czy pojawiły się jakieś informacje czemu #cyberpunk2077 wyszedł w takim stanie technicznym?
nie interesują mnie rzeczy typu "a no X nie działa, zły cedep a komunikowali coś innego" bo to tylko domysły, a raczej czemu tak się stało? odszedł/wywalili jakiegoś kluczowego programistę/zespół? złe planowanie i chaos? sami nie ogarniali technologicznie tego nad czym pracowali?
@Odkamieniacz: To nie jest do konca prawda. W wersji na PC tez bylo mase bugow i niedorobek. Poza tym rozmawiamy o stanie gry sprzed roku a nie aktualnie.
czyli jeśli wierzyć artykułowi to firma jest spalona, do następnej produkcji będą musieli zatrudniać nowych, niesprawdzonych ludzi + zła opinia wśród programistów sprawi że pewnie nikt tam nie będzie chciał pracować za standardowy hajs
ja bym powiedział że aktualnie gry są na tyle skomplikowane, że każda wychodzi niedorobiona. Szczególnie to widać w mmo, gdzie bugi kompletnie potrafią rozwalić gierkę (new world chociażby)
Myślę, że bardzo mały nacisk kładzie się na dobrych testerów, którzy wyłapali by te błędy.
@Blomex i tak i nie bo oprogramowanie tworzy się od dziesiątek lat i są sposoby na ogarnianie tego, ale na to wygląda że #gamedev to inna bajka ( ͡°͜ʖ͡°)
@Blomex: od ładnych kilku lat testerami są gracze. Są gry gdzie rażące błędy nie są usuwane przez 8 - 10 lat ( daleko nie szukać GTA 4 i GTA 5 ). Projekty coraz większe, oczekiwania coraz większe, sprzęt graczy coraz bardziej się starzeje ( ale jak to na PS4 z 2013 w 2022 roku gra mi nie pójdzie w 4k60 ? ), terminy gonią. Bywa też tak że gry w
@tlaziuk Bo ktoś w 2018 roku podjął decyzję o poprawie grafiki (popatrzcie na materiały z 2018 grafika jest dużo slabsza) a zabrakło odwagi aby anulować na stara generację. I próbowali to zmusić do działania na starych konsolach i efekt jest każdy widzi.
@Odkamieniacz: To nie jest do konca prawda. W wersji na PC tez bylo mase bugow i niedorobek. Poza tym rozmawiamy o stanie gry sprzed roku a nie aktualnie.
@vorio Były ale nie były kluczowe. Głównie jeden typ błędy - kolizja obiektów (Imho coś z silnikiem). A grałem w grę od premiery na PC.
@Blomex: żeby projekty typu cyberpunk zrobić w formie biznesowej to produkcja trwała by 2x dłużej, zespół przynajmniej 2x większy a cena ok 2tys zł za kopię.
Zauważyć trzeba że w tego typu grę grasz i potem wyrzucasz, to nie jest oprogramowanie które działa kilka lat lub nawet 20 i wspierasz je i dostajesz za to kasę. W licencji masz napisane że dostajesz takie jakie jest i spadaj jak coś nie
@tlaziuk: covid też nie pomógł. Deweloperzy nie mieli dostępu do Devkitów konsol w domui na pewno organizacja pracy była utrudniona. Gdyby nie covid, to pewnie ta gra działałaby lepiej przy premierze, ale niekoniecznie dobrze xD
nie interesują mnie rzeczy typu "a no X nie działa, zły cedep a komunikowali coś innego" bo to tylko domysły,
a raczej czemu tak się stało? odszedł/wywalili jakiegoś kluczowego programistę/zespół? złe planowanie i chaos? sami nie ogarniali technologicznie tego nad czym pracowali?
#programowanie #programista15k #gry #gamedev
Probowali downscalowac do ps4 i za mocno to zrobili. Tu jest raczej problem.
@tlaziuk: tak
artykuł o którym @Prokrastyn mówi: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-16/cyberpunk-2077-what-caused-the-video-game-s-disastrous-rollout
czyli jeśli wierzyć artykułowi to firma jest spalona, do następnej produkcji będą musieli zatrudniać nowych, niesprawdzonych ludzi + zła opinia wśród programistów sprawi że pewnie nikt tam nie będzie chciał pracować za standardowy hajs
- odejścia doświadczonych pracowników po kazdej premierze gry
- brak dokladnej dokumentacji silnika
- chaos organizacyjny
-
Myślę, że bardzo mały nacisk kładzie się na dobrych testerów, którzy wyłapali by te błędy.
@vorio Były ale nie były kluczowe. Głównie jeden typ błędy - kolizja obiektów (Imho coś z silnikiem). A grałem w grę od premiery na PC.
Zauważyć trzeba że w tego typu grę grasz i potem wyrzucasz, to nie jest oprogramowanie które działa kilka lat lub nawet 20 i wspierasz je i dostajesz za to kasę. W licencji masz napisane że dostajesz takie jakie jest i spadaj jak coś nie
- odejścia doświadczonych pracowników po kazdej premierze gry
- brak dokladnej dokumentacji silnika
- chaos organizacyjny
-