Wpis z mikrobloga

@pablum: Stary jak oni się cofną to po drugiej stronie czeka ich tylko kulka między oczy. Przy takim wyborze niechętnie i z dużym ociąganiem ale jednak zdecydowali się przekroczyć granicę naszego kraju... Swoją drogą ciekaw jestem czy Ci ludzie w ogóle rozumieją koncepcję granic
  • Odpowiedz
@Grzabek: tak na pewno oni wszyscy niepisaci, nieczytaci i nie wiedzą co chodzi - kilka tysięcy dolców za osobę znaleźli w krzakach albo wygrali na zdrapkach. Nikt do nich po stronie BY strzelać nie będzie - nie jest naszym problem co tam się z nimi stanie, trzeba było nie płacić Ahmedowi i nie wierzyć w bajki ziemniaczanego króla o otwartych granicach.
  • Odpowiedz
@crest: kurła wziłąbym takiego do domu, ubrał, nakarmił, jakby chcial isc do kosciola to bym mu pozwolil ale przydalby mi sie taki ktos
  • Odpowiedz
@pablum: To, że jest to prowokacja p--------o wąsacza to nie jest dla mnie niespodzianka. To, że straż graniczna powinna mieć pozwolenie na otwarcie ognia bez ostrzeżenia jest dla mnie czymś logicznym. Nie jest dla mnie jednak logiczne co wąsaty chce tym osiągnąć? Media i p------i politycy którzy tam biegali z workiem cebuli już stracili zainteresowanie tematem, UE w sumie ma w------e w to po same bile a on ich dalej
  • Odpowiedz
@Grzabek: on chce na na starej ruskiej zasadzie - zrobiłem kupę na stole to kto teraz sprząta? Ja wychodzę ale możemy posprzątać razem. On chce się dogadać na zniesienie sankcji i strasznie się wkurza, że za chwilę te byczki zostaną mu w Mińsku i Grodnie bo Polacy faszyści wolą opalonych lać zamiast wpuszczać. Gospodarka BY jest na skraju załamania i powoli zaczyna brakować kasy, stopniowo też wychodzą podwaliny pod strajk
  • Odpowiedz
@pablum: Wiesz jak to jest z przyciskaniem kogoś do muru, procentowo statystyka jest bezlitosna jeśli chodzi o ilość dyktatorów którzy oddali władzę dobrowolnie. Wąsaty może zrobić porządną wojnę domową jeśli taka np Polsza faktycznie nie podejmie tam interwencji militarnej aby wesprzeć przewrotowców. Tylko bądź tutaj mądry i zmotywuj wojsko aby poszło się tłuc w kraju który nawet dla swoich sąsiadów od dekad jest szarą plamą.
  • Odpowiedz
@Grzabek: samym białorusinom nie chce się d--y ruszyć by walczyć o własną wolność a my mamy się za tych nierobów bić? czasy za wolność naszą i waszą już się skończyły - zresztą obetniesz wąsatemu łeb i co? Dostajesz na granicy kraj nie mający nic poza grzybami w lasach, skorumpowany i kochający analnie ruskich za putinowe pieniądze, mentalnie w latach 60-tych ubiegłego wieku i gospodarką a'la późny Gierek.
  • Odpowiedz
@pablum: Ludzie tam są, podobnej kultury i wcale nie głupsi ani gorsi. A my zaczynamy mieć problem z siłą roboczą jak niemcy czy angole. Sama Białoruś może sobie zdychać do woli ale jak zrobimy tam przewrót to przecież rząd obstawiny swoimi ludzmi a nie tymi którzy mają powiązania z putinem. Zresztą jak sam zauważyłeś Putin postawił krzyżyk na białorusi i ile sobie wąsaty przedłuży władzę tyle porządzi. Jak dobrze to
  • Odpowiedz
@Grzabek: taki scenariusz byłby tylko możliwy jeśli zabiłbyś lub uwięził jakieś milion białorusinów którzy są lojalni wobec nie tyle co samego ziemniaka co wobec putlera. Co zrobić z OMON-em, policją, milicją, politrukami i gównozjadami? Żeby to wszystko działało trzeba by wpompować setki miliardów złotych na modernizację zdychającego przemysłu i łapówki od góry do dołu. Jakby to było takie proste to FR która ma zasoby, pieniądze, ludzi i chęci dawno już
  • Odpowiedz
@pablum: To samo co zrobili z milicją po upadku komuny. Zmienia się morda na szczycie łańcucha pokarmowego, tworzą się nowe układy bo ma mocne plecy (Jak USA w przypadku Polski podczas upadku PRL). Albo dołączą do zestawienia albo będą ich sądzić ich właśni koledzy - jak padną pierwsze nazwiska na wokandzie i wyroki po 10 lat za wspieranie reżimowego rządu i zbrodnie przeciwko własnym rodakom. Co do pompowania budżetu to
  • Odpowiedz