Wpis z mikrobloga

@RoshoffaLandrynka: Tramwaj linii Katowice-Gliwice. Konduktor drze ryja: Odjazd ze stacji Katowice, dawniej Kattowitz. Następny przystanek, a ten ryczy: stacja Chorzów, dawniej Königshütte i na koniec: Ostatnia stacja i gada,:Gliwice dawniej Gleiwitz. Pasażerowie wysiadaja, a on gada: Stacja końcowa, Gliwice, dawniej Gleiwitz. Wysiadająca babuleńka mówi: Dowodzenia, dawniej heil Hitler!
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@timek1119: Co xD
Gdzie niemieckiego uczą w podstawówce?xD
W sensie w tym nowym systemie szkolnictwa to pewnie tak bo niemiecki/francuski/rosyjski wchodziły w gimnazjum ale w podstawówce kiedyś to iks de xD
Nigdy nie słyszałem niemieckiego żeby ktoś używał gdziekolwiek na Śląsku xD Saksy sobie gadają między sobą po niemiecku jak przydają no bo na co dzień tam mieszkają no to jak mają mówić xD
Generalnie to p--------z trzy po trzy.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@timek1119: Co to jest edukacja wczesnoszkolna?xD
Który Ty jesteś rocznik?
Jak teraz wprowadzili niemiecki do wczesnej nauki to dobrze, ale wątpię żeby miało to coś wspólnego z historią i specyfiką regionu a raczej bardziej z tym że to dość przydatny język
  • Odpowiedz
@Hugenot111: No normalne lekcje dla klas 1-3, w których jest trochę matematyki, trochę polskiego i elementów przyrody.
Nie wprowadzili tego teraz, tylko już dawno. Jak ja chodziłem do podstawówki (rocznik 99) to też już miałem niemiecki w 1 klasie.
  • Odpowiedz