Wpis z mikrobloga

Nie rozumiem idei dawania napiwków.

Czy moglby mi ktos wytlumaczyc, uzywajac racjonalnych argumentow dlaczego przyjelo sie w Polsce dawanie napiwku kelnerowi?

Przeciez to praca jak kazda inna za ktora otrzymuja normalnie pensje ( nie zgodze sie z tym ze malo zarabiaja wiec powinno sie dac napiwek, to problem pracownika i jego pracodawcy a nie klientów zeby musieli dokladac sie do jego pensji), pracownik stacji czy kfc nie dostaje napiwków, a kelnerzy juz tak.

Kelner tylko przyjmuje zamowienie i zanosi talerz z jedzeniem, to juz predzej bym sie zgodził zeby ten napiwek otrzymal kucharz a nie ktos kto mi tylko przyniósł jedzenie przygotowane przez kogos XD

Dodatkowo kelnerzy to jedna z najbardziej roszczeniowych grup (a przynajmniej ja sie spotkalem z takimi kelnerami)

Ja nikomu nie zagladam do portfela, nie h kazdy robi co chce z pieniedzmi, osobiscie nie daje nigdy napiwków z powodow o ktorych napisalem powyzej, ale interesuje mnie to dlaczego tak sie przyjęło ze w Polsce przyjelo sie dawac napiwek

#praca #pracbaza #gastronomia #jedzenie
  • 100
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kenjiy: Wyobraź sobie, że są restauracje, które automatycznie do rachunku za jedzenie i napoje doliczają tzw. obsługę, zwykle 10 artości całego rachunku.


@AP90: Za to bym już #!$%@?ł prądem po mokrych jajach.
Zamiast podnieść ceny o 10% w menu żeby każdy od razu widział ile zapłaci to na dole drobnym druczkiem dopiszą że do całości na finał doliczą 10%. Jeśli dopiszą.
  • Odpowiedz
@Kenjiy: W Stanach się daje, bo tam zajęcia typu kelner są naprawdę słabo płatne i ludziom wmówili, że tak trzeba. Moim zdaniem wyłącznie po to, żeby uniknąć podatków, bo przecież napiwki lecą pod stołem, nikt nie może tego zweryfikować.
  • Odpowiedz
@Wygryw_pospolity:

Zorganizuj sobie spotkanie na 6 osób z winem piwem, kawą, przystawkami, drugim daniem oraz może jakimś małym deserem. Wy jako goście macie się dobrze bawić rozmową przy stoliku, a kelner ma podawać dania, sztućce, szklanki napoje prawie niezauważenie.

Ale to dalej leży w zakresie jego obowiązków? Nie wiem gdzie chodzisz do knajp, ale ja dawno nie spotkałem się z miejscem które nie doliczałoby 10% za serwis jeśli jest 6+
  • Odpowiedz
@Kenjiy: albo nie chodzisz po fajnych knajpach, albo ignorujesz fakt dobrej obsługi.
@Wygryw_pospolity to ładnie wyjaśnił. Ja tylko bym dodał, że to wcale nie musi być większe posiedzenie. Jeśli jestem tylko z dziewczyną, a kelner jest miły, uprzejmy, sprawny i poniekąd „czyta nam w myślach”, to czemu miałbym go nie nagrodzić za fajną obsługę?
  • Odpowiedz
@Kenjiy: do #!$%@? knajp chodzisz skoro kelner tylko przyjmuje zamowienie i przynosi talerz. poza tym zycie nie jest racjonalne, co to za #!$%@? w ogole.
  • Odpowiedz
@Kenjiy: dużo ludzi napiwki daje, bardzo ograniczyłeś grono ludzi ktorymt dajesz napiwki do kelnerów. Dostawcy pizzy, taksówkarze i pewnie jeszcze pare zawodów. Kelnerzy często gęsto zbierają napiwki ale napiwki są dzielone na całą obsługę więc jeśli chce więcej napiwków to musi się starać żeby cała restauracja działała jak powinna. Dostawcom daję jak przyjadą wcześniej niż był planowany czas, taksiarze dostają pewnie jak rozmowa była miła, zaproponuje lepszą/krotsza trasę lub zrobią
  • Odpowiedz
@Kenjiy: ja tam uwazam, ze obsluga jest wazniejsza niz sam posilek. Bo posilek mozesz zwrocic, dostaniesz drugi i bedzie lepszy/poprawny. A gbura przy obsludze no nie zmienisz tak predko, latwiej restauracje. Siadasz do stolika i pierwsze co to dostajesz wode, po zamowieniu raz ciach pieczywko, chwile pozniej wino, konczysz 2gi kieliszek (oczywiscie nie nalewasz sobie sam, tylko kelner widzi jak poziom wody i wina) i wjezdzaja dania. Jak kelner przyzartuje,
  • Odpowiedz
@WiesniakzPowolania: po pierwsze to nie jestem biedota z magazynu panie kelner ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A po drugie to gowno mnie obchodzi na co kto wydaje pieniadze, chodzilo mi tylko o samą ideę dawania napiwkow, ale Szanowny Pan ma chyba problem z umiejętnością czytamia ze zrozumieniem, co tylko pokazuje ze byc moze nie wystepuje u Pana bieda materialna, ale z cala pewnoscia bieda umyslowa ( ͡
  • Odpowiedz
@Kenjiy: W przypadku kelnerów to się z Tobą zgadzam, ale np kurier to napiwek się imho należy jeżeli dyga na któreś piętro jakiś gabaryt dla Ciebie.
  • Odpowiedz