Wpis z mikrobloga

#gielda weźcie mi wytłumaczcie, ludzie się spuszczają nad jakimiś niewielkimi opłatami a przecież na tym głupim ike są jakieś p------e prowizje za zakup akcji.
Wybrałem sobie dzisiaj Microsoft no i za 10 akcji za $402 czyli jakieś 14500 jest 42zł prowizji xD
Na pl giełdzie cdpr, 100 akcji za 244zł czyli 24400 jest 95zł prowizji XD
Przecież co to k---a ma być. Takie liczenie jest przy tym inwestowaniu w ETF, bicie się o pół procenta a jebią was na każdej transakcji na te pół proca. Mam mBank, jakie wy macie prowizje w tych dwóch przypadkach w innych usługodawcach? Chyba jest jeszcze boś i xtb?
#ike #inwestowanie #fire #xtb #bossa
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@interpenetrate: xtb zjada 0.5% za przewalutowanie, mBank i bossa są na razie dobre tylko do etfow bo do końca lutego nie ma prowizji od zakupu a przewalutowanie (jakieś 0.1%). Jeśli nie przedłuża tej promocji to xtb bezkonkurencyjne.
  • Odpowiedz
@Banja_Luka: rozumiem, ze jak kupisz akcje jakies firmy, to nie interesujesz się co ta firma robi (bo napisales, ze zapominasz), tylko czekasz te 5 lat (bo przeciez kupiles akcje na 5 lat), a potem jak juz przychodzi ten piąty rok, to wtedy sie dowiadujesz, ze 2 lata temu firma zbankrutowała i wyciagasz z tych akcji całe g---o? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@PodniebnyMurzyn: No jeśli inwestujesz w jakieś gówniane firmy które otworzyły się dwa lata temu to pewnie tak.
Zdradzę ci że są ludzie którzy mieli akcje Ikei po 20 parę lat i ich nie ruszali.
Nie każdy potrzebuje giełdy żeby wyciągać 50% rocznie xd bo to już zahacza o h----d.
Do zus-u też się logujesz codziennie albo do ppk i sprawdzasz jak tam stan konta? xd
  • Odpowiedz
@interpenetrate: na IKE kupuje etf za maks czyli 28k zł rocznie i sprzedam to za 30 lat, a chłop o jakąś prowizje płacze xD Na akcjach też poniżej 50k raczej tranzakcji nie robię, więc ta prowizja nie ma znaczenia. No i co że na xtb prowizji nie ma, jak ta g------a platforma nie nadaje się do trejdingu.
  • Odpowiedz