Wpis z mikrobloga

@vetomedia: wbrew pozorom bardzo dobre wyjscie do dyskusji.

Skoro rozumie ze pieniadze sami stworzylismy tak jak tworzymy wszystkie rzeczy, produkty i uslugi to wystarczy wytlumaczyc ze pieniadze tworzymy w stalym stosunku do przedmiotow. I wtedy jest ok.
A jak tworzymy wiecej pieniedzy niz przedmiotow to jest inflacja
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 387
@incydent_kakaowy: nie wiem czy heheszki czy nie, ale w sumie to tak jest ¯_(ツ)_/¯ pieniądze same w sobie nie mają wartość. Wartość ma dlatego, że w twojej i mojej świadomości, jak i świadomości miliardów ludzi jest to, że za pieniądze możemy wymieniać rozmaite dobra. Zamiast targać cały dom i wszystko co masz możesz to wymienić w zgrabną kupkę pieniędzy łatwą do transportu i ochrony.

Gdybyś.y wszyscy nagle uznali, że teraz
  • Odpowiedz
wartość pieniądza to konstrukt społeczny ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@incydent_kakaowy: generalnie tak, tylko Julka nie ogarnia, że rozwiązanie jest odwrotne niż jej się wydaje. należałoby więcej pieniędzy zniszczyć.
  • Odpowiedz
@Kur_nick: no tak, ale znowu ludzie mówiąc o pieniądzach czy inflacji rozmawiają o środku wymiany i jego wartości, a nie o papierze. Więc tez to jest puste szukanie niuansów, gdzie dyskutujący zwykle je znają a Julka z twittera troluje.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@iAmTS: to prawda. W sumie to tak napisałeś, że nie ma co dodać do tego. Teraz to zabiłeś mi ćwieka, bo moja wiedza tutaj się dramatycznie szybko kończy. Nie potrafię sobie nic nawet wyobrazić
  • Odpowiedz
@programista15cm: @Kur_nick: Ej ale przestańcie powielać bzdure że HURR DURR PIENIĄDZ FIDUCJARNY NIE MA WARTOŚCI bo tak naprawdę ma wartość i jest zabezpieczony czymś cenniejszym niż złoto - twoim dupskiem.

W skrócie, pieniądze kreuje się poprzez emisje obligacji, NBP je skupuje (więc każda złotówka w waszym portfelu to tak naprawdę dług Państwa Polskiego względem banku centralnego). Jako że te obligi są oprocentowane i kiedyś trzeba je wykupić to
  • Odpowiedz
@KochanekAdmina: To teraz wyobraź sobie, że ludzie szczają na ekonomię i system w którym żyjemy ( ͡º ͜ʖ͡º)
Sprawdź dwa pojęcia: Fikcja prawna i porządek wyobrażony. Wszystko istnieje w naszej zbiorowej świadomości i tylko dlatego wciąż działa. Wartość pieniędzy i systemów prawnych nie istnieje w naszym DNA, więc nie jest naturalnym tworem. Wystarczy więc zmienić świadomość a ten system zostanie starty na proch. Bardzo fainie
  • Odpowiedz
JAKIEŚ PYTANIA?

@vetomedia: zasadniczo to Juleczka ma rację.
Pieniądze to koncept wymyślony przez człowieka, nie żadne złoto, nie srebro, nie papierki z cyferką i nie zapisy na kontach. To koncept, któremu nadaliśmy wartość, żeby wyceniać w nim towary i usługi.
I faktycznie możemy ich sobie "wydrukować" więcej, co przecież się cały czas dzieje.
  • Odpowiedz