Wpis z mikrobloga

Ostatnim razem widziałem gotówkę w Chinach 3 lata temu jak dostałem koperty z pieniędzmi na moim weselu.
Nawet żebracy nie używają tu gotówki bo mają qr kod. Więcej info na moim filmie: https://youtu.be/5K2r6yhPeIY
A wy co? Dalej wam monety brzęczą w kieszeni jak w średniowieczu?
#chiny #finanse #pieniadze #kryptowaluty
LuckyStrike - Ostatnim razem widziałem gotówkę w Chinach 3 lata temu jak dostałem kop...

źródło: comment_1638102008J2QXkr3ohFDWgEJyVdcrVQ.jpg

Pobierz
  • 222
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A wy co? Dalej wam monety brzęczą w kieszeni jak w średniowieczu?

@LuckyStrike: u nas w miedzy czasie powstały banki, karty, blik, płatności zbliżeniowe.. sporo przespałeś.
  • Odpowiedz
bo warto miec pieniadze w domu, a nie 100% pieniędzy w banku pod kontrolą komunistycznego rządu...

@mazaken: taaaa też tak myślałem i wysłałem 250k PLN do Polski w styczniu, złotówka tak spadła że pluje sobie teraz w morde
  • Odpowiedz
karty? płatności zbliżeniowe? przecież to są stare i niewygodne wynalazki

@LuckyStrike: Co jest niewygodnego w płatnościach zbliżeniowych? Wyobraź sobie, że w takich stanach nadal używają czeków ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
Co jest niewygodnego w płatnościach zbliżeniowych?

@nasi-lemak: potrzebny jest specjalny terminal, telefon z nfc, prąd itd. A w Chinach babcia sprzedająca pietruszkę ma wydrukowany qr code, skanujesz płacisz i cześć.
  • Odpowiedz
@LuckyStrike: hahaha xD ok, masz racje. W Chinach zajebiscie, bo musisz zeskanować qr, a u nas wchuj roboty, bo wklepujes, RĘCZNIE jak w średniowieczu 9 cyfr :D. Ciekawe kiedy wprowadzą to rozwjązanie z datą ważności pieniądza w Chinach, to już całkiem bęszie postęp i sielanka.
  • Odpowiedz