludzie też chcą mieć swój kawałek miejsca do życia, rodzinę, dzieci.

@Raa_V: tylko widzisz, to że stawiasz na konia który za ciebie okradnie innych i da tobie nie jest żadnym usprawiedliwieniem głupoty. Tak jak kiedyś wyśmiewałem durne dofinansowania na invitro - bo jak parka nie potrafi uzbierać 10k na leczenie, to na dziecko też jej nie stać - tak teraz wyśmiewam geniuszy
  • Odpowiedz
  • 0
@kiedysmialemtubordo mam kredyt na podobną kwotę wzięty na 20 lat. Po ostatnich podwyżkach rata wróciła do poziomu z czasów, gdy brałem kredyt, czyli właśnie 1700. Jak wzięli na 30 lat i nie dali się wyruchać na marży to na pewno płacą mniej.
  • Odpowiedz
@kiedysmialemtubordo: 315k jak na hipotekę w obecnych czasach to nie jest jakoś bardzo dużo, biorąc pod uwagę ceny mieszkań. Ale nawet nie o to chodzi, ile wzięli, tylko ile wynosi rata. Bo dochód 5500 netto to oczywiście nie kokosy, ale na wynajmie pewnie i tak placiliby więcej, wiec paradoksalnie mając ten kredyt na głowie, i tak zostaje im miesięcznie więcej dochodu rozporządzalnego, niż gdyby płacili za wynajem np. dwupokojowego.
  • Odpowiedz
@kiedysmialemtubordo: A ty wiesz? Jeżeli w grudniu płacili 1700 to prawdopodobnie na wiborze 1.9%. Grudzień to był miesiąc pierwszych faktycznych podwyżek rat.
Trzeci raz pytam - odpowiesz na moje pytanie?
  • Odpowiedz
@kiedysmialemtubordo: polski rynek jest #!$%@? ugułem. Gdyby wynajem mieszkania 60m kosztował połowę albo 1/3 raty kredytu, to by ludzie nie brali kredytu, a jak kosztuje tyle co rata albo +300-400ziko? To debilem trzeba być żeby mieć możliwość wzięcia kredytu na SWOJE MIESZKANIE I MOZLIWOSC URZADZENIA GO PO SWOJEMU i nadal płacić Januszowi za wynajem xD
  • Odpowiedz