Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Mieliście kiedyś tak, że po wielu latach wymyśliliście sobie, że robicie upgrade kompa i będziecie wreszcie mogli pograć w nowe gry na najwyższych detalach. Potem kilka dni wertujecie fora na necie i oferty sklepów wybierając to co najlepsze w danej cenie. Kupujecie, czekacie. Części przychodzą, zaczynacie montować kompa, jarajcie się jak dziecko. Po złożeniu okazuje się, że wszystko działa jak należy. Odpaliliście kilka gier, żeby zobaczyć ilość fps, temperatury i ładną grafikę. A po tygodniu zdaliście sobie sprawę, że tak naprawdę wcale tego nie potrzebowaliście, bo jednak nie chce wam się grać w gry? I całe to podjaranie związane z kupnem, składaniem i testowaniem kompa było gonitwą za królikiem... I jeśli już go złapiecie (kupicie daną rzecz), to czar pryska? Właśnie miałem taką sytuację xD Chyba chciałem na siłę przekonać samego siebie, że w wieku 29 lat ta cała otoczka związana z kupnem PC-ta i graniem da mi tyle samo frajdy co 15 lat temu.

#gry
#pcmasterrace
#komputery

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #616de155820612000add43ae
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Leszcz_Bagienny
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
  • 105
@AnonimoweMirkoWyznania: ja mam teraz 22 i od roku dopiero dane mi było pograć w takie gry jak Battlefield 4 bo po prostu wcześniej miałem tylko kompy z drewna jak mieszkałem u rodziców , i szczerze to teraz mam tylko taka reakcję "o jaka ładna giereczka" a kiedyś napoerdalalem po 8h dziennie w jakieś #!$%@? MMORPG ale ile było z tego frajdy to już tylko nostalgia mi przypomina
@AnonimoweMirkoWyznania: nie jesteś sam. Mam gaming rig dopieszczony i składany przez dłuższy czas z najlepszych części, jakie kilka lat temu mogłem dostać. Obecnie to wygląda tak, że na granie poświęcam może 2-3 godziny MIESIĘCZNIE. Dziś np. usiadłem do starcrafta dwójki, zagrałem 5 gier, przegrałem wszystkie, i wrócę może za rok. W ogóle granie nie sprawia mi już żadnej frajdy... Albo call of duty black ops cold war kupiłem bo mnie przyjarał
@AnonimoweMirkoWyznania: Lepszym grom trzeba dać trochę czasu, godzina, dwie czy trzy nie wystarczą raczej, żeby się wciągnąć w Wiedźmina 3, czy Red Dead Redemption 2.

Natomiast jednocześnie rozumiem. Coś podobnego jest przy odpalaniu starej gry, wzbudzającej nostalgię. Wspomnienia świetne, człowiek się napala, w końcu instaluje, gra godzinę i widzi, że to już jednak nie to.

Sam zresztą co prawda trochę ostatnio pograłem, ale jak już wsiąkłem w temat składania kompa, to
@Kapeluszzszyszek: myśle, że to co mówisz to bzdura.
Po prostu ten dreszczyk emocji w grach to coś przeznaczonego na etap 10-20. Jak już się ma te 30 lat to mało co tak jara, po prostu stabilność, dojrzałość emocjonalna to nic innego jak... nuda, rutyna, zwykłe życie. Taka stagnacja.

Po drugie - granie w gry to po prostu wyrzut dopaminy. Największy wyrzut dopaminy daje ruchanie, większość ludzi zaczyna ruchać w okolicy 18
@AnonimoweMirkoWyznania mam podobnie, ale dalej są gry które mnie potrafią wciągnąć - odkryłem że to w sumie tylko crpg trzecioosobowe. Cokolwiek innego kupię nudzi mnie po 10 minutach. Szkoda że tak mało takich gier wychodzi. Przeszedłem praktycznie wszystko co było na rynku poza crapami typu outward i znów pewnie rok czy dwa poczekam na kolejną grę ( ͡° ʖ̯ ͡°)
ElfickiDaniel: Jestem przed tym etapem tzn. wyczekuję na moment, w którym będę miał możliwość kupna nowego komputera. Przypuszczam, że w moim przypadku może będzie trochę podobnie, aczkolwiek mam plan w co chcę zagrać i czar szybko nie pryśnie, jeśli już to raczej po dłuższym graniu. Niemniej rozumiem, co chciałeś przekazać, choć musisz mieć świadomość, że są gry i słabe "produkty growe", czyli po prostu gówno zapakowane w ładnym lub o zgrozo
@AnonimoweMirkoWyznania: przerabiałem to przy kupnie x360, nakupowałem gier, szukałem okazji na allegro i największa radoche miałem z tego samego szukania okazji niż grania, bo jak juz gre miałem i sprawdziłem czy działa to lądowała na półkę. Do tej pory mam w szafie tego ixa i te wszystkie gry, ograłem może z 5-6 gierek w całości je kończąc.

