Wpis z mikrobloga

Ostatnim razem widziałem gotówkę w Chinach 3 lata temu jak dostałem koperty z pieniędzmi na moim weselu.
Nawet żebracy nie używają tu gotówki bo mają qr kod. Więcej info na moim filmie: https://youtu.be/5K2r6yhPeIY
A wy co? Dalej wam monety brzęczą w kieszeni jak w średniowieczu?
#chiny #finanse #pieniadze #kryptowaluty
LuckyStrike - Ostatnim razem widziałem gotówkę w Chinach 3 lata temu jak dostałem kop...

źródło: comment_1638102008J2QXkr3ohFDWgEJyVdcrVQ.jpg

Pobierz
  • 222
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

u nas w miedzy czasie

@mazaken: taaaa wiem jak jest u was bez gotówki.jak kartą to od 10 zł (p-------y sie nie liczą) spróbuj płacąc zbliżeniowo przetrwać dzień w mieście wojewódzkim ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@LuckyStrike: Historie kartą od X złotych skończyły się dobre 5-7 lat temu
  • Odpowiedz
@LuckyStrike Pracowałem kiedyś w firmie, która zatrudniała Chińczyka do ogarniania sprzedaży na miejscu. Masakra, w życiu bym się z tym typem nie chciał zamienić.

Podstawowa sprawa, wysyłanie plików np. WeTransfer zbanowany, jakieś chmury zbanowane, wszystko co jest stosowane na całym świecie - dla Chinola było problemem, za to strasznie cisnął żebyśmy instalowali WeChat, bo to akurat u niego władza pozwala mieć. Sociale to samo, wszystko było wtedy zbanowane, więc nawet do
  • Odpowiedz
@LuckyStrike: Pomijając moje osobiste odczucia względem Chin chciałem tylko powiedzieć że rozbraja mnie jak pod każdym Twoim wpisem zawsze, ZAWSZE można znaleźć plac Tiananmen, -30,000,000 Social Credit i Kubusia Puchatka xD
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@LuckyStrike: Nie no, teraz nie mam wątpliwości że jesteś opłacony przez chińskich urzędników. Chyba dawno nie byłeś w kraju skoro kod QR dla Ciebie to coś wartego takiej przepychanki w komentarzach.
  • Odpowiedz
  • 0
@LuckyStrike > spróbuj płacąc zbliżeniowo przetrwać dzień w mieście wojewódzkim ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie wiem jak w wojewódzkim, ale w powiatowym bez problemu. Nawet za myjnie na minuty moge zbliżeniowo płacić
  • Odpowiedz
@LuckyStrike: Cyfrowe płatności są spoko, to fakt. Tyle że rządy na całym świecie cisną w stronę kompletnej cyfryzacji pieniądza a ChRL jest do tego najbliżej. A brak gotówki jest fatalny dla społeczeństwa, rząd może łatwo kontrolować ile i na co wydajesz. Chcesz sobie kupić trochę zielska, butlę ducha puszczy czy choćby tani dres z tyłu stoiska na bazarze? Ni c---a, bo pan bimbrownik nie ma terminalu przez to że terminale
  • Odpowiedz
Co do wyższości kodu QR nad płatnością zbliżeniową / BLIKiem - Przybliżasz kartę, wbijasz pin i 'zielony'. Elo. Nie masz przy sobie karty, ok masz telefon. Wbijasz nr telefonu w terminalu, potwierdzasz w BLIKu, elo. Albo też płacisz zbliżeniowo. Skaner kodu QR? No celujesz w niego. A to aparat c-----o złapie ostrość. A to pani od pietruszki ma u-----ą/zaparowaną plakietkę z kodem. A to plakietka jest wygięta i skaner nie łapie. A
  • Odpowiedz
@LuckyStrike:

skoro tak lubisz to ok, w Chinach też tak można ale mało kto to preferuje bo jest to po prostu NIEWYGODNE

ale dla mnie jako turysty jest wygodne, tansze i w niektorych przypadkach bezpieczniejsze.
  • Odpowiedz