Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 806
Pod wpisem o podniesieniu stóp procentowych połowa wykopków wręcz cieszy się, że ludzie którzy chcieli mieć własne mieszkanie mogą mieć problemy ze spłatą kredytów ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Piękny wasze obraz, zajadłości i nienawiści.

#finanse #ekonomia #nbp #polska #pieniadze #inflacja
  • 93
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@matteo_moravietzky: @PanBulibu: Podniesienie stóp sprawi również, że do łask powrócą stare dobre lokaty . W szerszej perspektywie powinny też spaść ceny nieruchomości . Co prawda zapłacą za to wszystko obecni kredytobiorcy, ale jest to poświęcenie na które jesteśmy gotowi ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@PanBulibu: czyli jakie Ty miałbyś rozwiązanie wysokiej inflacji, jeśli nie podnoszenie stóp procentowych?

Oczywiście warto dodać że stopy są wciąż na niższym poziomie niż z przed pandemii.
  • Odpowiedz
Ja się cieszę, że może w jakimkolwiek stopniu to spowolni wzrost cen. Ludzie, którzy kredytowali się pod korek przy tak niskim poziomie stóp procentowych są sami sobie winni.
  • Odpowiedz
Piękny wasze obraz, zajadłości i nienawiści.

@PanBulibu: Klasyczny wykop. Smieją się z januszy i nosaczy ale są takimi samymi jak i oni xD.

ludzie się cieszą raczej z tego, że podjęto przynajmniej jakiekolwiek (spoznione) działania, zeby wyhamować inflację

@matteo_moravietzky: Spójrz na tag nieruchomości sprzed paru dni. Cały tag zasrany wcale nie oczekiwaniem na to, żeby wyhamować inflacje a tym, żeby osoby mające kredyt sobie głupi ryj rozwaliły. Większość
  • Odpowiedz
@PanBulibu: To tacy troche Frankowicze 2.0 nie ma co ukrywac. Nie ma sie tu z czego cieszyc ale na rynku istnieja tez kredyty hipoteczne ze stalym oprocentowaniem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Akke: Możliwe nie czytam tych tagów. Czytam za to nieruchomości i podzielam zdanie @PanBulibu. Oczywiście zaraz przyjdzie ktoś i będzie usprawiedliwiał, że on wcale nie chce by wszyscy mieli gorzej tylko ci fliperzy/spekulanci/rentierzy i fundusze inwestycyjne ale prawda jest taka, że koniec końców po dupie dostaną de facto wszyscy łącznie nawet z biedną babcią która już 30 lat temu spłaciła własne mieszkanie.

Ci ludzie tak samo cieszyli się
  • Odpowiedz
W każdym razie, nie wrzucaj wszystkich do jednego worka.

@matteo_moravietzky: A gdzie ja wrzuam wszystkich do jednego wora? Twierdzisz, że ludzie się cieszą na zahamowanie inflacji co jest bzdurą bo większość wykopków nie cieszy się gdy on będzie miał dobrze a gdy inny będzie miał gorzej od niego co tagi nieruchomości i ekonomia idealnie pokazują. I jak widać po wpisie opa nie tylko ja mam takie spojrzenie.
  • Odpowiedz
Większość komentujących tag na #nieruchomosci wcale nie chce zahamowania inflacji tylko, żeby kto inny miał gorzej. Syf aż przykro czytac.

@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: Ja tam widziałem, że chcą podniesienia stóp, żeby kredyciarze biorący pod korek przestali pompować ceny nieruchomości i żeby ponieśli konsekwencje swoich nieprzemyślanych decyzji. Sorry, ale biorąc kredyt w banku jesteś informowany o ryzyku a mimo to ludzie brali pod korek nabijając kabzę deweloperom i napędzając podwyżki cen.
  • Odpowiedz
Tak, tak - bo inflacja zahamuje od wzrostu kosztów działalności, wzrostu obciążeń i destabilizacji ( ͡º ͜ʖ͡º)

@PanBulibu: matko skąd się tacy jak Ty biorą, stopy rosną rośnie inflacja XD To jakaś nowa ekonomia?
  • Odpowiedz
Ja tam widziałem, że chcą podniesienia stóp, żeby kredyciarze biorący pod korek przestali pompować ceny nieruchomości i żeby ponieśli konsekwencje swoich nieprzemyślanych decyzji

@Koloses: Jeśli zwiększysz przedsiębiorcy koszty prowadzenia biznesu to on w pierwszej kolejności przerzuci te koszty na odbiorcę końcowego. Takie są odwieczne prawa rynku.

Sorry, ale biorąc kredyt w banku jesteś informowany o
  • Odpowiedz