Odpuściłem w ogóle generację ps4 z tego powodu, ale wspomnienia z dzieciństwa znowu wygrały
Kupiłem 1080Ti jak była jedną z najmocniejszych kart na rynku dobre kilka lat temu i chyba największe wymagania graficzne na niej odpalone miało GTA V. Monitora też nie wymieniłem i mam mocne 60FPS.
@AnonimoweMirkoWyznania: btw nawet nie pytam czemu to wyznanie musiało być anonimowe ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale tak, i myślę że tutaj nie ma co porównywać. Nie tylko trzyletni komp 10-15 lat temu oznaczał kompletnie inne ograniczenia względem gier, to jeszcze sam rynek gier był inny.

Nadal jest tak, że fajnie jest odpalić choćby tę jedną gierkę i zobaczyć poprawę fpsów, ale nie ma co dzisiaj iść dalej
@AnonimoweMirkoWyznania: ja ci powiem, że szkoda kasy na kompa xD ostatnio też tak miałem, a potem kumpel mi pokazał Gefoce Now i szkoda mi kasy na kompa, nawet nowego. Kupiłem abonament i nie narzekam ( ͡º ͜ʖ͡º) kompa mam takiego powiedzmy 4 letniego, na którym Punk2077 chodził na średnich/niskich. Teraz #!$%@? jak #!$%@? w to, bo w końcu chodzi ( ͡°( ͡° ͜
@Pozytywny_gosc: nie wydaje mi się. Jest mnóstwo graczy +40, dla których gry to niemal cały świat, a są tacy co w wieku 18 lat wolą iść na ryby niz siedzieć w domu. Każdy jest inny, każdy z nas inaczej przeżywa swoje życie i każdemu będzie co innego pasować, a oprócz tego podtrzymuje to, co napisałam, zmieniamy się w ciągu swego życia, niektórzy mają te same zainteresowania przez całe życie, a inni
@IcyHot: pozwala włączyć gry ze steam i epica, przynajmniej większość. Obecnie polecam sprawdzić opcję za darmo, co oznacza:
1. Kolejki (totalnie w weekend czekałem z 5 minut na włączenie gry, a w tygodniu spokojnie 1-2 i grasz)
2. Godzina gry i wywala ( może to i lepiej, przerwa zawsze dobra ( ͡º ͜ʖ͡º)
@AnonimoweMirkoWyznania: wtedy robisz zwrot i tyle, raz kompa za 5k zwróciłem po 10 dniach bo mnie znudził, ktoś potem dostał używane części xD
Był już laptop do gier, ps5, teraz znów plejke kupiłem i obiecałem że jej nie sprzedam, multi już wciągnęło mnie
robicie upgrade kompa i będziecie wreszcie mogli pograć w nowe gry na najwyższych detalach. Potem kilka dni wertujecie fora na necie i oferty sklepów wybierając to co najlepsze w danej cenie. Kupujecie, czekacie. Części przychodzą, zaczynacie montować kompa, jarajcie się jak dziecko. Po złożeniu okazuje się, że wszystko działa jak należy. Odpaliliście kilka gier, żeby zobaczyć ilość fps, temperatury i ładną grafikę.

