Wpis z mikrobloga

Ostatnim razem widziałem gotówkę w Chinach 3 lata temu jak dostałem koperty z pieniędzmi na moim weselu.
Nawet żebracy nie używają tu gotówki bo mają qr kod. Więcej info na moim filmie: https://youtu.be/5K2r6yhPeIY
A wy co? Dalej wam monety brzęczą w kieszeni jak w średniowieczu?
#chiny #finanse #pieniadze #kryptowaluty
LuckyStrike - Ostatnim razem widziałem gotówkę w Chinach 3 lata temu jak dostałem kop...

źródło: comment_1638102008J2QXkr3ohFDWgEJyVdcrVQ.jpg

Pobierz
  • 222
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nagro85: Pomijajac opa to w sumie czemu ? Waftosc pieniadza czy to elektroniczna zlotowka czy papierowa jest ta sama ? Odchodzi durkowanie banknnotow, chociazby zarazki. Wiec w sumie chyba lepiej jak caly swiat zacznie operowac pieniadzem elktronicznym
  • Odpowiedz
@alfaalenieomega: bo pieniądz elektroniczny może być kontrolowany na wiele więcej sposobów niż gotówka, akurat chiny dążą do wprowadzenia CBDC (central bank digital currency) która może mieć termin ważności do wydania na przykład, lub ograniczenia na co możesz ją wydać.
  • Odpowiedz
@alfaalenieomega: bo jest to kontrolowane przez rząd? ten rząd może w każdej chwili cię od tych środków odciąć jak na Cyprze parę lat temu. bo może zabraknąć prądu/internetu i nie będziesz miał jak zapłacić
  • Odpowiedz
@LuckyStrike: niesamowite że są ludzie którzy nie widzą że gotówka to jakieś zabezpiecznie... ba jak nie gotówka to karty (Mastercard, Visa itp) nie należące do reżimu to jakieś zabezpiecznie, słabsze ale zawsze. A kody QR i appki? Totalnie zależne od reżimu autorytarnego... dystopia...
  • Odpowiedz
@LuckyStrike: ale zacytuj i odnieś się do całości a nie wybiórczo ja proszę. Lubię mieć hajs. Lubię skórzane ubrania i ćwieki, lubię mieć długie włosy a także nie nosić czapki. Przeszkadza to? Nie? To niech nie przeszkadza noszenia kilograma gotówki gdzie mogę posiadać to na karcie. Do tego piłem, ale wybrałeś to co boli, prawda?
  • Odpowiedz
ale zacytuj i odnieś się do całości a nie wybiórczo ja proszę. Lubię mieć hajs. Lubię skórzane ubrania i ćwieki, lubię mieć długie włosy a także nie nosić czapki. Przeszkadza to? Nie? To niech nie przeszkadza noszenia kilograma gotówki gdzie mogę posiadać to na karcie. Do tego piłem, ale wybrałeś to co boli, prawda?

@Mojs: nie przeszkadza, tez lubię hajs, nigdzie nie napisałem ze gotówka jest zła, monety mnie śmieszą,
  • Odpowiedz
@LuckyStrike: to co TU napisałeś

Dalej wam monety brzęczą w kieszeni jak w średniowieczu?

brzmi niczym tekst z taniej komedii lat 90.
"popatrzcie chłopaki, mam MP3, a wy co, nadal walkmeny?" ... Tak. Tak to zabrzmiało. Robisz przytyki bo to w-----a wykopków i tak się kręci karuzela s----------a... A teraz idę oglądać Netflixa, tak tak, możesz mieć to dzięki VPNowi... ale to też kiedyś zablokują ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
Dziękuję za atencję i tak duża ilość pytań. Niestety dzisiaj jestem zajęty wiec mam czas na wykop tylko kiedy robie kupę co właśnie kończę robić. Zawołałem tylko cześć piszących do mnie w tym wątku wiec sami widzicie ile tego jest. Najgorsze ze pytania się powtarzają. Wszystkich zainteresowanych odsyłam na mój drugi kanał: https://youtube.com/c/TosąChinyDZIENNIK wystarczy napisać pytanie w komentarzu pod jednym z naszych filmów. Odpowiadamy na WSZYSTKIE pytania w naszej serii: DZIENNIK POKŁADOWY.
LuckyStrike - Dziękuję za atencję i tak duża ilość pytań. Niestety dzisiaj jestem zaj...

źródło: comment_1638149091oRkwQ5iCpZ1pVo4RzMnpeG.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz