Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci #wynajem

Kontynuacja wpisu
https://www.wykop.pl/wpis/62860481/nieruchomosci-wynajmujacy-ktorzy-sadza-ze-oplaty-u/#comment-222630381

To mieszkanie to absolutna perełka na mojej liście mieszkań na wynajem, mieszkanie wystawione w maju 2021 za 2990(bez prądu i Internetu) Opłaty: 2500,00 zł + 490,00 zł czynsz + prąd i internet ok 180,00 pln mies

Teraz jest za 2770, czyli obniża 200zł
Opłaty: 2300,00 zł + 470,00 zł czynsz + prąd i internet

Na fb właściciel aktywnie umieszcza ofertę swojego mieszkania w postach najemców szukam mieszkania.

Oczywiście jego mieszkanie jego sprawa że życzy sobie daną kwotę za swoje mieszkanie ale zastanawiam się toku rozumowania właścicieli mieszkań którzy wolą trzymać puste mieszkanie niż obniżyć cenę o 20%-30%.

Później czytamy artykuły że ceny ofertowe najmu rosną a później wychodzi raport NBP który pokazuje że jednak nie rośną( ͡° ͜ʖ ͡°)

Rynek szybko weryfikuje przerzucanie kosztów na najemców.
d.....3 - #nieruchomosci #wynajem 

Kontynuacja wpisu
https://www.wykop.pl/wpis/62...

źródło: comment_1641248938B80kuGMxp8BTWxXzD5YdF5.jpg

Pobierz
  • 13
@dinor913: nie w przypadku tego mieszkania, od maja aktywnie miesiąc w miesiąc dodawana oferta wynajmu jego mieszkania.

Dodałem link otodom, jak wynajmiesz mieszkanie to raczej zdejmujesz ofertę swojego mieszkania aby nikt ci nie dokuczał telefonami, to ogłoszenie jest cały czas aktywne.
@jfrost: ja w obserwowanych mam mieszkanie i profil, jakie moje zdziwienie było jak z 2 tygodnie temu zniknęło z 10 mieszkań z listy olx a teraz 7 z nich jest znowu dostępna do wynajmu(oczywiście po tej samej cenie), części z nich po prostu wygasł miesięczny okres aktywności na portalu.
@dinor913: To zwyczajna głupota ze strony właściciela. Przez te 7 miesięcy jak stoi puste sam czynsz wygenerował 490*7=3430 kosztów.
Załóżmy, że wynająłby od maja za 1500 czynszu najmu (1000zł mniej). W takim wypadku jego aktualny koszt utraconych korzyści = 3430 + 1500*7 = 13930
Żeby to czekanie na jelenia opłaciło się zamiast zmniejszenia do 1500, to musi teraz znaleźć kogoś na minimum 17,4 miesięcy z czynszem najmu w wysokości 2300, aby
@xxvv: ja to wiem, obecnie na liście olx mam 45 mieszkań które są nie wynajęte od przynajmniej maja, 90% z nich jest jednak z listopada/października.

Ogłoszenia ciągle odświeżane(wycwaniłem się i zapisuję też profil i jak po 2 tygodniach nie pojawi się ponownie ogłoszenie to uznaję za wynajęte), cena nie spada, sporadycznie spadnie o 100zł.

Właściciele naczytali się o ciągle rosnących cenach i mają problem z obniżką ceny.

Ostatecznie cena transakcyjna jest
@dinor913: @xxvv: Znam takich ludzi i oni mają podejśc NIE TO NIE TAK to TAK. Jak ktoś nie ma "2700" to nie bedzie miał płynnosci itd itp.
Oni nie rozumują długofalowo opierając decyzje na estymowaniu ROI tylko na zasadzie kokojambo i do przodu bo ich zycie nauczyło np w biznesie, że w duzej aglomeracji cały czas im biznes żarł itd itp. i do tej pory mogli przebierac w kontrahentach albo
@dinor913: Nie do końca się z tym zgodzę-to jest spojrzenie na wynajem z punktu widzenia najemcy. Z punktu widzenia wynajmującego który ma jedno mieszkanie i wynajem nie jest jego głównym źródłem utrzymania(po zdjęciach lokalu widzę, że tak jest - nikt do najmu nie wykańcza w taki sposób mieszkania-jest to mieszkanie "pod siebie" które z jakiś powodów życiowych obecnie stoi puste) to lepiej znaleźć dobrego Najemce za dobrą cenę albo nie mieć
@bar-mi: Jeżeli to jest mieszkanie czystego inwestycyjne to osoba która je kupiła to nie ma pojęcia o tym. Gdyby to było jako lokata kapitału plus wynajęcie to absolutnie kupiłaby mieszkanie właśnie bez ogródka żeby tuje nie były zaszczane. Mieszkanie bez tego " dużego" ogrodu byłoby tańsze w zakupie czyli szybszy zwrot z inwestycji i bezpieczniejszy.
@m_a_arc1n:
@bar-mi: to lepiej znaleźć dobrego Najemce za dobrą cenę albo nie mieć go wcale

Takie życzenie ma chyba każdy właściciel, zarobić jak najwięcej( ͡° ͜ʖ ͡°)

Spójrz na zdjęcie nr 19 i potem przeczytaj jeszcze raz opis
"okna usytuowane są od strony drogi przeciwpożarowej co pozwala cieszyć się ciszą i spokojem"

Bliskość placu zabaw wyklucza ciszę i spokój w mieszkaniu i to może być główny powód dla