Wpis z mikrobloga

Bardzo jestem ciekaw co się będzie działo w lutym po wejściu pakietu mobilności. Pomijam tu kwestie wszystkie poza płacą kierowców.

Z pakietu wynika, że ktoś jeżdżąc po Zachodzie powinien co do zasady zarabiać tyle co lokalny kierowca. Ergo w teorii płace Niemców powinny zrównać się z polskimi a konkretnie w tym wypadku zyskają polscy kierowcy firm, które nie upadną i sobie ryja nie rozwalą.

Ale jaki będzie tego efekt? Jeśli u dziada w Polsce zarobię te same pieniądze co teraz biorę tj. ok 2200-2400€/msc za robotę pn-pt + 26 dni urlopu w roku, niech nawet 200€ mniej, to jaki będę mieć interes w tym, żeby jeździć u Helmuta skoro mogę się użerać po polsku z Polakiem za biurkiem a nie męczyć się z niemieckim.

Ergo wg tej logiki co napisałem Niemcy też będą musieli podnieść stawki, zwłaszcza we wschodnich landach gdzie jest od groma kierowców dojeżdżających co tydzień z rejonów przygranicznych, bo inaczej z prostej kalkulacji samych kosztów dojazdu, czasu itd przestanie się to opłacać.

Dobrze rozumumuje czy czeka nas śmierć głodowa a cały transport w UE się w--------i? Zapraszam do debaty

#zycietruckera #bekaztransa
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@papaj_21_37: albo koszty zastaną przerzucone na końcowych odbiorców, ceny wzrosną. UE sama się zaora, powoli psuje to co było w niej najlpeszy, czyli swobodny przepływ towarów i usług
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@papaj_21_37:

W moim odczuciu to się juz dzieje, jest za dużo roboty i za mało aut (i oczywiście mówię o swoim północnym regionie, nie mogę odnieść się do wszystkich), więc firmy zaczynają płacić więcej za transport. Nastawiam się dobrze na przyszły rok, ale jak wszyscy wiemy w tej branży nic nie dziwi ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Z pakietu wynika, że ktoś jeżdżąc po Zachodzie powinien co do zasady zarabiać tyle co lokalny kierowca.

@papaj_21_37: Gdzie? Bo ja wyczytałem tylko, że nie można płacić w podstawie mniej niż minimalna pensja w danym kraju. Chyba że coś się zmieniło.
  • Odpowiedz
Gdzie?

@Ignacy_Loyola: to źle wyczytałem, stąd ten post. Chociaż akurat w DE minimalna jest dużo wyższa od tego co płacą obecnie oficjalnie, a od stycznia czy tam lutego ma jeszcze wzrosnąć a nie wiadomo czy SPD zrealizuje swój postulat podniesienia płacy minimalnej
  • Odpowiedz
Chociaż akurat w DE minimalna jest dużo wyższa od tego co płacą obecnie oficjalnie

@papaj_21_37: jakieś 1500 euro brutto, + diety gdzie kierowca w DE zarabia te 2500 euro brutto + diety bez systemu. Więcej niż obecne 2800 zł, ale ciągle mniej niż pracując w niemieckiej firmie.
  • Odpowiedz