Aktywne Wpisy
mrocznegacie +410
Dobra, z racji tego, że dziś zarobiłem trochę przez wifi i telefon to robię rozdajo.
100zł dla pięknego kawalera (lub kawalerki) którego wylosuję jutro do 12
Wysyłka do paczkomatu (nadawca, sam Michał B).
Standardowo, losowanko z plusów+komć, zielonki out.
100zł dla pięknego kawalera (lub kawalerki) którego wylosuję jutro do 12
Wysyłka do paczkomatu (nadawca, sam Michał B).
Standardowo, losowanko z plusów+komć, zielonki out.
Matis666 +79
Czy moglby mi ktos wytlumaczyc, uzywajac racjonalnych argumentow dlaczego przyjelo sie w Polsce dawanie napiwku kelnerowi?
Przeciez to praca jak kazda inna za ktora otrzymuja normalnie pensje ( nie zgodze sie z tym ze malo zarabiaja wiec powinno sie dac napiwek, to problem pracownika i jego pracodawcy a nie klientów zeby musieli dokladac sie do jego pensji), pracownik stacji czy kfc nie dostaje napiwków, a kelnerzy juz tak.
Kelner tylko przyjmuje zamowienie i zanosi talerz z jedzeniem, to juz predzej bym sie zgodził zeby ten napiwek otrzymal kucharz a nie ktos kto mi tylko przyniósł jedzenie przygotowane przez kogos XD
Dodatkowo kelnerzy to jedna z najbardziej roszczeniowych grup (a przynajmniej ja sie spotkalem z takimi kelnerami)
Ja nikomu nie zagladam do portfela, nie h kazdy robi co chce z pieniedzmi, osobiscie nie daje nigdy napiwków z powodow o ktorych napisalem powyzej, ale interesuje mnie to dlaczego tak sie przyjęło ze w Polsce przyjelo sie dawac napiwek
#praca #pracbaza #gastronomia #jedzenie
@AP90: Za to bym już #!$%@?ł prądem po mokrych jajach.
Zamiast podnieść ceny o 10% w menu żeby każdy od razu widział ile zapłaci to na dole drobnym druczkiem dopiszą że do całości na finał doliczą 10%. Jeśli dopiszą.
Ale to dalej leży w zakresie jego obowiązków? Nie wiem gdzie chodzisz do knajp, ale ja dawno nie spotkałem się z miejscem które nie doliczałoby 10% za serwis jeśli jest 6+
@Wygryw_pospolity to ładnie wyjaśnił. Ja tylko bym dodał, że to wcale nie musi być większe posiedzenie. Jeśli jestem tylko z dziewczyną, a kelner jest miły, uprzejmy, sprawny i poniekąd „czyta nam w myślach”, to czemu miałbym go nie nagrodzić za fajną obsługę?
@Kenjiy: Nie stać cię, to nie dawaj. ¯\_(ツ)_/¯
A po drugie to gowno mnie obchodzi na co kto wydaje pieniadze, chodzilo mi tylko o samą ideę dawania napiwkow, ale Szanowny Pan ma chyba problem z umiejętnością czytamia ze zrozumieniem, co tylko pokazuje ze byc moze nie wystepuje u Pana bieda materialna, ale z cala pewnoscia bieda umyslowa ( ͡
Argument invalida ( ͡º ͜ʖ͡º)
Komentarz usunięty przez autora