Wpis z mikrobloga

Witajcie #japonkagotuje

Dziś wjeżdżamy jak dzik w sosnę. Może nie jak dzik, ale jego bliska kuzynka świnia domowa :)
Przed Państwem: wolno gotowany mięciusi i pyszniusi boczuś Kakuni
(wiem że przesadzam ze zdrobnieniami ale taki właśnie jest xD)

Kakuni 角煮
znaczy:
角 - kaku - kwadrat; sześcian; kąt
煮 - gotowany

Ja przetłumaczyłbym to raczej jako: Miękka i rozpływająca się konsystencja duszonych kostek boczku.
Słono słodki smak bardzo dobrze nadaje się do jedzenia z ryżem oraz jako zagryzka podczas spożywania alkoholu.
Poczucie winny podczas zajadania się tym boczkiem gwarantowane.
Ja natomiast lubię sobie jednak racjonalizować to w ten sposób, że w czasie długiego gotowania bardzo dużo tłuszczu jest usuwane i ten boczek jest w pewnym sensie dietetyczny xD

Zazwyczaj do Kakuni używa się sake / mirin, ale nie są one tak tanie i trudne do zdobycia w Polsce, więc Ayako ułożyła przepis, który nie używa tych składników.
Japonia ma również własną musztardę zwaną Karashi (からし) często spożywaną razem z Kakuni. Jest ona bardzo podobna do musztardy angielskiej. W polskich warunkach polecam jednak musztardę firmy R…

Zapraszam do oglądania!

https://www.wykop.pl/link/6397603/wolno-gotowany-boczek-kakuni-japonkagotuje/

#gotujzwykopem #ciekawostki #gotowanie #japonia #zainteresowania #boczek #foodporn
Pobierz sommerfeld - Witajcie #japonkagotuje

Dziś wjeżdżamy jak dzik w sosnę. Może nie jak...
źródło: comment_16387138174btSQAwB3iyM6TfFdWsOpj.jpg
  • 10