Aktywne Wpisy
johann-meier +1
Na fb normiki wrzucają grafiki, żeby nie strzelać fajerwerkami bo biedne pieski się przestraszą
Te same normiki, co gnębiły mnie w podstawówce i gimnazjum i zniszczyły mi psychikę na zawsze XDDD
Co za hipokryzja, a ja nakupilem sprzętu za 200 zł (tylko hukowe petardy, bo fajerwerki za drogie XDD)
#przegryw #sylwesterzwykopem #bekazpodludzi #p0lka #psy
Te same normiki, co gnębiły mnie w podstawówce i gimnazjum i zniszczyły mi psychikę na zawsze XDDD
Co za hipokryzja, a ja nakupilem sprzętu za 200 zł (tylko hukowe petardy, bo fajerwerki za drogie XDD)
#przegryw #sylwesterzwykopem #bekazpodludzi #p0lka #psy
Dziś wjeżdżamy jak dzik w sosnę. Może nie jak dzik, ale jego bliska kuzynka świnia domowa :)
Przed Państwem: wolno gotowany mięciusi i pyszniusi boczuś Kakuni
(wiem że przesadzam ze zdrobnieniami ale taki właśnie jest xD)
Kakuni 角煮
znaczy:
角 - kaku - kwadrat; sześcian; kąt
煮 - gotowany
Ja przetłumaczyłbym to raczej jako: Miękka i rozpływająca się konsystencja duszonych kostek boczku.
Słono słodki smak bardzo dobrze nadaje się do jedzenia z ryżem oraz jako zagryzka podczas spożywania alkoholu.
Poczucie winny podczas zajadania się tym boczkiem gwarantowane.
Ja natomiast lubię sobie jednak racjonalizować to w ten sposób, że w czasie długiego gotowania bardzo dużo tłuszczu jest usuwane i ten boczek jest w pewnym sensie dietetyczny xD
Zazwyczaj do Kakuni używa się sake / mirin, ale nie są one tak tanie i trudne do zdobycia w Polsce, więc Ayako ułożyła przepis, który nie używa tych składników.
Japonia ma również własną musztardę zwaną Karashi (からし) często spożywaną razem z Kakuni. Jest ona bardzo podobna do musztardy angielskiej. W polskich warunkach polecam jednak musztardę firmy R…
Zapraszam do oglądania!
https://www.wykop.pl/link/6397603/wolno-gotowany-boczek-kakuni-japonkagotuje/
#gotujzwykopem #ciekawostki #gotowanie #japonia #zainteresowania #boczek #foodporn
@sommerfeld: A ja P... Stara firma z tradycjami.( ͡° ͜ʖ ͡°)
Założona w 1969 roku, korona na etykiecie. Dla mnie najlepsze.
@powsinogaszszlaja: o kurcze, nie znałem. Dzięki!
To są smaki mojego dzieciństwa.