Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 773
Od maja 2022 r. Inteligentny Asystent Prędkości (ISA) i „czarna skrzynka” będą obowiązkowym wyposażaniem każdego nowego auta homologowanego na terenie UE. ISA określać będzie dozwoloną prędkość na podstawie parametrów GPS.
W momencie przekroczenia prędkości nawet o 1 km/h system zacznie ograniczać moc silnika oraz informować kierowcę sygnałem dźwiękowym o przekroczeniu prędkości. Urządzenie będzie można wyłączyć przy każdym uruchomieniu pojazdu, ale pojawiły się już propozycje zniechęcające do takiego zachowania. Jedną z nich jest ograniczenie lub odmowa wypłaty odszkodowania dla sprawcy wypadku, w przypadku kiedy kierowca wyłączył system przed podróżą. Ubezpieczyciele mogliby także udzielać rabatu na zawarcie polisy kierowcom korzystającym z aktywnego systemu.

#ciekawostki #motoryzacja
Pobierz
źródło: comment_1635063931yYQaLrTApD3t8jjsvAEBO4.jpg
  • 264
Zajebiste gówno, ostatnio jechałem traficarem z systemem rozpoznawania znaków, zacząłem w strefie tempo 30, zdążyłem z tej strefy wyjechać, ograniczenie zmieniło się na 40, potem skrzyżowanie odwołujące znak ograniczenia, chce jechać 50, a ten mi pokazuje że powinienem jechać 30 xD cyrk na kółkach
Jeżeli na drodze dozwolone jest np. 90, koleś przed tobą jedzie 75, to faktycznie dasz radę wyprzedzić go przyśpieszając do 90 Ale będzie to znacznie bardziej wolniejsze i niebezpieczne wyprzedzanie niż na moment przyśpieszenie np. Do 110 żeby błyskawicznie go minąć i wrócić na swój pas.

@Cierniostwor: Według twojej logiki. Według normalnej logiki i przepisów, przy wyprzedzaniu to ty masz zadbać o to żeby zrobić to w sposób bezpieczny i zgodny
@Dinek30 pojedź do Norwegii to zobaczysz jak tam sie wyprzedza. Poki granice zamknięte to wyjaśniam: nie wyprzedza sie. Jak ktoś jedzie 75 na 80 to po prostu tyle sie jedzie. I wiesz co? Nikt nie ginie na drogach.
GPS dostanie błędne dane, i albo da po heblach albo wciśnie gaz do dechy bo uzna że stoisz, czasami jak się patrzy na lokalizacje GPS i widać jak twoja lokalizacja lata po dzielnicy. Będzie ciekawie xD
@Caracas: podoba mi sie ta nowoczesna wolnosc. Mozesz wylaczyc system... ALE cokolwiek sie stanie to twoja wina. Szczepienia nie sa obowiązkowe... ALE nie wyjdziesz z domu xD

@DeafSilence no #!$%@? a dla Ciebie wolność to znaczy brak odpowiedzialności za to co robisz? XD chciałbyś #!$%@?ć ponad miarę i w razie wypadku za to nie odpowiadać? XD piękna wolność w jakimś konfederackim wydaniu XD
  • 1
@neonn: Od dawna był już grzanym temat, że samochody będą tylko dla bogaczy. Wzrost cen paliw, tylko elektryki, ograniczenia prędkości. Niedługo dojdzie ograniczenie odnośnie jak daleko możesz odjechać od domu.

W 2030 roku obudzisz się, że nie ma samochodu spalinowego a na inny Ciebie nie stać. Wszystko dla Twojego dobra
  • 2
@Dinek30: przecież wg przepisów naszych tuz, jeśli wyprzedzanie ma się wiązać z przekroczeniem prędkości, to nie wolno tak robić. Mimo że warunki na drodze pozwalają i auto też. Żeby jeszcze ludzie zawsze jeździli tyle, ile mogą, to byłoby super, ale niestety tak nie jest. No i jednak jak jedziesz, mając przed sobą tylko drogę, to jest to znacznie wygodniejsze niż konieczność ciągłej obserwacji auta przed tobą.
@PanMuchomorek na dzień dzisiejszy ( u mnie ) to działa tak że jak masz włączony automatyczny limit a musisz awaryjnie przyspieszyć to dajesz pedał w podłogę na siłę i limit odpuszcza. Tak jakbyś wciskał pedał na 110%. Ciężko by było jechać z tak wciśniętym pedałem cały czas.
Ciekawe jak oni sobie wyobrażaja chociażby wyprzedzanie z tym gównem xd

@Dinek30: Ale zdajesz sobie sprawę że ograniczenia prędkości obowiązują także w trakcie wyprzedzania? Przekracza się wówczas prędkość ponieważ na polskich drogach wyprzedza się także tych, którzy jadą już z maksymalną prędkością.