Wpis z mikrobloga

Czy jest tutaj ktokolwiek, kto widział mieszkanie w bloku z dużej płyty z dwiema kondygnacjami?
Chodzi mi o to, że ktoś kupił sobie mieszkanie nad sobą, wyciął dziurę w suficie i zrobił sobie schody?
Bo tak się składa, że sąsiad zamierza sprzedać mieszkanie nade mną i naszła mnie myśl xD
#budownictwo #mieszkanie #architektura
  • 150
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krzysssss: spółdzielnie mieszkaniowe to rak jakich mało. Na początku koronawirusa zgłosiłem im, że chcę w ramach remontu mieszkania wymienić grzejniki, to mi odpisali, że nie prowadzenie remontów w tym okresie jest niewskazane, gdyż naruszam mir domowy mieszkańców bloku, a poza tym, że mam się zgłosić po ustaniu epidemii.
  • Odpowiedz
  • 0
@MagicznyKarolek widziałem kilka ogłoszeń mieszkań dwupoziomowych w bloku z wielkiej płyty, może poszukaj na OLX i popytaj wystawiającego, czy jest to oryginalnie zrobione, czy druciarstwo :-).
  • Odpowiedz
@MagicznyKarolek: Masz kasę to sprzedaj i kup większe. Schody żeby były wygodne to zajmują dużo miejsca, jak zajmują mało to może wyglądają jak wygryw ale działają jak przegryw :-)
Poza korowodami formalnymi taka adaptacja pochłonie mnóstwo pieniędzy na dostosowanie i parteru i piętra do nowych funkcji.
Byłem dawno temu w takim dziele sztuki zbudowanej przez JW Construction i o ile właściciel był dumny jak paw to mimo sporego na tamte
  • Odpowiedz
@tunia86: wysiedlilismy na klatkę xD ogólnie to mieli mieszkanie 3 pokojowe. Mieszkało tam 9ciu + każdy z ziomkiem. To z jakieś 18stu XD
Stary cygan spał zawsze w przejściu na klatce, często obrabiał kury, mileli sporo miejsca ale to i tak musieli zająć suszarnie xD najfajniejsze w tym to było że dzięki temu mieliśmy 2 balkony xD. Temat rzeka może kiedyś poopowiadam jak wspaniały rząd wspieral ich w nic nie
  • Odpowiedz
@MagicznyKarolek: takie ingerencje są możliwe jak wcześniej napisano po inwentaryzacji konstrukcji, spółdzielnie mają takich chłystków i jak klepną to w tym zakresie można burzyć ;-) tj. robić dziury. albo wstawiać wsparcia itd.
  • Odpowiedz
  • 0
@Majsterzyna ogólnie dobrze napisałeś, ale strop stanowi część wspólną budynku więc nawet przy zwykłej własności konieczna jest zgoda w drodze uchwały wszystkich udziałowców części wspólnych danego budynku. Druga sprawa to OP pisze że jest to budynek z prefabrykatu, więc moim zdaniem będą tam płyty kanałowe jakiegoś typu. A to oznacza że nie można robić otworu jak większość sugeruje tylko ewentualnie można usunąć jedną z płyt i wykonać nowy strop w celu
  • Odpowiedz