@AnonimoweMirkoWyznania: właśnie o to chodzi, to jest w tym
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@AnonimoweMirkoWyznania: ja mam tak z goglami VR - wspierałem gdy nikt prawie o tym nie słyszał, kupiłem Dk1, DK2 , vive, Rift, quest 1 i 2 z nadzieją że pogram w fajne gierki. Lata mijają a ja wciąż nie dostałem dobrej strzelanki VR. A dostałem gry rytmiczne pod kinecta, jakieś #!$%@?, itd. Jakoś lepiej bawiłem się w erze DK2 gdzie podrywałem sobie w GTA4 vr, grałem w HL2 i HL2Dm na
@AnonimoweMirkoWyznania: Ja Miałem wrazenie ze marnuje czas kiedy gram w gry i po godzinie wyłączałem, by już nigdy nie wrócić. Jedyna gra w jaką grałem to LoL, głównie dlatego że nie gra sie samemu tylko z 9 innymi ludzmi a i dosyc czesto gralem duo z moim friendem także nie miałem tego wrażenia że maenuję czas, ale spędzam go z innymi. Wiem że to dziwnie brzmi ale tak jest w moim
@AnonimoweMirkoWyznania wiek tu nie ma żadnego znaczenia. Jest to wina słabych produkcji. Mam ten sam problem, pograłbym ale się nudzi szybko. Jeśli nie masz czasu to znaczy że źle nim zarządzasz. Bierzesz obowiązki byle by je brać. Komputerek jest spoko.
@AnonimoweMirkoWyznania: Tak, w czasach szkoły miałem stary komputer i nie mogłem grać w większość rzeczy, marzenia spełniłem dopiero gdy skończyłem szkołę i poszedłem do pracy XD Z tym że mi się już nie chciało, za stary jestem.
@AnonimoweMirkoWyznania też tak miałem. Koniec końców gram na konsoli, a za PC służy laptop na integrze, na którym czasami gram w CSa i przeglądam internet. Szkoda kasy na dobry komputer, tym bardziej przy tak absurdalnych cenach.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mam podobnie. Praktycznie równo rok temu złożyłem nowego PC po 5 letniej męczarni na lapku. R5 3600+3070, teraz przy tych cenach to komp za ponad 7/8k i fakt pograłem w kilka gierek ale większość tytułów AAA np. Rdr2, days gone, death stranding itp. Po prostu mnie odrzuca i nudzi. Wczoraj przeszedłem 8 letniego SC:Blacklist I bawiłem się świetnie! Z nowszych gier to jedynie spodobała mi się Plaguetale (pierwsza gra jaka odpaliłem na
@AnonimoweMirkoWyznania: mam ponad 30 lat i tęsknię za czasami gdy gry sprawiały mi radość. W dzieciństwie zagrywałem się w kłejki, hirołsów czy inne warcrafty. Już zaakceptowałem fakt, że ta radość już nie wróci.

Kilka lat temu kupiłem nowy PC z ryzenem 1600 i innymi bajerami. Po tygodniu go zwróciłem i wróciłem do starego kompa bo ku mojemu zaskoczeniu, nowy sprzęt nie sprawił, że gram więcej a ja jestem z tych którzy
@AnonimoweMirkoWyznania:
Nie, zawsze upgrade cieszył i grałem jak #!$%@? we wszystko co słabo chodziło na poprzednim sprzęcie ( ͡ ͜ʖ ͡) Teraz też bym zrobił upgrade, ale ceny grafiki to jakiś nieśmieszny żart, kilkuletnią kartę mogę sprzedać drożej niż ją kupiłem - absurd.

Jak jestem wolnościowcem tak uważam że kopanie bitcoina powinno być zakazane, nie dość że sprzęt się marnuje to jeszcze jest to kompletne przepalanie
Pobierz
źródło: comment_1634624284DrRgnm9DVjVO2XJUzK158m.gif
Teraz też bym zrobił upgrade, ale ceny grafiki to jakiś nieśmieszny żart, kilkuletnią kartę mogę sprzedać drożej niż ją kupiłem - absurd.

@Zgrywajac_twardziela: jesli czekasz na spadki cen, to mozesz sie niestety nie doczekac. Teraz z tego co czytam, to ceny do czasu rtx40xx nie powinny sie zbytnio ruszyc.
@AnonimoweMirkoWyznania: chyba się żeś nie spodziewał takiego odzewu co? XD wychodzi na to, że z wiekiem granie się nudzi, ktoś to porównał do ruchania i trochę nawet może być w tym racji, a zresztą i samo ruchanie też się nudzi, to jak się mają gry nie nudzić?

W sumie się skupiłem na konsolach w moim wcześniejszym komentarzu, a tak naprawdę na moim pc mimo, że to stary klamot (i3, 16gb ramu
Trudno, to będę grał w starsze gry których jeszcze masę mam do nadrobienia, a upgrade poczeka kolejne kilka lat

@Zgrywajac_twardziela: pewnie. Ja sam zlozylem kompa z rtx3070 troche z przymusu i nie zaluje, ale jestem gotowy trzymac te karte 5 lat i wiecej, jesli ceny bylyby niedorzeczne.

@Zielony_Ogr: mam podobnie, ale np z cities skylines, ktore mozna wylaczyc na pol roku a potem wrocic jakby nigdy nic. Chociaz ostatnio valheim